Andrea Bocelli a încântat miile de oameni adunaţi în capitala Ardealului, care s-au bucurat de o seară cu muzică bună, spectacol şi hrană pentru suflet.

Pentru toţi melomanii clujeni, dar nu numai, seara de 25 iunie a fost o adevărată sărbătoare. Pe o scenă amenajată în interiorul Cluj Arena a concertat arhicunoscutul tenor italian Andrea Bocelli. Însă el nu a fost singurul, de-a lungul concertului urcând pe scenă nume mari ale muzicii mondiale, precum Alessandro Safina, Elisa Balbo sau Gheorghe Zamfir. Atât Andrea Bocelli, cât şi invitaţii săi au fost acompaniaţi de Orchestra şi Corul Operei Naţionale din Cluj-Napoca, numărul acestora ridicându-se până la 70 de instrumentişti şi 60 de corişti. Sub conducerea dirijorului Carlo Bernini s-a creat o ambianţă de neuitat. De asemenea, unele lucrări muzicale au fost completate printr-o coregrafie creată de Mihai Petre şi pusă în scenă de către dansatorii Paolo Campigotto şi Alina Petre, multipli campioni naţionali.

Înainte de a începe concertul propriu-zis, spectatorii au fost încălziţi de câteva partituri scurte interpretate de Orchestra Operei Naţionale, pentru ca apoi un tumult de aplauze să se reverse în clipa în care muzicianul italian a păşit înaintea publicului, interpretând câteva dintre cele mai cunoscute arii de operă. Vocea sa puternică şi plină de căldură a umplut întreg stadionul, eliberând o stare de detaşare şi aplauze susţinute după fiecare melodie. Invitaţii speciali s-au afişat rând pe rând, primul dintre ei fiind tânăra soprană Elisa Balbo, a cărei voce impecabilă şi plină de patos a complinit primul duet al serii, oferind, totodată, o mostră de gingăşie şi cutezanţă scenică.

Ea a fost urmată de flautistul Andrea Griminelli, care a oferit o mai mare tandreţe următoarelor melodii, prin intermediul notelor sensibile ale instrumentului de suflat. Flautul n-a fost singurul instrument de acest gen prezent în acea seară. Introdus chiar de Griminelli, pe scenă a păşit naistul Gheorghe Zamfir, moment în care publicul a oferit cel mai răsunător rând de aplauze. Punctul care i-a tulburat pe toţi a fost cel în care au răsunat primele acorduri ale melodiei The Lonely Sheperd. Murmure de încântare şi de melancolie s-au putut auzi printre oamenii de pe stadion în timp ce naistul român crea magie cu instrumentul pe care l-a făcut celebru în întreaga lume, atmosfera fiind apoi intensificată de acompaniamentul flautistului, precum şi a orchestrei instrumentale, creionându-se astfel un decor care va rămâne pentru mult timp în memoria spectatorilor. Momentul emoţionant a fost succedat de revenirea artistului italian pe scenă, completând cu maestrul român un duo emoţionant pentru privitori şi auditori, pentru ca apoi să i se alăture un alt tenor de calibru mondial, Alessandro Safina. Vocea puternică şi pătrunzătoare a lui Safina, împreună cu cea a lui Bocelli, a zguduit întreg stadionul într-o interpretare magistrală a piesei scrise de Giovanni Capurro, O sole mio.

Ultimul duet al serii a fost completat de prezenţa cântereţei italiene Ilaria Della Bidia, ale cărei emoţie şi energie au fost transmise prin timbrul suav, dar în acelaşi timp viguros. De altfel, a fost partenera ideală pentru Andrea Bocelli în interpretarea unor melodii foarte cunoscute în limba engleză, precum Can’t help falling in love a lui Elvis Presley sau Cheek To Cheek a lui Frank Sinatra.

Seara s-a terminat într-un mod glorios, prin interpretarea melodiilor Time to Say Goodbye, Andrea Bocelli cântând alături de toţi invitaţii speciali amintiţi înainte, Nelle Tue Mani, o reinterpretare în limba italiană a melodiei Now We Are Free de pe coloana sonoră a filmului The Gladiator, şi încheiând cu aria lui Giacomo Puccini, Nessun Dorma.

Astfel, un alt mare nume al muzicii mondiale a ajuns în România, încântând miile de oameni adunaţi în capitala Ardealului, care s-au bucurat de o seară cu muzică bună, spectacol şi, mai presus de orice, hrană pentru suflet.

sursa foto