An African City reprezintă un spațiu al explorării moștenirii africane care se intersectează cu stilul de viaţă actual al femeii moderne din Ghana.
An African City este un serial web creat de Nicole Amarteifio și lansat pe canalul Youtube în 2014. Acesta spune o poveste diferită a continentului negru, arătând viața glamour a cinci femei frumoase și de succes, recent întoarse acasă în Accra, capitala Ghanei.
Nana Yaa (Maameyaa Boafo), Sade (Nana Mensah), Ngozi (Esosa E), Makena (Marie Humbert) și Zainab (Maame Adjei) caută modalități de adaptare la societatea ghaneză a secolului XXI. Cele cinci femei sunt nevoite să construiască o legătură între rădăcinile africane și stilul de viață vestic. Pentru a-și găsi echilibrul, trebuie să accepte realitățile cotidiene ghaneze, într-o perioadă când schimbarea continuă pare a fi singura normalitate unanim acceptată, și să lase în urmă obiceiurile căpătate în lumea occidentală.
Tinerele femei se confruntă cu faptul de a fi între două lumi, născându-se în Africa, dar trăind adolescența și viața de tânăr adult în America sau Europa. În jurul vârstei de treizeci de ani se întorc acasă, unde sunt privite drept niște străine, și unde trebuie să se adapteze și să-și reajusteze bagajul vestic la cultura patriei mamă. Este necesar ca ele să accepte faptul că nu mai sunt în SUA sau Europa și că societatea ghaneză, deși destul de globalizată și în curs de dezvoltare, încă își are rădăcinile bine înfipte în tradițiile ancestrale africane. Ceea ce este prezentat mai sus le încadrează perfect pe cele cinci prietene în ceea ce se presupune a fi un afropolitan.[1]
Similaritățile cu Sex and the City sunt legate de modă, libertatea sexuală și întâlnirile la un cocktail unde povestesc despre tot ce se întâmplă în viața lor. Subiectele discutate sunt variate, pornind de la teme precum obsesia femeilor africane de a purta peruci sau a-și face părul permanent la faptul că de la o anumită vârstă nu mai poți locui cu părinții și până la aspecte legate de iubire, sex, corupție, nepotism, bani.
Nana Yaa, o Carrie Bradshaw africană, a locuit în Manhattan și s-a întors în Ghana, unde are o emisiune la radio, iar tatăl ei este noul ministru al energiei. Makena, născută în Kenya, a absolvit universitatea Oxford și a devenit o avocată de succes în Londra, iar ulterior divorțului s-a mutat în Ghana. În Accra locuiește cu rudele sale și își caută de lucru. Zainab a trăit în Atlanta și în prezent conduce o afacere de succes ce se ocupă de exportul cu unt de shea în SUA. Sade, varianta africană a Samanthei, a terminat Harvard Business School, iar tatăl său este liderul uneia din cele mai mari biserici din Nigeria. Ngozi a locuit în Washington și a absolvit Relații Internaționale. Ei i s-a oferit un job la un ONG în Accra și acesta este motivul întoarcerii în Africa. După cum se poate observa, tinerele fac parte dintr-o clasă socială privilegiată. Regizoarea a intenționat să arate că în Africa nu totul se rezumă la războaie și foamete, depășind astfel stereotipurile clasice despre sărăcie.
Totul este made in Africa, pornind de la muzică până la designul interior și literatura africană (Înapoi în Ghana de Taiye Selasi și Americanah de Chimamanda Ngozi Adichie apar în decor). Un oraș african nu ar semăna cu Sex and the City dacă ar lipsi moda, ea devenind cel de-al șaselea personaj al serialului. Și mă uimește! Ținutele sunt o incursiune în lumea vibrantă și plină de culori puternice ale celebrului bumbac african cerat. Designeri locali, precum Christie Brown sau Kiki Clothing, combină armonios modele clasice cu tiparele moderne. Pentru cei interesați de moda africană, pagina de Instagram a serialului este un real festin.
Primul sezon are zece webpisoade cu o durată de maximum 15 minute ce se pot vedea gratuit pe Youtube. Sezonul al doilea, format din 13 webpisoade de maximum 27 de minute, poate fi urmărit contra cost pe platforma anafricancity.vhx.tv. Este preconizată apariția unui al treilea sezon. Amarteifio, creatoarea serialului, a refuzat colaborarea cu canale de televiziune. Această independență i-a permis exprimarea viziunii proprii asupra creaţiei sale, nefiind constrânsă de politicile de marketing. Serialul a avut succes, cu toate că difuzarea inițială a fost exclusiv pe Youtube și promovată doar pe reţelele de socializare. În scurt timp, însă, serialul a început să capete popularitate şi să fie prezentat în mass-media internaţională. CNN, prin African Voices, BBC, Vogue, Elle – edițiile sud-africană și franceză –, New York Times, New York Magazine, Financial Times sunt doar câteva din sursele care au scris despre An African City.
Nana Yaa, Sade, Ngozi, Makena și Zainab sunt o combinație de sex, modă și adevăruri dure ale vieții pe continentul african. Ele reprezintă femeia modernă africană care transformă percepția asupra moștenirii tradiționale a stilului de viață african, dând voce unei schimbări structurale care este o oglindă a noii generații africane.
[1] Termen popularizat de Taiye Selasi în 2005, reprezintă cea mai nouă generaţie de imigranţi africani care se întorc pe continentul negru pentru a ajuta la dezvoltarea acestuia. http://thelip.robertsharp.co.uk/?p=76, accesat pe 27 august 2016.