Minorswing este un membru al industriei creative care valorifică sectorul economic prin integrarea creativităţii.

Fiind în continuă dezvoltare, industria creativă caută să îmbunătăţească acest sector şi să nu îi extragă valenţele economice, dorind, din contră, introducerea culturii într-o zonă în care pot fi produse bunuri cuantificabile în termeni economici. Comunitatea este organizată de numeroase elemente, iar codurile spirituale şi materiale care reprezintă moştenirea culturală devin forme ale memoriei subiective şi obiective. Elementul material al unei culturi poate să fie un produs de consum care fie este destinat reproducerii în masă, fie nu este reproductibil, în funcţie de activităţile incluse în sectorul creativ. Drept urmare, această industrie porneşte de la valorificarea creativităţii şi caută mijloacele prin intermediul cărora să o integreze în serviciul bunăstării sociale şi economice.

MinorSwing este membru al industriei creative începând cu anul 2008, când a apărut ideea-motor. Iniţiatorul proiectului a reuşit să răspundă cerinţelor de marketing, utilizând creativitatea pentru a genera valoare în sectorul economic. Dat fiind acest parcurs longeviv, impactul social al brandului este însemnat. MinorSwing reprezintă un fenomen al industriilor creative care se adaptează continuu cerinţelor pieţei şi care modifică, în acelaşi timp, piaţa produsului, concentrându-se cu atenţie la procedeele de informare şi expunere.

minorswing

MinorSwing a apărut iniţial fără un plan clar, pe termen lung. Motivaţia fondatorului a fost provocarea de a produce hamace de calitate, cu atenţie sporită la detalii. Creând produse cu o calitate cel puţin asemănătoare celei avantajate de fabrică, MinorSwing a urmărit ca acestea să poarte cu sine o poveste, lucru pe care producătorii de bunuri în serie adesea nu îl mai consideră important. Această atenţie la detalii şi relaţia cu materialele, precum şi cu fiecare etapă a fabricării, a făcut ca produsul să se dezvolte, iar dorinţa de a întreţine aceste motivaţii a reprezentat pretextul necesar derulării activităţii.

În prezent, promovarea, designul, îmbunătăţirile, partea administrativă şi producţia sunt distribuite în aşa fel încât MinorSwing să genereze dezvoltarea creativă şi economică în egală măsură. Andrei Gruia este omul din spatele ideilor, care modifică constant produsele.

La început, dezvoltarea a fost favorizată de susţinerea şi feedbackul celor apropiaţi. Dacă hamacele erau fabricate iniţial din când în când, la comandă, în număr redus, curând a putut fi observată cererea pieţei, iar MinorSwing a descoperit numeroasele valenţe ale produsului şi capacitatea de dezvoltare. Comenzile au crescut organic. Până în anul 2014, când a fost deschisă firma, hamacele au fost vândute cu acoperire legală, dar antreprenorul încă testa posibilităţile de extindere şi adaptare la mediul urban sau natură.

minorswing

Folosind materiale româneşti, MinorSwing a dorit să se concentreze exclusiv pe promovarea meşteşugului românesc. Inclusiv contactul dintre primii clienţi şi potenţialii clienţi s-a desfăşurat iniţial prin intermediul culturii orale, chiar dacă şi mediul online reuşea să augumenteze universul produsului. Cultura orală a încurajat comunicarea dintre consumatori, nu doar pentru a discuta calitatea şi modurile de adaptare a hamacului, ci mai ales pentru a aduce oamenii laolaltă, în mijlocul unor activităţi sociale.

Firma colaborează cu antreprenori din domeniul printului, al materialelor textile şi cu designeri grafici (pentru materiale promoţionale). Interferenţa industriilor creative este favorizată deopotrivă prin intermediul activităţilor conexe. Hamacul a devenit pretextul care prilejuieşte intersectarea numeroaselor cercuri, indiferent de interese, întrucât acesta nu este un simplu produs, ci o experienţă. Consumatorii sunt cei care au descoperit cum pot integra produsul în activităţile lor, iar MinorSwing s-a adaptat constant la aceste nevoi.

Astfel, oamenii au început să petreacă mai mult timp în aer liber, spaţiul urban devenind o zonă în care cetăţenii împărtăşesc experienţe noi. Marea hămăceală este o astfel de iniţiativă pornită ad-hoc de public, în Cluj, lucru care a evidenţiat încă de la început că este un oraş prietenos cu cetăţenii. Acţiunea s-a dezvoltat rapid, datorită interesului şi valorii oferite de consumatori, răspândindu-se imediat şi în alte oraşe din ţară, care au dorit să obţină acelaşi statut de oraş prietenos cu cetăţenii: Iaşi, Sibiu, Craiova etc.

