de Teodora Agarici

Există un mit zilele acestea conform căruia segmentul de cititori între 15 și 20 de ani este considerat o categorie de nișă, pe cale de dispariție. Nu mi-a trebuit prea mult până să mă duc la toți colegii și prietenii de vârsta mea și să-i iau la întrebări, nu pentru a demonta mitul cu pricina, ci pentru a arăta ce fel de cărți citesc de fapt tinerii din ziua de azi.

În urma răspunsurilor și sugestiilor adunate, am ales cinci cărți de dat mai departe. Cinci cărți care au inspirat generații întregi și care continuă să o facă. Cinci cărți care au schimbat mentalități. Cinci cărți de care să te îndrăgostești obsesiv, cu care să adormi în brațe, care să te facă să zaci pe canapea cu o rezervă sănătoasă de ceai și șervețele. În concluzie, cinci cărți pentru care personal aș renunța la toată ciocolata din lume (și eu chiar iubesc ciocolata) pentru a le citi și reciti.

Recunosc, la început m-am așteptat ca răspunsurile predominante să se învârtă în sfera autorilor comerciali precum John Green sau E. L. James, însă nu a fost deloc așa.

mandrie si prejudecata jane austenMândrie și prejudecată

Autor: Jane Austen
Anul apariției: 1813
Editură: Corint
An: 2014
Pagini: 368

Găsiți cartea pe:

  •   (15,11 lei, 37% reducere, ridicare gratuită de la unul dintre sedii)
  • (23,98 lei)
  • (39,90 lei)

Chiar dacă a fost publicată inițial în 1813, povestea de dragoste dintre domnișoara Elizabeth Bennet și domnul Darcy continuă să stârnească interes și în plin secol XXI. Deși acum povestea ar putea fi catalogată drept previzibilă și prea siropoasă, Jane Austen este cea care reușește să spargă barierele timpului și să expună într-o notă satirică rigurozitatea și capriciile societății englezești de la acea vreme, bazându-se pe construcția unor personaje puternice și bine închegate, potențate de un limbaj distins, solemn care succede în a atrage cititori de toate vârstele, atât femei, cât și bărbați, să îndrăgească povestea de dragoste tumultoasă, dar cu final fericit.

Cum eu sunt obsedată să îmi notez pasajele preferate din cărți într-un carnețel, nu m-am putut stăpâni să împărtășesc cu voi acest fragment:

Domnișoară Elizabeth… M-am luptat zadarnic şi nu mai pot suporta. Aceste ultime luni au fost o tortură. Am venit la Rosings doar ca să te văd. Am luptat contra raţiunii, a aşteptărilor familiei mele, a inferiorităţii naşterii tale, a rangului meu. Le voi ignora ca să-ţi cer să pui capăt agoniei mele.
— Nu înţeleg.
— Te iubesc.

clopotul de sticla sylvia plathClopotul de sticlă

Autor: Sylvia Plath
Anul apariției: 1963
Editură: Polirom
An: 2012
Pagini: 264

Găsiți cartea pe:

  • (16,95 lei)
  • (22,7 lei, 10% reducere)

Găsiți eBookul pe:

  • (10,65 lei, 15% reducere)
  • (12,53 lei)

Am început această carte deoarece mi-a plăcut cum suna titlul. Ulterior, a ajuns să fie una dintre preferatele mele datorită faptului că romanul constituie de fapt o autobiografie cutremurătoare care atinge pragul nebuniei și desființează și cele mai îngrozitoare coșmaruri ale minții umane, transpunându-le în realitatea cotidiană. Sylvia Plath reușește astfel să creeze o poveste care va deveni una dintre cele mai de succes opere ale literaturii clasice americane. Însuși titlul este o metaforă pentru scriitoare, care ajunge să trăiască într-un clopot de sticlă, lăsând să treacă pe lângă ea viața, fiind un prilej de meditație și de regăsire după o etapă a degradării psihice și a dezumanizării.

Într-adevăr, poate cartea a prins o semnificație importantă pentru mine întrucât am citit-o la vârsta potrivită. Nu este o idee originală și nici nu are o scriitură fantastică, însă este o carte care, dacă este citită când trebuie, poate da lecții de viață și, în cazul meu, m-a oprit din lamentările tipic adolescentine.

Și cum vă simțiți în dimineața asta, domnișoară Greenwood?
Încercasem să-mi dau seama care dintre ei vorbise. Urăsc să spun ceva unui grup. [..] Și mai urăsc ca oamenii să te întrebe voios ce mai faci când știu că te simți ca dracu’ și să se aștepte să spui „Bine”.
— Mă simt groaznic.

