Când începi prin a plânge la un trailer, îți dai seama nu numai că emoțiile tale au luat-o razna de la caniculă, dar și că te așteaptă ceva deosebit de tot ce ai văzut în ultima vreme. Și totuși, nu urmează o pledoarie pentru un film plin de siropuri și dulcegării, ci o provocare. Cum ar fi să mergi să vezi un film care să îți dea lumea peste cap și, în același timp, să nu schimbe nimic în tine?

Dacă ai fi văzut mulțimea care ieșea din sala de cinema după avanpremiera Me before you, ai fi crezut poate că a fost un film de genul TitanicLove StoryThe Notebook, și nu neapărat o comedie romantică și prea puțin siropoasă. Au fost și clișee, și dulcegării, dar au fost și multe scene foarte amuzante și pline de viață. Urmează o poveste despre poveste, fără repovestire, fără sirop, fără răspunsuri. Doar întrebări și prim-planuri.

Cât te poți sacrifica pentru cei dragi? Dacă ai fi la un început de drum, la 20 și o idee, ți-ai lăsa visurile pentru a-ți ajuta familia? Lou Clark (Emilia Clarke), un personaj delicios, cu un stil adorabilo-kitsch, un zâmbet à la Julia Roberts în Pretty Woman, renunță, aproape fără să clipească, la studii și rămâne în orașul ei mic, lucrând într-o ceainărie, mulțumindu-se cu fericirile mici, alături de familie și de un iubit îndrăgostit mai mult de sport decât de ea.

Ai trăi doar pentru cei dragi? Dacă ai avea un accident și ai fi doar o umbră, ți-ai accepta noul eu doar de dragul familiei? Ce ar fi mai egoist? Să vrei să mori pentru că nu te mai ai sau să vrei să trăiești pentru cei care ți-au dat viața? În urma unui accident, Will Traynor (Sam Claflin) rămâne paralizat, pierzând odată cu abilitatea de mișcare, și orice speranță. De la tipul de om care trăiește totul la mare intensitate, obișnuit să cucerească orice înălțime, orice adâncime, orice necucerit, totul devine o închisoare.

me before you_filmul

De câte ori ne întrebăm cum eram înainte de cineva? Cine ne schimbă atât de tare încât să nu mai știm cum eram înainte? Ne gândim să ne trasăm granițele înainte și după cineva? Iubirea, în orice formă o întâlnim, ne schimbă felul de a gândi, felul de a vedea lumea, gesturile, visurile, credințele, ne face mai puternici în aceeași măsură în care ne vulnerabilizează. Și totuși, cine eram înainte? Și cine suntem după?

Avem dreptul să alegem să murim? Filmul a fost destul de criticat de către persoanele cu dizabilități, fiind considerat un exemplu negativ pentru cei aflați în aceeași situație ca Will (detalii pe The Guardian). Într-una dintre scenele care au adus o mare de suspine în sala de cinema, Lou nu poate înțelege cum dragostea nu îl transformă pe Will, cum am învățat noi din alte filme americane. Cum poate alege să moară când abia s-au îndrăgostit, când ea poate să îl facă fericit? Și m-a revoltat și pe mine, dragostea trebuie să învingă, nu? Dar Will știe cum ar fi putut fi înainte. Înainte de accident. Și în cel mai mare gest de iubire, o eliberează. Pentru că dragostea nu e despre împlinire, ci despre libertate.

me before you

Putem lumina oamenii din jurul nostru, le putem da viața peste cap, le putem alina durerile, dar nu vom putea niciodată vindeca nevindecabilul. Me before you este un film despre viață, despre alegeri, despre demnitate. Este despre fiecare eu care încearcă să își dea seama ce face dragostea din noi, despre a face din clișee rutină, despre a trăi cu îndrăzneală.

Me before you este distribuit de Forum Film România.

Regia: Thea Sharrock | Filmul este ecranizarea romanului cu acelaşi nume scris de Jojo Moyes, care este şi autoarea scenariului. 

Din distribuţie mai fac parte Janet McTeer, Charles Dance, Brendan Coyle, Stephen Peacocke, Matthew Lewis, Jenna Coleman, Samantha Spiro, Vanessa Kirby şi Ben Lloyd-Hughes.

Pentru cronica siropoasă, vă invit pe simoneciel.ro.

foto: mebeforeyoumovie.com