Fetiţo, trenul a sosit, a tras la peron. Încotro doreşti să meargă? Spre care dintre visurile tale? Şi cine doreşti să fie pasageri? (Octavian Paler – Viața pe un peron)
Am decis ca pasagerii trenului să fiți voi, cititorii, în această călătorie. Pe drum ne vom opri de șapte ori, pentru că am învățat de la Delia că șapte este un număr magic, iar la finalul călătoriei sper că ne vom (re)descoperi atât pe noi, cât și bucuria lecturii.
Un yankeu la curtea regelui Arthur
TITLU ORIGINAL: A CONNECTICUT YANKEE IN KING ARTHUR’S COURT
AUTOR: MARK TWAIN
ANUL APARIȚIEI: 1889
EDITURĂ: PRUT
AN: 2012
PAGINI: 404
Prima stație în care ne vom opri este la curtea regelui Arthur. Cartea lui Mark Twain a rămas una dintre cele mai frumoase aventuri din copilăria mea și prima mea întâlnire cu legendele arthuriene. Tradusă și publicată în nenumărate rânduri, precum și ecranizată și readaptată, opera prezintă aventură lui Hank, un yankeu din Connecticut care ajunge, în urma unei lovituri puternice la cap, în Britania regelui Arthur. Este o aventură, dar este totodată și o critică a colonialismului.
Numele trandafirului
TITLU ORIGINAL: IL NOME DELLA ROSA
AUTOR: UMBERTO ECO
ANUL APARIȚIEI: 1980
EDITURĂ: POLIROM
AN: 2010
Pagini: 576
Când vom ajunge aproape de cea de-a două stație, ne vom (re)aminti cu drag de Umberto Eco, autorul romanului Numele trandafirului. Îl recitesc de fiecare dată cu sufletul la gură și descopăr de fiecare dată elemente noi în poveste. Acțiunea este plasată într-o mănăstire, în anul 1327, unde are loc o serie de morți suspecte. Călugărul franciscan William de Baskerville și Adso din Melk decid să rezolve acest mister, asumându-și orice risc. Romanul a apărut în 1980 în limba italiană și a luat Premiul Strega în 1981. În anul 1986 a stat la baza filmului The Name of the Rose (r. Jean-Jacques Annaud), din distribuție făcând parte Sean Connery, care l-a interpretat pe William de Baskerville, rol ce i-a adus premiul BAFTA pentru cel mai bun actor într-un rol principal. Dacă misterul a fost rezolvat, vă las pe voi să aflați și aștept să îmi povestiți părerile voastre legate de această carte în drum spre stația următoare.
În faţa unei cărţi nu trebuie să ne întrebăm ce spune, ci ceea ce vrea să spună.
Brida
AUTOR: PAULO COELHO
ANUL APARIȚIEI: 1990
EDITURA: HUMANITAS
AN: 2008
Pagini: 248
În vagon se va sui Brida, o tânără de 21 de ani care își dorea să învețe magie, crezând că există o punte între lumea vizibilă și cea invizibilă. Și-a întâlnit maestrul într-o pădure în noaptea când avea să facă una dintre cele mai importante alegeri din viața ei de până atunci. Romanul scris de Paulo Coelho este o continuă căutare. Tradiția spune că omul își petrece viața căutându-și Cealaltă Parte. Ba chiar se va reîncarna de mai multe ori pentru a se putea întâlni cu aceasta. Brida a descoperit că avea un Dar. În călătoria sa a fost ajutată de mai mulți oameni care au învățat-o Tradiția Soarelui și Tradiția Lunii, iar la final a realizat că Cealaltă Parte a sa a fost mereu alături de ea, dar nu este tocmai persoana la care se așteptase.
Oamenii oferă flori pentru că în ele stă adevăratul sens al Dragostei. Cine va încerca să posede o floare îi va vedea frumuseţea cum se veştejeşte. Însă cine se va uita la o floare pe câmp va rămâne cu ea pentru totdeauna. […] Asta m-a învăţat pădurea. Că tu niciodată nu vei fi a mea, şi din cauza asta te voi avea pentru totdeauna. Tu ai fost speranţa zilelor mele de singurătate, neliniştea momentelor mele de îndoială, siguranţa clipelor mele de credinţă. […] Tu ai venit să mă eliberezi din sclavia pe care eu însumi am creat-o. […] Îmi voi aminti mereu că dragostea înseamnă libertate. Mi-a luat mulţi ani să învăţ lecţia asta. A fost lecţia care m-a exilat, şi acum tot ea mă eliberează.
