Supernatural este un serial despre familie, durere, speranţă, pierderi, teamă, sacrificiu, dragoste şi curaj. E o poveste despre doi fraţi în ale căror mâini stă salvarea lumii.

Eric Kripke a fost pasionat de legendele urbane încă din copilărie, iar toate acestea l-au ajutat să contureze povestea minunată a fraţilor Winchester în serialul Supernatural, care combină genurile fantastic, thriller și acţiune. Iniţial, personajul principal al serialului trebuia să fie un reporter de presă tabloid, care ar fi călătorit într-o rulotă prin ţară, ideea cu cei doi fraţi venindu-i producătorului în ultimul moment. Atunci când a trebuit să aleagă actorii pentru rolurile principale, a ştiut că are nevoie de cineva sincer cu toată lumea pentru rolul lui Sam şi de cineva care nu spune întotdeauna lucruri drăguţe, dar măcar sunt amuzante, pentru rolul lui Dean. În momentul în care i-a văzut împreună pe Jensen Ackles şi Jared Padalecki, şi-a dat seama că aceasta e cea mai bună echipă pe care ar fi putut să o creeze.

Sam (Jared Padalecki) şi Dean (Jensen Ackles) sunt doi fraţi care au fost crescuţi pentru a se lupta cu forţele răului (vampiri, vârcolaci, vrăjitoare, fantome etc.). Părinţii lor au fost ucişi de un demon, iar acum cei doi îl caută pentru a se răzbuna.

Sam e mezinul şi tipul băiatului bun (lui chiar nu-i reuşeşte să facă pe durul), iar asta îl face o „victimă uşoară”, Crowley (conducătorul Iadului) reuşind să-i găsească o poreclă de fiecare dată când îl vede: girafă (pentru că e foarte înalt), elan, Samantha sau micuţul Sam.

Dean e omul care face mereu haz de necaz şi nu se teme să-i ia pe ceilalţi peste picior, nu se teme nici măcar în cazul monştrilor. E tipul care are mereu cel puţin o armă la el şi ştie să o folosească. Acelaşi lucru se poate spune şi despre umorul lui, pe care îl lasă la suprafaţă, chiar dacă uneori devine răutăcios.

Într-un episod, Dean se amuză pe seama cui nu trebuie, un poliţist care tot încearcă să-i pună întrebări. La un moment dat, poliţistul e scos din sărite şi îi spune: You think you’re funny, iar răspunsul lui Dean e: I think I’m adorable, dovadă că Dean nu ştie când să se oprească. Slăbiciunile lui sunt mâncarea şi propria maşină (cu care chiar vorbeşte şi pe care o alintă sweetheart).

Iniţial, ajutorul fraţilor este Bobby, care pe parcurs se va retrage, dar duoul nu va rămâne foarte mult aşa, căci se transformă în trio odată cu apariţia lui Castiel (Misha Collins), un înger trimis de Dumnezeu. Mai târziu, acesta ajunge să se răzvrătească, părăseşte Raiul, încalcă toate regulile posibile, dar de fiecare dată îşi urmează inima, dorindu-şi să facă numai bine.

Sezonul 11 e cel care aminteşte cel mai  mult de primul, atunci când fraţii erau foarte uniţi, iar de data aceasta nu există ceva care să-l afecteze doar pe unul dintre ei. Întunericul are de gând să distrugă lumea, iar ceea ce este surprinzător e faptul că Dumnezeu e de acord să lucreze cu demonii, Crowley (Mark Sheppard), Rowena (Ruth Connell) şi Lucifer (Mark Pellegrino) pentru a-şi distruge inamicul. Un moment important din sezon e dialogul dintre Dean şi Dumnezeu. Dean îi reproşează faptul că a lipsit atât de mult timp, că a fost de negăsit, îi spune cu lacrimi în ochi că oamenii se roagă şi construiesc biserici pentru el şi cu toate acestea nu a făcut nimic, a stat şi a privit, dar nu s-a implicat deloc.

Supernatural este un fel de Biblie rescrisă. Este folosit mitul lui Lucifer, dar e modificat şi modelat atât de bine încât ajungi să îndrăgeşti personajul pentru puterea de care dă dovadă. Iar cel mai interesant lucru e că şi el, şi Dean folosesc aceeaşi tactică de a-l trezi pe Sam atunci când doarme, pornesc casetofonul. Lucifer mai adaugă ceva pe lângă muzica zgomotoasă, aruncă petarde lângă patul lui Sam, dorindu-şi, bineînţeles, să-l sperie.

