Când cineva mă întreabă despre cărțile mele preferate, încerc mereu să schimb subiectul. Nu pentru că nu am cărți preferate, ci pentru că sunt egoistă. Îmi place să cred că secretele pe care le descopăr în paginile romanelor au fost scrise numai și numai pentru mine și că sunt singura exploratoare a lumilor transpuse pe hârtie. În plus, dat fiind faptul că literatura ajută la formarea noastră ca oameni, îmi pare că astfel de informații conturează impresia unei anumite vulnerabilități. Ca și cum cărțile mele preferate mi-ar trăda slăbiciunile.

Cum însă egoismul și frica nu sunt atitudini rodnice, ci, dimpotrivă, stagnante, iar iubirea față de literatură trebuie împărtășită cu ceilalți pentru a simți-o la adevărata sa valoare, am decis să întocmesc o listă de propuneri. Iată, deci, cărți care m-au inspirat, care m-au pus pe gânduri și care au contribuit într-o anumită măsură la persoana care sunt eu astăzi.

Memoriile și aventurile lui Sherlock Holmes

Autor: Sir Arthur Conan Doyle
Anul primei apariții: 1877

Găsiți colecția în limba engleză pe (10 lei, 50% reducere).

Este destul de greu să-mi ascund fascinația față de Sherlock Holmes. Arta deducției, misterul și suspansul, toate construite cu accent pe detaliu, fac din povestirile doctorului Doyle o emblemă a romanelor cu detectivi. Calitățile intelectuale superioare ale eroului sunt incontestabile. Firea sa rece și sarcastică, întotdeauna căutând o nouă crimă de rezolvat, fac din Sherlock idealul oamenilor calculați, care consideră rațiunea ca fiind mai relevantă decât emoția.

Povestea a fost adaptată cu succes pentru cinefili în 2009 și 2011, în rolul principal fiind distribuit actorul Robert Downey Jr. În 2010 însă povestea a fost adaptată secolului XXI pentru postul de televiziune britanic BBC, de către Steven Moffat și Mark Gatiss. Bineînțeles, adaptările ecranizate ale poveștilor cu vestitul detectiv sunt mult mai multe și datează încă de la începuturile cinematografiei. Primul film în care apare numele lui Sherlock Holmes a fost realizat în 1900 de către regizorul Arthur Marvin și nu depășește un minut.

Portocala mecanică

Autor: Anthony Burgess
Anul publicării: 1962
Editură: Humanitas
An: 2014
Pagini: 312

Găsiți cartea pe (34.67 lei, 20% reducere).

Am văzut filmul înainte să citesc cartea. Și bine am făcut! Odată cu crearea acestui univers fictiv, Burgess a construit și un dialect specific. La finalul cărții există un dicționar, însă este greu de urmărit povestea atunci când trebuie să verifici fiecare cuvințel. Astfel, faptul că am fost oarecum familiarizată cu limbajul, m-a ajutat să înțeleg acțiunea mai bine. În plus, filmul este regizat de maestrul Kubrick, un motiv în plus să îl puneți pe watchlist.

Tânărul Alex trăiește într-o lume a viitorului, iar el și prietenii săi sunt adepții conceptului de ultra-violence. Acest lucru se traduce printr-un grad ridicat de delincvență, violarea spațiului privat și agresarea oamenilor nevinovați în propria lor casă. Alex este prins de autorități, iar în închisoare este ales în cadrul unui program de restructurare cognitivă, urmând ca apoi să fie lăsat în libertate pentru a se reintegra în societate. Cum a mers acest program, trebuie să vedeți cu ochii voștri.

Citiți mai multe despre carte:
Violența în operele literare contemporane
Despre violența de azi, în numele violenței (II)

Opere cumplite

Autor: Florin Piersic jr
Editură: Humanitas
An: 2013/2015
Pagini: 284/296

Găsiți primul volum în format digital pe (15,41 lei, 20% reducere) și volumul al doilea pe , în varianta tipărită.

