Când cetățenii Zootopiei încep să dispară în mod misterios, Judy Hopps, primul iepure polițist din Zootopia, și noul său prieten, Nick Wilde, trebuie să salveze situația.

Zootopia, noua animație marca Disney, propune un univers al animalelor în care evoluția anulează relația de pradă-prădător dintre ele, acestea trăind în pace și având activități cotidiene umanizate. Judy Hopps (Ginnifer Goodwin), eroina poveștii, provine dintr-o familie numeroasă de iepuri, locuiește într-un orășel cu specific agrar, iar visul ei este să ajungă polițist. Motivată de idealurile sale, Judy reușește să fie numită primul iepure polițist din istoria Academiei și este trimisă în marea capitală cunoscută sub numele de Zootopia.

Contrar așteptărilor sale, Judy nu este acceptată în investigația recentelor cazuri de dispariție ce au devastat orașul, ci este pusă să dea amenzi celor care depășesc timpul legal de parcare. În prima zi de muncă, atenția eroinei zboară către o vulpe care se îndrepta către un magazin de înghețată pentru elefanți. Judy simte ceva suspect, cu toate că evita ideile preconcepute legate de vulpi și presupusa lor șiretenie înnăscută. De data aceasta instinctul dă dovadă de acuratețe, căci Nick (Jason Bateman) este într-adevăr un escroc. Vulpea știe însă cum să scape de poliție, așa că Judy nu are cum să îl pună sub acuzație.

Când în sfârșit se ivește ocazia ca Hopps să își arate calitățile, șeful poliției dându-i la dispoziție 48 de ore pentru investigarea cazului unui animal dispărut, Nick este singurul care o poate ajuta să își ducă misiunea la capăt. Cei doi învață unul de altul, relația dintre ei evoluând treptat într-o prietenie frumoasă.

zootopiaCea de-a 55-a animație produsă de studiourile Disney, Zootopia/Zootropolis se află sub bagheta regizorală a lui Byron Howard (Frozen, Tangled, Bolt), Rich Moore (Wreck-It Ralph, The Simpsons) și Jared Bush (unul dintre scenariștii Big Hero 6, Zootopia fiind debutul său regizoral). Puteți vedea procesul de înregistrare a vocilor, incluzând indicațiile regizorale, precum și cel al înregistrării coloanei sonore aici:

Scenariștii s-au folosit într-un mod remarcabil de stereotipurile din lumea animală, precum și de subtilitățile de limbă, creând astfel un umor inteligent și savuros. Adaptarea orașului în funcție de nevoile fiecărui animal a fost făcută cu iscusință, astfel încât Zootopia a fost împărțită în cele patru tipuri de habitat esențiale pentru supraviețuirea fiecărei specii.

O altă subtilitate tragi-comică a fost afirmația antieroului, care zice la un moment dat că frica este putere. Există atâtea exemple în istorie care susțin acest mod de gândire, însă aproape la fel de multe eșecuri în menținerea controlului și a presupusei păci.

Jason Bateman, actorul care îi dă voce lui Nick, s-a declarat încântat de realizarea acestui proiect într-un interviu pe care îl puteți urmări mai jos. El spune că a devenit fan al animațiilor datorită fiicelor sale de 3 și 8 ani și că se bucură că a fost invitat să facă parte din distribuția acestui film. De asemenea, Bateman spune că s-a simțit foarte apropiat de personajul său, datorită sarcasmului și cinismului pe care îl au în comun.

Ceea ce m-a impresionant a fost modul în care Juddy Hopps a refuzat să renunțe la visul său, cum a muncit pentru a-l realiza și cum a continuat să lupte indiferent de ce credeau ceilalți. Părinții ei și-ar fi dorit să o știe acasă, în siguranță, dar dorința de a fi un reprezentant al legii a fost prea puternică pentru a o ține în loc în orașul ei natal. După cum spune și Judy, Zootopia este orașul în care poți fi cine vrei tu. Stereotipurile nu îți pot înfrâna imaginația, iar dacă muncești și dai dovadă de seriozitate, visul tău se poate realiza. Forbes a numit Zootopia cel mai bun film de animație de la Disney, după Frumoasa și Bestia.

Aceast film prezintă un echilibru perfect între maturitate și copilărie, Judy aflându-se într-o perioadă de tranziție în care află ce înseamnă responsabilitatea, prietenia, curajul și frica și modalitatea de a crea o coerență între toate acestea. Nick învață și el câteva lecții valoroase, iar prietenia dintre cei doi devine una strânsă și, ei bine, adorabilă.

 surse foto: 1, 2