În sezonul 5 există o scenă în care Lucifer se confruntă cu propriul frate, Gabriel. Dialogul dintre ei e unul profund, Gabriel încercând să-l facă pe Lucifer să înţeleagă că toată această pornire a lui împotriva oamenilor nu-şi are rostul, că ştie foarte bine că el a fost cel mai iubit dintre fraţi, iar atunci când a apărut noul copil (oamenii) s-a panicat şi a început să se răzvrătească. Lucifer nu renunţă la ura sa şi îi consideră pe oameni nişte nimicuri, iar Gabriel spune că oamenii sunt mai buni decât ei şi unii chiar îşi dau toată silinţa să facă ceva bun pentru ceilalţi.

În serial, Lucifer ajunge prizonier într-o cuşcă din fundul Iadului, dar chiar dacă nu există posibilitatea ca el să iasă de acolo, reuşeşte să-i transmită mesaje lui Sam prin intermediul viselor. Sam crede că primeşte semnale de la Dumnezeu şi că acesta îşi doreşte ca el să intre în cuşca lui Lucifer, demonul încercând să-l ispitească pentru a-l folosi ca recipient. În scena de faţă este folosit un nou mit, Sam vede un tufiş arzând dintr-odată (acelaşi lucru pe care îl vede şi Moise când păştea turma socrului său, iar îngerul Domnului i s-a arătat sub forma unei flăcări care ieşea dintr-un tufiş, acesta fiind semnalul pentru ca Moise să se apropie şi să vorbească cu Dumnezeu despre salvarea evreilor din mâinile egiptenilor). Sam crede că el va fi cel care va salva oamenii de Întuneric.

Legenda pentagramei este adusă în discuţie încă din primele sezoane. Pentagrama este un simbol religios păgân. În zilele noastre, termenul păgân a devenit aproape sinonim cu divinizarea diavolului – o eroare gravă. Cuvântul provine, de fapt, din latinescul paganus, care înseamnă locuitor al zonelor rurale. Păgânii erau ţăranii needucaţi, care practicau vechea religie întâlnită la ţară: a venerării naturii. Atât de mare era teama Bisericii de cei care locuiau în villes (fr. – oraş; casă de la ţară), încât banalul termen sătean – vilain – a ajuns să definească un suflet păcătos. Toată această teorie este explicată, iar pentagrama le este de folos celor doi fraţi. Dean şi Sam îşi fac câte un tatuaj cu acest simbol pentru a fi apăraţi de spirite; se pare că atâta timp cât au tatuajul nu pot fi posedaţi.

Alte mituri întâlnite în serial ar mai fi mitul lui Cain şi Abel, mitul Raiului şi Iadului care se află într-o continuă luptă, faptul că oamenii sunt prinşi pe acest câmp de bătălie, mitul îngerilor căzuţi.

Numele de familie al celor două personaje, Winchester, nu este deloc întâmplător. În California există o celebră vilă, costruită de  Sarah Winchester, nevasta unui magnat al armelor. Casa a fost într-un şantier permanent timp de 38 de ani, din motive paranormale. Conform legendei, un mediu i-a spus doamnei Winchester că dacă se va opri din construcţia casei, spiritele celor ucişi de armele soţului ei vor veni după ea. Se spune că vila a fost construită cu scări false, care nu duc nicăieri, pentru a încurca spiritele.

Ca să-şi păstreze identitatea ascunsă, Sam şi Dean Winchester pozează des în agenţi FBI. Pseudonimele utilizate de cei doi fac deseori aluzie la starurile rock. De exemplu, când s-au prezentat drept agenţii Angus şi Young, acesta a fost un omagiu adus lui Angus Young de la AC/DC, sau agenţii Tyler şi Perry, o aluzie la Steven Tyler şi Joe Perry de la Aerosmith,  Plant şi Page  referindu-se la membrii trupei Led Zeppelin sau agenţii Shaw şi DeYoung, aluzie la membrii formaţiei Styx.

Dincolo de toate aceste mituri, Supernatural este un serial despre familie, durere, speranţă, pierderi, teamă, sacrificiu, dragoste şi curaj. E o poveste despre doi fraţi în ale căror mâini stă salvarea lumii. Iar ei ştiu că nu pot salva omenirea decât împreună, niciodată separat. Şi asta e tot ce contează. Saving people, hunting things. The family business.

sursa foto