Faptul că îl admir pe actorul Florin Piersic jr nu influențează în niciun fel faptul că îmi place scriitorul Florin Piersic jr. Cele două entități artistice nu sunt foarte diferite însă, căci Florin alege ca în ambele cazuri să expună defecte omenești într-o satiră de calitate. Deosebirea este că în Opere cumplite el aplică aceste procedee în special societății românești. Fie că este vorba despre promovarea unor non-valori în spațiul mediatic, de încercarea de a fabrica senzaționalul acolo unde el nu există sau despre fascinația pentru Teleshopping, povestirile fac haz de necaz, dar ridică și semne de întrebare privind evoluția culturală a acestei țări.

Ambele volume din Opere cumplite reprezintă antologii de texte, scrise cu un anumit grad de ironie și din care fiecare poate extrage o altă morală. Câteva dintre povestirile primului volum fac parte din monologurile lui Florin din piesa Freak Show, pe care eu am vazut-o de trei ori. Atât este de bună! Umor inteligent, dar și situații care pot da fiori.

Dansatoarea lui Degas

Autor: Kathryn Wagner
Anul apariției: 1970
Editură: Humanitas
An: 2013
Pagini: 320

Găsiți cartea pe:

  • (26,20 lei, reducere 20%)
  • (34 lei)

Acest roman prezintă o poveste fascinantă, precum și o introducere în perioada impresionistă. Atunci când fictivul se îmbină cu realul, trebuie să ai o imaginație foarte ingenioasă pentru a realiza dozajul perfect între cele două. Kathryn Wagner face acest lucru, prezentând Parisul în cea de-a doua jumătate a secolului XIX, după căderea cortinei. Baletul trecuse printr-o perioadă extrem de grea, fără bani și fără resurse de niciun fel. Dansatorii fuseseră nevoiți să îndure condiții groaznice, întotdeauna speriați de nesiguranța zilei de mâine.

Ceea ce ridică moralul în paginile acestui roman este dragostea pe care Alexandrie, una dintre balerine, o simte pentru Edgar Degas, faimosul pictor impresionist, precum și motivația fetei de a ajunge o dansatoare faimoasă. Povestea se poate încadra pe rafturile de ficțiune istorică având în vedere faptul că Degas este un reprezentant real al perioadei impresioniste. Cât despre Alexandrie, ea este doar un personaj care înglobează inspirația și subiectul preferat al picturilor lui Degas, baletul.

charlie si fabrica de ciocolataCharlie și Fabrica de Ciocolată

Autor: Roald Dahl
Anul apariției: 1964

Găsiți cartea pe:

  • (22,04 lei, 20% reducere)
  • (limba engleză, 17,99 lei, 40% reducere)
  • (limba engleză, 23,4 lei, 22% reducere)

O poveste și o lecție de viață atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Willy Wonka va rămâne pentru mine cel mai emblematic carater fictiv ce răzbună defectele umane. Ești lacom? Vei primi mai mult decât poți mânca. Ești materialist? Iată ceva ce nu poți avea. Scopul tău în viață este câștigul? Ai grijă ce-ți dorești și prin ce mijloace vrei să-ți demonstrezi superioritatea.

Cam așa funcționează logica acestei intrigi. Fiecare primește ceea ce merită, în funcție de defectele pe care le reprezintă. Un fel de karma care acționează în mod proporțional împotriva fiecărui cusur.

 

V-am spus deja că sunt egoistă și că acest articol este o încercare de a mă vindeca. Ei bine, vindecarea necesită timp, așa că am hotărât ca aici să închei. Dar asta nu înainte să vă povestesc despre un fenomen care aparent este normal, ba chiar sănătos, și pe care, pun pariu, cei mai mulți dintre noi nu-l suportă. Uitarea. Uit numele personajelor, uit părți considerabile din acțiune, uit. I-am povestit și unui prieten și m-a asigurat că e normal. Ba chiar că e bine. Cică dacă uităm, putem să ne bucurăm iar și iar de cărțile noastre preferate. Un gând fain, nu?

Aici găsiți mai multe cărți de dat mai departe.

sursa foto