„În orice casă voi intra, o voi face numai spre folosul și bunăstarea bolnavilor (…).” – Jurământul lui Hipocrat
O producție Clandestino Production, în regia lui Nap Toader, 03.ByPass nu dorește să fie o critică asupra sistemului medical românesc, ci asupra sistemului românesc în sine, care obligă oameni de valoare să-și încalce princiipile și codurile morale.
Filmul urmărește tura de noapte a unui echipaj de salvare, Doru (Gabriel Spahiu)- șoferul, Lucian (Alexandru Potocean) – asistentul și Monica (Medeea Marinescu) – medicul. După câteva cazuri obișnuite și un călător străin care le-a cerut o aspirină, cei trei aduc la spital un bătrân cu probleme de inimă, deja „abonat” la plimbările cu salvarea. De data aceasta, însă, starea bărbatului este mai gravă ca de obicei, iar șansele de supraviețuire minime. Ceea ce dă naștere conflictului este găsirea unor bani sub salteaua bătrânului și seria de păreri și procese de conștiință ce se iscă odată cu aceasta. Doru vrea banii, Lucian e reticent, iar Monica este total împortiva. Ea recită chiar un pasaj din jurământul lui Hipocrate, „În orice casă voi intra, o voi face numai spre folosul și bunăstarea bolnavilor (…)”, fără să provoace însă vreo schimbare în gândirea colegilor ei.
Astfel, datele problemei sunt următoarele: un bătrân fără copii, soție sau alte rude se află pe patul de spital, fără speranțe că va apuca ziua de mâine. Banii pe care i-a strâns cu sârguință, se află sub saltea, iar deoarece nu are moștenitori, întreaga sumă va fi preluată de stat. Niște oameni cu principii, oameni care muncesc spre binele celorlalți, găsesc această sumă și realizează că în posesia statului, banii nu vor avea un impact concret și că pur și simplu se vor pierde în sistem. Întrebarea este: să ia banii, sau nu? Această dilemă aduce în prim plan deontologia kantiană care condamnă orice acțiune cu caracter non-etic. Ceea ce poate părea noroc, miracol, sau mană cerească pentru Doru, pare o ispită de rău augur pentru Monica. Apar pe parcursul serii tot felul de tachinări și chiar amenințări, idei și gânduri care au rolul de a săpa găuri în simțul moral al personajelor.
O perspectivă interesantă este dimensiunea ciclică a începutului și finalului. În secvența de început suntem martorii unui accident de motocicletă pe un drum de provincie, iar atunci când echipajul de salvare ajunge la locul întâmplării, cele două victime sunt aproape dezbrăcate, totate bunurile lor fiind însușite de țăranii care treceau prin zonă. În final, după cum am povestit mai sus, avem o situație similară din câteva puncte de vedere. La ce îi mai servesc bunurile materiale unui om mort?
Presărat cu accente comerciale, 03.ByPass prezintă și o sub-temă erotică, suspans caracteristic thrillerului și un comic de limbaj bazat în primul rând pe jargonul vulgar pe care îl folosește personajul lui Gabriel Spahiu. De asemenea, la sesiunea de Q&A, Medeea Marinescu a vorbit despre micro-lumea ambulanței, o micro-lume care vede atâta suferință și moarte încât se refugiază în lucruri mărunte și în prietenia cu colegii de echipă. Pentru a studia detaliile acestor relații, atât actorii cât și regizorul au însoțit echipaje reale de ambulanță pe parcursul turelor și s-au documentat pentru a reda cu autenticitate atmosfera acestui mic univers.
03.ByPass este cel de-al treilea lung metraj al regizorului Nap Toader, după „Italiencele” şi „Nuntă în Basarabia”. Scenariul original este semnat de Alin Ludu Dumbravă și Dan Stăiculescu, director de imagine a fost Silviu Stavilă, de sunet s-au ocupat Mihnea și Mihai Bogos, muzica este creația lui Mircea Florian, iar montajul a fost realizat de Tudor D Popescu.
Un film despre o dilemă morală trăită de trei oameni diferiți în trei moduri diferite, despre medicul cu principii versus statul corupt, despre alegeri și conștiințe curate, 03.ByPass nu te lasă să pleci acasă fără să-ți pui întrebarea: eu aș fi luat banii?