În expoziţia Human Extension, semnată de Victor Fota în colaborare cu Aural Eye, tehnologia este instrumentul şi extensia omului contemporan.

Galeria Galateca găzduiește în perioada 14 martie – 4 aprilie 2017 expoziţia tânărului artist Victor Fota. Cea dintâi etapă a expoziţiei a constat într-un dialog între lucrările artistului şi video-mappingul realizat de Aural Eye. Timp de o săptămână, graţie acestei colaborări, detaliile lucrărilor au fost animate de proiecţii luminoase, lucru care a transformat tablourile în labirinturi psihedelice. Cea de-a doua etapă a expoziţiei oferă publicului o experienţă estetică la fel de plenară, tablourile lui Victor Fota putând fi văzute fără efectele realizate de Aural Eye, dar la fel de puternice din punct de vedere vizual şi conceptual.

victor fota aural eye human extension artwall

Tablourile lui Victor Fota ridică numeroase întrebări cu privire la rolul tehnologiei în viaţa omului, artistul fiind preocupat de modul în care aceasta funcţionează în cadrul realității. Tehnologia devine o extensie a omului şi facilitează accesul acestuia la o supralume. Ea devine instrumentul pe care omul şi-l însuşeşte şi care îi prilejuieşte o metamorfoză naturală, contrar viziunii tradiţionale conform căreia s-ar afla în conflict cu natura umană. Pentru Victor Fota, cele două pot împărţi aceeaşi lume, fără să se confrunte.

Din lucrările suprarealiste expuse în cadrul Human Extension transpare o nouă definiţie a omului. Individul devine un hibrid care copleşeşte prin măreţia detaliilor tehnice strecurate atât de natural în habitatul sau în microcosmosul corpului.

victor fota aural eye human extension artwall

Artistul declară că expoziţia nu este o laudă adresată tehnologiei, dar nici o punere în umbră a acesteia. El doreşte să ilustreze modurile variate în care tehnologia a ajuns la el, ajutându-l sau creând dificultăţi. Expoziţia mi-a lăsat impresia că Victor Fota a redat foarte bine integrarea pe nesimţite a elementelor tehnice în spaţiul vital al omului modern şi modul în care fuzionează cu omul şi natura.

Unealta îl modelează pe om, iar omul produce unelte pentru realizarea altor unelte. Este ca şi cum am avea un lanţ care face din om şi din unealtă un cerc etern, în care nu mai ştii care pe care a transformat. Atât omul, cât şi instrumentul sunt părţi ale aceluiaşi sistem, fie că vorbim despre spaţiul înconjurător sau despre subteranele propriei imaginaţii.

victor fota aural eye human extension artwall

Ceea ce era considerat artificial devine natural, tehnologia ca extensie a omului este acum parte din mecanismul uman. Tehnologia nu sabotează, iar implicaţiile sale sunt mult mai vaste. Lucrările expuse arată publicului că aceasta e şi instrument, şi mediu. Că omul a trecut de la natura care îi guverna transformarea la tehnologia care domină natura umană, propunând noi confruntări. Astfel, natura şi tehnologia devin componente ale identităţii umane şi reuşesc să producă transformări sociale, etice, psihologice şi ambientale.

În scenariul propus de Victor Fota, indivizii trebuie doar să accepte schimbarea şi să îşi redefinească rolul socio-cultural, pornind de la fuziunea natură-cultură-tehnologie.

Cei de la ExperimentalistRO au realizat un clip pentru expoziţie, pe care îl puteți urmări aici.

sursa foto: © Mihai Theodor Sava & ArtWall