În altă viață
TITLU ORIGINAL: La Prochaine Fois
AUTOR: MARC LEVY
ANUL APARIȚIEI: 2004
EDITURA: TREI
AN: 2011
Pagini: 248
Călătoria noastră continuă În altă viață. O poveste de dragoste și de prietenie scrisă de Marc Levy, în care ideea principală este cea pe care o are și Paulo Coelho, și anume căutarea sufletului pereche. Jonathan era pe cale să se căsătorească, dar cu câteva zile înainte de nuntă a plecat la Londra pe urmele unui pictor rus ale cărui opere de artă îl obsedau de ani buni. Acolo a întâlnit-o pe Clara, prima persoana care i-a împărtășit cu adevărat pasiunea pentru artă, și acest lucru i-a dat peste cap toate planurile. Deși se cunoșteau de doar câteva zile, amândoi simțeau că se cunosc, de fapt, de o viață sau din altă viață. O carte despre pasiunea pentru artă până la obsesie. Despre reușita pe plan profesional și haosul din sufletului cuiva care nu găsește pe acel altcineva care să-l înțeleagă. Despre faptul că în viață nimic nu este întâmplător, chiar dacă nu toate poveștile de dragoste se sfârșesc cu „și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți…”
Crezi că ne putem iubi atât de mult, încât moartea să nu șteargă amintirea? Crezi că e cu putință ca un sentiment să ne supraviețuiască și să ne readucă la viață? Crezi că timpul îi poate reuni la nesfârșit pe aceia care s-au iubit îndeajuns de tare ca să nu-l piardă?
Quasar
AUTOR: ANA MĂNESCU
EDITURA: HERG BENET
AN: 2015
Pagini: 144
Ultima partea a aventurii noastre o vom petrece pe meleagurile literaturii românești pline de magie și mister. La început învațăm din Quasar, de Ana Mănescu, că și pietrele devin nisip, dar nu știu încă. Cartea este acel ansamblu de povești pe care l-am citit de fiecare dacă când aveam nevoie să mă deconectez de realitatea mult prea dură. Fiecare poveste este despre dragoste și moarte. Despre sfârșitul unei zile și începutul unei nopți. Despre metamorfozele trupului și sufletului. Pentru mine, Quasar este o pasăre phoenix a literaturii contemporane românești. Iubirea. Moartea. Durerea. Bucuria. Este o călătorie despre totul sau nimic.
Focul a devenit zambilă, zambila – șarpe, șarpele – pisică, pisica – femeie; unii o numesc reîncarnare, alții un soi de evoluție. Noi îi spunem dragoste, dragoste lacomă de viață. Femeia mușcă din buză, buza mușcă din sân, sânul apară sufletul, iar sufletul se dă în leagăn. Femeia devine bărbat când din ea se naște un fiu care poartă în sânge atâtea trecuturi, greșeli, păcate și iubiri; fiul devine femeie când o zărește pe ea și o sărută și o ascunde și se ascund. […] Lumea s-a născut în foc și va muri în apă.
Harul
AUTOR: ADA-IOANA RALUCA BĂCEANU
EDITURA: IDEEA EUROPEANĂ
AN: 2013
Pagini: 510
Apoi o vom cunoaște pe Amy, personajul principal din primul volum al trilogiei Harul de Ada-Ioana Raluca Băceanu. La început timidă și retrasă, cu problemele unei adolescente tipice, Amy trece prin multe schimbări odată ce se implică în lupta dintre Bine și Rău. O luptă care este un laitmotiv din basmele românești capătă acum o altă formă, mai apropiată de literatura fantasy europeană, fără a-și pierde totuși esența. Voi ce ați face dacă într-o zi ați descoperi că puteți vedea sau comunica cu o fantomă?
Haiganu. Fluviul Șoaptelor
AUTOR: MARIAN COMAN
EDITURA: HAC!BD
AN : 2015
Pagini: 256
Ultimul personaj pe care îl întâlnim este Haiganu, personajul principal din cartea lui Marian Coman, Haiganu. Fluviul Şoaptelor. Este o aventură și un manifest ce reamintește de poveștile lui Ion Creangă. Este o carte despre regăsirea identității și despre acele elemente care sunt apanajul literaturii românești, dar pe care uneori le lăsăm deoparte, cuprinși de mirajul literaturii universale.
La final coborâm din tren la malul mării unde ne așteaptă o corabie, să ducem mai departe poveștile pe care le-am (re)descoperit.