Ilegitim prezintă un joc actoricesc intens, o experiență marcată de cunoaștere de sine și cunoaștere umană, un exercițiu psihologic extraordinar.

Un film despre care Screen International a spus că este posibil să șocheze câteva minți mai sensibile, Ilegitim spune povestea iubirii dintre doi frați și prezintă dinamica membrilor unei familii în care conflictul este la ordinea zilei.

Singurul film românesc din selecția de la Berlinale de anul acesta, Ilegitim a fost primit cu entuziam de publicul de la Berlin și s-a întors acasă cu premiul C.I.C.A.E (Confédération Internationale des Cinémas d’Art et d’Essai). Regia este semnată de Adrian Sitaru, iar din distribuție fac parte nume precum Adrian Titieni, Alina Grigore, Robi Urs și Bogdan Albulescu.

Construit sub forma unui documentar, filmul prezintă viața familiei Anghelescu, familie în care diferențele de mentalitate sunt marcate prin certuri aprinse. Tatăl (Adrian Titieni) este medic, un om convins de superioritatea principiilor sale de viață. Atunci când este confruntat cu acuzația că obișnuia să denunțe avorturi în timpul comunismului, el își recunoaște fapta fără nicio urmă de vinovăție. Dintre copiii săi, Cosma (Bogdan Albulescu), Gilda (Cristina Olteanu), gemenii Sașa (Alina Grigore) și Romeo (Robi Urs), Gilda este singura care nu comenteză deciziile tatălui și încercă să îi ia apărarea atunci când toți ceilalți îl atacă.

Povestea filmului fiind una tulburătoare, iar psihologia personajelor dificilă, actorii s-au pregătit pentru Ilegitim cu multă vreme înainte de începerea filmărilor. Pe lângă documentarea individuală, ei au lucrat împreună cu un psiholog pentru a înțelege exact motivele care stau la baza acțiunilor.

Poate că legătura ilegitimă dintre Sașa și Romeo a fost rezultatul climatului emoțional instabil al familiei, cei doi căutând refugiu și echilibru în această relație. Poate că biologia a avut de spus ultimul cuvânt, făcând legătura dintre gemeni una prea puternică. Poate, poate, poate. Lăsând aceste presupuneri la o parte, cred că cel mai important lucru înainte de a vedea acest film este acceptarea provocării lansate de Alina Grigore, aceea de a vedea filmul încercând să uităm de prejudecăți, de idei preconcepute, de iluzia diferenței între ce e bine și ce e rău.

Un fapt remarcabil în producția filmului a fost melanjul dintre actorii profesioniști și cei neprofesioniști. Lucrul acesta, și probabil și faptul că multe replici au fost improvizate, au făcut ca totul să pară firesc și credibil. O altă cauză este și modul în care s-a realizat proiectul. Actorii au locuit în casa în care au avut loc filmările timp de zece zile pentru a se acomoda cu personajele și două săptămâni în timpul filmărilor, rămânând în personaj chiar și în momentele în care echipa de filmare nu se afla pe platou. Alina și-a exprimat regretul față de numeroasele momentele de improvizație care nu au fost surprinse pe cameră. De asemenea, regizorul Adrian Sitaru a spus că pentru fiecare scenă s-a tras o singură dublă, că scenariul a reprezentat doar o schiță și că actorii se adaptau în funcție de cum progresa povestea.

Ilegitim prezintă un joc actoricesc intens, o experiență marcată de cunoaștere de sine și cunoaștere umană, un exercițiu psihologic extraordinar. Întrebat dacă a făcut acest film în scopuri educative, Adrian Sitaru a răspuns că nu aceasta a fost intenția lui. El doar a adus în fața publicului o realitate, un lucru care chiar se întâmplă, indiferent de cât de tabu este considerat de societate. Reticența față de astfel de subiecte nu le desființează existența.

Un film provocator, după cum spune și publicația Le Figaro, Ilegitim aduce în prim-plan o familie marcată de conflict, o poveste de dragoste interzisă și o decizie care poate să afecteze dinamica familială. Rămâne de văzut care va fi reacția publicului cu privire la aceast subiect.

Filmul va rula în cinematografele din România începând cu data de 18 martie.

sursa foto