de Anita Sterea, lector Fundatia Calea Victoriei

În ultimii ani au apărut multe monografii ale unor personalități feminine marcante ale căror vieți sunt inspiratoare. Dacă la început în aceste lucrări erau prezențe feminine cu precădere occidentale, atenția publicului larg a început ușor, ușor să se îndrepte și spre personalitățile excepționale ale României. Regina Maria, Martha Bibescu sau Maria Tănase sunt doar câteva exemple, însă pe lângă acestea mai sunt alte câteva nume importante, cu povești impresionante.

Toate aceste femei și-au pus amprenta asupra transformării societății românești și a statutului femeii în cadrul acesteia.

Regina Elisabeta este un personaj cu o poveste interesantă, însă aflată mereu în umbra soțului său, Regele Carol I. Regina Elisabeta s-a implicat în activități culturale și sociale, însă puțini știu că regina Elisabeta a fost activă în promovarea turismului românesc, ea fiind cea care a promovat România ca destinație turistică în reviste de specialitate occidentale. Tot meritul ei este acela că faimosul tren Orient Express oprea și în gara din Sinaia.

Citiți aici mai multe despre Regina Elisabeta a României.

Hariclea Darclee este una din cele mai mari voci nu doar ale României, ci și ale întregii lumi. Născută la Brăila, a ajuns să cânte pe faimoase scene europene, fiind aplaudată de însuși Giuseppe Verdi, iar Giacomo Puccini a compus opera Tosca special pentru ea.

Smaranda Brăescu a fost femeia care a avut curajul să pătrundă într-o lume destinată exclusiv bărbaților. A fost prima femeie parașutist din România, însă și-a dorit mai mult decât atât. A ajuns, astfel, să doboare recorduri europene și mondiale. Într-unul din interviurile sale, atunci când a fost întrebată dacă se teme atunci când sare cu parașuta, Smaranda Brăescu a răspuns:

Nu mi-e teamă de moarte, m-ar durea o invaliditate, dar m-ar chinui mai greu insuccesul…

Ana Aslan a fost femeia care a învins bătrânețea. Medic specialist în gerontologie, aceasta a preparat vitamina H3, cunocută sub numele de Gerovital. Tratamentul inventat de Ana Aslan a fost folosit de-a lungul anilor de numeroase personalități ale lumii cum ar fi: Tito, Charles de Gaulle, Hrusciov, J.F. Kennedy, Indira Gandhi, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Charlie Chaplin, Kirk Douglas, Salvador Dali.

Elvira Popescu a fost una din cele mai talentate și frumoase actrițe europene și a jucat pe numeroase scene, mai ales din Franța. A jucat neîntrerupt timp de 65 de ani, iar spectacolele sale țineau capul de afiș ani de zile, ajungând să aibă aproximativ 2000 de reprezentații. Elvira Popescu este cea care a pus bazele Teatrului Mic și Teatrului Excelsior. Popularitatea sa continuă să fie la cote ridicate până în zilele noastre, mai ales în Franța. Un sondaj în rândul publicului francez a desemnat-o cea mai prețuită actriță a Franței, fiind mai populară decât Greta Garbo.

Dacă vreți să aflați și alte povești impresionante și interesante ale unor femei celebre din România, vă așteptăm la cursul: Femeile Celebre ale Romaniei, care începe pe 16 ianuarie 2016 la Fundația Calea Victoriei.

Anita Sterea a mai scris despre:
Armistițiul Olimpic
Centenarul Comitetului Olimpic Român
Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace
Regina Elisabeta a României