The Big Short sau Brokerii Apocalipsei, în regia lui Adam McKay, reprezintă un ghid despre cum poţi ajunge miliardar atunci când cei care erau bogaţi înaintea ta ajung în sapă de lemn.

The Big Short prezintă povestea crizei economice care a lovit lumea în 2008 şi ale cărei efecte se văd şi acum, la aproape opt ani de la startul său. Dacă vreţi să înţelegeţi prin acest film de la ce a pornit perioada de criză, nu aveţi mari şanse, în ciuda faptului că şi Selena Gomez încearcă să vă spună despre ce este vorba. Poate doar dacă aveţi lângă voi vreun student la ASE care să îşi ia notiţe şi să vă explice la cafeaua de după The Big Short cum stă treaba cu credit default swap, CDO, AAA ratings şi toate cele. Pot să vă spun doar că au legătură cu industria imobiliară, cu lăcomia şi cu corupţia.

În timp ce toată lumea cheltuia bani ca în The Roaring 20’s – când economia a duduit până a căzut în cap, ajungându-se la prima criză economică de la sfârşitul anilor 20 –, un grup de bancheri aşi la matematică s-au prins cum stă treaba cu piaţa imobiliară şi au pariat împotriva ei. Toată lumea s-a uitat la ei ca la nişte nebuni şi le-a luat banii râzând.

Michael Burry, interpretat de Christian Bale, este un bancher cu o minte brici. Are un ochi de sticlă şi un comportament social bizar şi îşi petrece mult timp în biroul său în picioarele goale. El înţelege primul schema și investeşte 1,3 miliarde în scurtcircuitarea pieţei imobiliare, pariind că în jurul celei de-a doua jumătăţi din 2007 banii se vor întoarce înzecit. De la această scurtcircuitare vine şi titlul original al filmului, The Big Short.

Mark Baum este interpretat savuros de Steve Carell. Baum este un om care urăşte societatea în care trăieşte şi încă se află într-un şoc posttraumatic după suicidul fratelui său. De asemenea cu o minte strălucită, Baum se prinde şi el de bula din lumea imobiliară şi pariază împotriva acesteia, sperând să îi facă pe corupţii din lumea financiară să plătească.

Rolul funcţionarului bancar retras Ben Rickert este interpretat de Brad Pitt. Acesta ajunsese să crească morcovi şi ţelină organică, purta mască pe faţă când ieşea pe stradă şi un dezinfectant oriunde se ducea. Rickert decide să revină în acţiune când îi este solicitat ajutorul de către doi vecini, tineri bancheri, intrând astfel în acest joc al votatului împotriva pieţei imobiliare.

Nu în ultimul rând, mai este şi Jared Vennett, un bancher la Deutsche Bank interpretat de Ryan Gosling, care se duce cu ideea de a intra pe piaţă la firma lui Mark Baum, cei doi asociindu-se într-un final. Vennett este singurul care nu are derapaje, singurul economist fabulos şi în deplinătatea facultăţilor mintale din film. Desigur, cu excepţia momentelor în care vorbeşte cu publicul în unele fourth-walls[1].

The Big Short reprezintă în acelaşi timp un documentar despre criza economică, o comedie în care cele trei personaje dubioase interpretate de Christian Bale, Steve Carell şi Brad Pitt reuşesc să stârnească hohote de râs şi un ghid despre cum lumea poate fi adusă în colaps printr-o foame de bani nesăbuită.

Apropo, ştiaţi că după criza economică din 2008 un singur om a fost arestat şi că statele au preluat datoriile băncilor private, fapt ce a dus la unele derapaje economice incontrolabile, cum a fost cazul crizei din Grecia, a cărei maximă exprimare a avut loc anul trecut?

Ca să închei cu concluzia filmului, spusă de justiţiarul învins Mark Baum (care a devenit milionar în dolari, deşi nu a reuşit să câştige în faţa sistemului): Ei se vor salva între ei şi vor da vina tot pe săraci şi pe imigranţi.


[1] Un fourth-wall reprezintă o scenă dintr-un film în care un actor opreşte acţiunea şi se adresează publicului.

sursa foto