1984 george orwell1984

Autor: George Orwell
Anul apariției: 1949
Editură: Polirom
An: 2012
Pagini: 348

Găsiți cartea pe (17,87 lei, 7% reducere).

Citită în primă instanță doar parțial în clasa a noua, am lăsat 1984 de-o parte în favoarea lui Maitreyi de Eliade, fiindcă era lectură obligatorie la școală, însă am revenit la cartea lui George Orwell la începutul clasei a XI-a, când am terminat-o în câteva ore.

Războiul este pace. Libertatea este sclavie. Ignoranța este putere.

Astfel se declanșează viziunea sumbră a autorului englez despre anul 1984 (romanul fiind scris în 1948), hiperbolizată și puternic nuanțată prin crearea unor mecanisme psihologice și de teroare care să manipuleze atât mintea, cât și sufletele oamenilor și să-i oblige să-și idolatrizeze conducătoul, Big Brother. Povestea în sine prevede încercarea de anihilare a spiritului umanității, este înfricoșătoare și zguduitoare tocmai prin realitatea crudă pe care o înfățișează:

Dacă vrei o imagine sugestivă a viitorului imaginează-ţi o cizmă imensă apăsând pe faţa unui om pentru totdeauna.

Citiți și articolul lui Andrei Popa despre Sfârșitul Uniunii Sovietice, în care compară realitatea cu romanul distopic 1984.

oscar wilde portretul lui dorian grey editura literaPortretul lui Dorian Gray

Autor: Oscar Wilde
Anul apariției: 1890

Găsiți cartea pe:

  • (Polirom, Top 10+, 13,06 lei, 20% reducere, transport gratuit)
  • (Humanitas Fiction, 30,35 lei, 30% reducere)

Găsiți eBookul pe (Polirom, Top 10+, 9,01 lei, 15% reducere).

A fost un timp când toată lumea citea cam în același timp Portretul lui Dorian Gray. Nu are rost să încerc să rezum un astfel de roman pentru că și-ar pierde esența. Dacă nu l-ați citit încă, nu ezitați să o faceți. De obicei nu am tendința de a citi o carte de două ori deoarece consider că am atât de mult de citit încât mi-ar mai trebui o viață doar pentru asta, așa că încerc să îmi aloc timpul pentru lecturi cât mai variate. Ei bine, cred că povestea domnului Gray a fost singura excepție. A doua oară am citit varianta originală, în limba engleză. Acum că scriu despre carte, parcă ar merge și o a treia lecturare, nu?

— Iubirea?
— O iluzie.
— Religia?
— Substitutul modern pentru Credinţă.
— Eşti sceptic.
— Niciodată! Scepticismul este începutul Încrederii.
— Ce eşti tu?
— A defini înseamnă a limita.

În zilele noastre o inimă distrusă se lasă tipărită în mai multe ediţii.

Citește mai multe:
Portretul lui Dorian Gray, un nou tablou de Hieronymus Bosch.
Oscar Wilde, geniul persecutat
Lansarea biografiei soției lui Oscar Wilde, Constance. Tragica şi scandaloasa viaţă a doamnei Oscar Wilde (, 31,70 lei, 30% reducere).
Lansarea unei noi ediții a romanului, în traducerea Antoanetei Ralian (editura Humanitas).

lolita vladimir nabokov

Lolita

Autor: Vladimir Nabokov
Anul apariției: 1955
Editură: Polirom
An: 2011
Pagini: 324

Găsiți cartea pe:

Îmi povestea o colegă că profesoara de română a optat ca această carte să fie discutată și analizată la clasă, deși nu intra în programă, așa că m-am hotărât să-i dau și eu o șansă. Suna promițător, deși știam că inițial a fost interzisă publicarea ei, iar subiectul era unul destul de controversat, despre fixația morbidă a lui Humbert Humbert, tânărul de 35 de ani, pentru nimfeta Dolores Haze, de doar 12 ani, poreclită Lolita de către H.H. Un roman care aduce odată cu el conflicte psihologice, răsturnări de situații și răzbunări, fiind în același timp și un roman al obsesiei. Nu cred că lipsește din niciun „top 100 de cărți de citit.”

Lolita, lumină a vieţii mele, văpaie a viscerelor mele. Supliciul meu, suflet al meu. Lo-lii-ta: vârful limbii execută o mişcare în 3 timpi, coborând pe valul palatului ca să atingă, la timpul trei, dinţii. Lo-Li-Ta.

Găsiți aici mai multe cărți de dat mai departe.

sursa foto