minorswing

De aici, hamacul a dovedit că are un impact mare asupra dezvoltării oraşului, prin faptul că generează continuu modele de convieţuire, socializare, integrând totodată activităţi prin care cultura să ofere şi producţie pentru sectorul economic. Astfel, a devenit un bun cultural consumabil, dar a participat deopotrivă la integrarea produsului în activităţi şi produse de consum ne-reproductibile, cum ar fi festivalurile, concertele şi activităţile sportive. MinorSwing a susţinut numeroase evenimente în aer liber, integrând hamacul în peisaje deosebite, în mijlocul naturii, în cadrul activităţilor sportive sau la festivaluri de muzică, printre care se numără MOX (Maguri Outdoor eXperience), BestFest, Untold, Electric Castle, Balkanik Festival, One Love etc. În cadrul acestor evenimente, MinorSwing a aranjat spaţiile recreaţionale apelând la creativitate şi la diverse materiale, fără a dispune în mod exclusiv de hamace pentru aceasta.

minorswing minorswing

Un articol de agrement aparent banal, cu vechime încă necunoscută şi neatribuită unei zone geografice anume, hamacul a fost adaptat constant de tinerii antreprenori. Materialele şi accesoriile au fost îmbunătăţite, cererea pieţei a fost urmărită continuu şi astfel au fost introduse noi elemente pentru a răspunde cât mai multor nevoi ale cetăţenilor. De la hamacele light, potrivite bicicliştilor cu bagaj redus şi uşor, la cele cu care „să zbori” sau cele folosite ca leagăn până la hamace cu plasă de ţânţari, potrivite excursiilor montane sau zonelor neprietenoase, de cele mai multe ori, acest bun a devenit o casă portabilă sau un loc special destinat spaţiilor interioare. Odată cu aceste schimbări a fost necesar şi un soi de informare a oamenilor. Aşadar, echipa i-a educat civic, implicându-i în protejarea naturii şi învăţându-i cum să se joace sau cum pot adapta produsul nevoilor şi dorinţelor lor. Drept urmare, piaţa a fost diversificată, iar MinorSwing a reuşit să răspundă mereu provocărilor.

minorswing

Brandul a pornit de la un atelier improvizat în casă, cu o maşină de cusut, dar în prezent deţine numeroase maşini şi ustensile care fac lesne producţia. În plus, de-a lungul timpului a readus în prezent patrimoniul industrial, prin mutarea atelierului în hale. Printre spaţiile industriale periferice care au fost revalorificate de MinorSwing se numără fosta fabrică Pionierul, din Sectorul 3, şi fosta Fabrică de Fermoare de pe strada Torentului, în Pantelimon, unde atelierul activează în prezent şi colaborează cu brandul Turific, alt membru al industriei creative, care realizează produse pentru biciclişti din materiale colectate şi reciclate.

Pe de o parte, decizia de a muta atelierul într-un astfel de spaţiu a fost luată datorită costurilor reduse la utilităţi şi chirie. Date fiind dimensiunile spaţiilor industriale, posibilitatea de a construi spaţii adiacente, inclusiv pentru depozitare, a reprezentat un alt argument pentru această alegere. Pe de altă parte, funcţionarea în foste hale industriale permite introducerea în circuit a unor clădiri uitate. Folosindu-le pentru activitatea desfăşurată de atelier, aceste spaţii ajută la atingerea scopului pentru care sunt destinate, anume producţia. Un spaţiu central, de pildă, ar putea transforma cu uşurinţă atelierul în magazin, perturbând procesul creativ prin vizita celor din exterior. Totuşi, atelierul este deschis publicului curios să vadă produsele, să primească informaţii sau să cumpere, însă, accesul nefiind la îndemână, reuşeşte să menţină spaţiul drept unul de lucru, nu de expunere.

minorswing

Brandul a pornit în mijlocul promovării digitale, astfel că a început cu site. Un magazin de acest tip a reuşit imediat să circule pe plan naţional şi internaţional, stând la dispoziţia celor aflaţi în căutare de echipamente pentru activităţi în aer liber sau de adaptare a jucăriei la interiorul casei. Site-ul a devenit taraba de la care produsele pornesc spre piaţă. Prezenţa digitală a prilejuit răspândirea informaţiei, contactul cu clienţii şi cu cei interesaţi de modul în care pot adapta hamacul la activităţile de zi cu zi. Interesul pentru digital nu se opreşte la magazine şi activitatea de promovare. MinorSwing se orientează către print digital, din nevoia de a crea materiale diverse, apelează la ustensile digitale pentru îmbunătăţirea produselor şi integrează astfel alţi antreprenori în procesul de dezvoltare.

MinorSwing reuşeşte să adapteze produsul creat iniţial la diverse moduri de petrecere a timpului, fie în spaţii închise, fie în aer liber. Prin îmbunătăţirea continuă şi adaptarea la activităţile conexe, MinorSwing demonstrează că popularitatea sa în ceea ce priveşte sectorul creativ, social şi economic este câştigată prin efort şi un flux neîntrerupt de idei. În plus, atenţia oamenilor faţă de natură şi modul în care aceştia îşi diversifică spaţiul locuit determină posibile transformări ale brandului, cu scopul de a dezvolta în continuare relaţia cu clienţii.

Îi găsiți pe minorswing.ro și pe Facebook.

surse foto: © MinorSwing