Sinaia de odinioară, locul unde oameni din toate colțurile țării se adunau pentru a asculta acordurile clasice, a renăscut la jumătatea lui iulie odată cu deschiderea festivalului EUROPAfest Summer Edition.

Sala de concerte a Castelului Peleș a fost copleșită de numărul mare al iubitorilor de frumos, iar regalul muzical a reușit să ne transporte într-o cu totul altă lume, acolo unde spațiul fizic se omite cu bună știință.

Summer Concert at Castle a început cu Adagio and Allegro a lui Robert Schumann, interpretată magistral de Josephine Knight la violoncel și Adela Lorincz la pian.

Josephine Knight este recunoscută ca fiind unul dintre cei mai importanți violonceliști ai Marii Britanii. A fost invitată ca solistă la BBC Proms în Londra și a concertat alături de orchestre renumite din Europa.

A doua reprezentație a fost cea a flautistului Paul Edmund-Davies, care a interpretat Sonatele 13, 14 și 16 de Giuseppe Rabboni și a continuat cu Charles Seward, într-o minuntată interpretare a Sonatei pentru vioară în Sol Major (părțile a 2-a și a 3-a) de Maurice Ravel.

Reputația acestuia îl precede, fiind flautist principal al London Symphony Orchestra pentru 20 de ani și al Philharmonia Orchestra pentru cinci ani, timp în care a evoluat sub bagheta unor dirijori renumiți precum Leonard Bernstein sau Pierre Boulez.

Preferata publicului a fost însă Bagatela compusă de Ion Scărlătescu și executată desăvârșit de violonistul român Remus Azoiței căruia i-au fost adresate reprize întregi de aplauze.

Seara a continuat cu alte patru compoziții internaționale renumite: Fujiko a lui Scott și Il Pastore Svizzero a lui Morlacchi, interpetate la flaut de Paul Edmund-Davies, Suite Populaire Espagnole de Manuel de Falla și Tzigane de Ravel.

Remus Azoiței a absolvit Juillard School – New York și a concertat în săli celebre precum Carnegie Hall, Salle Cortot Paris, Teatro La Fenice Veneția, Konzerthaus Viena sau Wigmore Hall din Londra. Publicația britanică The Strad l-a numit un virtuoz incurabil cu suflet și tehnică fabuloasă.

europafest 2

Concertul a reprezentat o alternativă ideală pentru o după-amiază de weekend la Sinaia, unde nu numai atmosfera distinsă a Castelului Peleș, ci și evoluțiile protagoniștilor au contribuit la augmentarea stării de visare a publicului. În cadrul festivalului va avea loc și Summer Music Academy Sinaia, unde studenți din toată lumea se vor aduna să învețe de la cei 12 profesori ale căror interpretări ne-au încântat sufletul și mintea în preambul.