Librăria Humanitas de la Cișmigiu a fost gazda atelierului pentru copii Minunata aventură, în cadrul căruia s-a lansat și cartea cu același nume.

Poveștile nu se spun doar în cuvinte, ci și în imagini. Acestea au fost cuvintele prin care Miruna Meiroșu, una dintre reprezentantele editurii Curtea Veche, a început evenimentul de la Librăria Humanitas de la Cișmigiu din dimineața ultimei sâmbete din ianuarie. Pe parcursul discuției mi-am amintit de vremurile copilăriei mele, când, într-adevăr, dincolo de cuvintele care au o putere magică într-o poveste, imaginile accentuau aspecte pe care un copil de câțiva ani le-ar putea contura cu greu doar din descrieri, cum ar fi trăsăturile fizice sau cadrele naturale.

La atelierul pentru copii, pe parcursul căruia a avut loc și lansarea cărții , a autoarei Ana Andreescu, micuții au venit împreună cu părinții lor să asculte fragmente de poveste și să deseneze. Alături de ei, la librărie au mai fost prezente actrița Catinca Maria Nistor, cea care a oferit momentele de lectură, Georgeta Gherghinoiu, ilustratoarea volumului, cea care pe parcursul zilei i-a învățat pe copii că și prin desen se pot spune multe povești și că din linii simple se pot obține forme deosebite, și Ana Andreescu, care și-a dedicat cea mai mare parte din viață scrisului și cărților, traducând peste 40 de volume din limbile franceză și engleză.

Printre zâmbetele și entuziasmul celor mici, autoarea a explicat de unde anume i-a venit ideea scrierii unei cărți de povești pentru copii. Aceasta ne-a spus că muzele sale au fost chiar propriii nepoți – Andrei și Elena –, băiețelul fiind prezent alături de bunica sa la eveniment. Ceea ce m-a impresionat și m-a interesat, în aceeași măsură, a fost răspunsul la întrebarea Anei Andreescu, care i-a întrebat pe copii: voi citiți și cărți sau citiți numai pe tabletă? Inițial, s-a auzit doar tabletă, lucru care m-a descurajat puțin, însă situația a fost salvată când răspunsurile au devenit diverse, făcându-și apariția în aer și cuvântul carte, care m-a făcut să respir mai ușurată.

Nu sunt împotriva cititului pe tabletă, pe computer sau pe telefon, și eu o fac, însă cei prezenți la atelier aveau vârste foarte fragede, cred că până în opt ani cu toții. Din punctul meu de vedere, în mâinile unui copil trebuie pusă o carte fizică, nu una virtuală, atunci când de-abia face primii pași în lumea literelor. Astfel, în amintirile acestuia se vor impregna mirosul, forma, asperitatea paginii, bagajul de aspecte pe care acel copil îl va purta cu el toată viața, sau cel puțin așa a fost în cazul meu. Ulterior, lucrurile vor sta altfel tocmai datorită numeroaselor avantaje pe care tehnologia le oferă, inclusiv pe tărâmul lecturii. Însă dincolo de aceste dimensiuni care pot naște multe discuții, grija pe care un adult trebuie să o aibă față de un copil, și nu numai, ci și față de alt adult, este aceea de a-l încuraja să citească mult. Iar copiii prezenți la atelier tocmai asta erau – încurajați.

Miruna Meiroșu i-a luat și ea pe micuți la întrebări și a accentuat ariile legate de carte. De pildă, i-a întrebat – cine vrea să devină scriitor? Cum se face o carte? La prima întrebare, s-au văzut multe mânuțe în aer și entuziasmul se propaga ușor prin librărie. În gând mi-am spus că viitorul literar al României este asigurat. De asemenea, mulți au răspuns bine și la a doua întrebare, știind parcursul unei opere, de la geneză până la apariția pe piață.

În a doua parte a atelierului, personajul principal a devenit Georgeta Gherghinoiu, care i-a antrenat pe copii la desen, explicîndu-le pas cu pas importanța ilustrațiilor într-o poveste și oferindu-le chiar lor posibilitatea să observe acest lucru, îndemnându-i să deseneze diverse linii din care puteau extrage forme, să contureze personaje din cartea Minunata aventură, ei alegându-l pe domnul arici.

Participând la acest atelier, am realizat cât de dor îmi e de anii copilăriei, de poveștile care mi-au dezvoltat imaginația, precum și de libertatea de a-mi contura o altă lume, în funcție de fiecare poveste pe care o citeam. Din păcate, nu putem opri timpul în loc, chiar dacă mulți ne-am dori ca măcar uneori să ne mai întoarcem la zilele cu desen pe asfalt și istorioare cu zâne și bursuci. Însă imposibilitatea de a face acest lucru nu ar trebui să ne întristeze, deoarece, chiar maturi fiind, putem descoperi povești pretutindeni: în lecturile de oameni mari, în peisajele din jurul nostru, în neliniștile și bucuriile celor care ne înconjoară. Totul depinde de disponibilitatea noastră de a fi atenți la cele ce se rotesc pe lângă noi și de a le transforma în povești de dat mai departe.

minunata_aventuraTitlu: Minunata Aventură
Autor: Ana Andreescu
Ilustrator: Georgeta Gherghinoiu
Editură: Curtea Veche
An: 2015
Pagini: 96

Găsiți cartea pe:

  • (24,66 lei, 21% reducere)
  • (28,36 lei, 8% reducere)
Citiți mai multe despre literatura pentru copii.

sursa foto: (c) Gabriela Predescu