Trezirea: ghid pentru o spiritualitate fără religie este jurnalul unei căutări, o introducere în știința creierului și un manual de practică contemplativă.
Religia a fost folosită de prea multe ori ca pretext pentru a justifica anumite acțiuni. La începutul lui 2015 lumea a fost șocată de atacul sângeros din Paris, când redacția ziarului francez de satiră și comedie Charlie Hebdo a fost atacată de un grup terorist, în numele Profetului și al religiei islamice, grupul omorând 12 oameni și scandalizând o lume întreagă pentru că s-a atentat totodată și la libertatea de expresie (despre conviețuirea multiculturalismului cu libertatea de expresie au vorbit Eduard Popa și Ana-Maria Anghelescu). Ziua de 7 ianuarie 2015 a redeschis discuția despre toleranța religioasă (despre care a scris și Eduard Popa). Dar Franța nici nu își revenise bine după acel atac când a fost îndoliată din nou în noaptea de 13 noiembrie 2015, când a avut loc o serie de atacuri armate și explozii în apropiere de Stade de France, unde se desfășura meciul amical Franța-Germania, și o luare de ostatici într-o sală în timpul unui concert. Bilanțul provizoriu al atentatelor de la Paris este, în momentul scrierii, de 129 de morți și 352 de răniți. Martorii au povestit că atacatorii strigau: „Allahu Akbar!”. Religia ar fi trebuit să fie puntea de legătură dintre oameni, însă din păcate nu s-a întâmplat acest lucru, din contră. Cu ce drept poate ucide cineva în numele religiei, oricare ar fi ea? În acest context am simțit nevoia să mă îndepărtez de dogmele religioase și am găsit un refugiu în cartea lui Sam Harris, Trezirea: ghid pentru o spiritualitate fără religie.
Sam Harris s-a născut pe data de 9 aprilie 1967 în Los Angeles, California. Nu este doar scriitor, ci și neurolog, filosof, cofondatorul şi directorul executiv al unei organizații non-profit numite Project Reason ce promovează cunoștințele științifice și valorile seculare în societate. Prelegerile şi cărțile sale acoperă o gamă largă de subiecte precum filosofia morală, religie, spiritualitate, violenţă, raţionamentul uman. În general, autorul se concentrează pe felul în care noi înşine suntem singurii care avem puterea să schimbăm lumea sau, mai bine zis, pe viziunea noastră asupra lumii.[1]
Trezirea: ghid pentru o spiritualitate fără religie este un instrument pe care autorul îl folosește pentru a pune în balanță două concepte pe care mulți le confundă: spiritualitatea și religia. Autorul menționează că, cel puțin din punct de vedere statistic, 20% dintre americani se consideră spirituali, dar nu religioși. Spiritualitatea trebuie să fie diferențiată de religie, iar demersul său pornește de la o observație personală: oamenii adepți ai diferitelor doctrine religioase au avut aceleași tipuri de experiențe spirituale. Sam Harris, ateu declarat, de altfel, vede lumea „sfâșiată” de doctrine religioase ce ar trebui condamnate pentru că încurajează o perspectivă limitată asupra spiritualității și a lumii în general. Nu este corect să le înlocuim – Ce ar putea înlocui religia organizată? Nimic și totul. –, ci doar să le privim cu un ochi critic și le abordăm cu o gândire rațională pentru că disciplinele ce au la bază religia pot produce experiențe interesante în mințile potrivite.
Există vreo formă de fericire aflată dincolo de simpla percepție a plăcerii și evitarea durerii?
Mulți caută răspunsul la această întrebare în cuvintele lui Buddha sau Iisus, dar autorul consideră că răspunsul îl trăim fiecare din noi și că nu avem nevoie de religie pentru a fi spirituali. Dar cum putem fi spirituali fără să folosim religia ca un instrument să ne ajute la meditație? Autorul ne oferă un răspuns aparent surprinzător:
Mintea noastră este tot ce avem. Este tot ce am avut vreodată și tot ce putem oferi celorlalți.
Sam Harris a ajuns la această concluzie în urma unor experiențe personale pe care le povestește încă din primele pagini. Pe prima dintre acestea a avut-o la 16 ani, când s-a înscris într-un program de 23 de zile, în munții Colorado, ce avea ca scop (re)descoperirea spiritualității printr-un ritual numit „singuraticul”. Participanții aveau misiunea de a consemna într-un jurnal gândurile în decursul zilelor. Mulți au avut doar gânduri pozitive, mai puțin Sam care a scris în jurnalul său toate lucrurile pe care voia să le facă odată întors la civilizație. Nimic profund, însă, doar lucruri banale, de pildă: cu ce mâncăruri își va încânta papilele gustative. În acele condiții nu a putut să nu se întrebe cum de cineva poate concepe fericirea fără lucruri materiale. Privind în urmă, autorul a înțeles că fiecare experiență a fost fondată în propria sa minte și că fericirea nu este altceva decât încercarea noastră de a găsi motive pentru a fi satisfăcuți de „acum”.
O a doua experiență s-a petrecut în iarna anului 1987, când era cu un prieten apropiat și, împins de curiozitate, a consumat MDMA (Ecstasy). Sub influența substanței, Sam a început să își pună întrebări pe care nu și le pusese până în acel moment și să se gândească la fericirea prietenului său mai presus de propria fericire: nu era o experiență a iubirii care creștea, ci a iubirii care nu mai era învăluită, în urma unui proces, mai mult sau mai puțin conștient, de restaurare a minții.
Pornind de la această idee bazată pe experiența personală a lui Sam Harris, lucrarea oferă o alternativă în ceea ce privește meditația, experiența transcenderii de sine, aducând în discuție învățăturile preluate din tradițiile lumii, dar lăsând la o parte elementele de dogmă religioasă. Omul este până la urmă prizonierul propriei sale gândiri în toate etapele vieții sale. Religia, pentru mulți, pare doar un mod de a evada: de pildă, ideea că există o Viață de Apoi poate ajuta omul să privească într-un mod cumva resemnat propriul sfârșit pentru că nu îl concepe ca atare, ci doar ca pe o etapă firească spre o altă existență.
Harris apelează la cercetarea conștiinței care este, în viziunea sa, fundamentul vieții spirituale, iar dincolo de paginile teoretice ale cărții oferă cititorului anumite metode de meditație precum vipassana (viziune profundă). Aceasta este o metodă din tradiția buddhismului care încurajează introspecția, starea de atenție clară, detașată, asupra conținuturilor plăcute și neplăcute ale conștiinței, iar elementele conștientizării clare sunt corpul, emoțiile, mintea și obiectele minții.
Autorul face referire și la conceptele eu, alter ego, sine, încercând să le definească clar și pe înțelesul publicului larg. De asemenea, aduce în discuție și alte concepte fundamentale ca iluminarea și mindfulnessul sau discută despre experiențele oamenilor care se credeau în pericol de moarte sau se aflau în moarte clinică, încercând să demonstreze că aceste experiențe sunt înșelătoare, fiind construite de către mintea umană într-un anumit moment al existenței.
Care este sensul vieții?
Care este țelul nostru pe pământ?
Cercetătorul american consideră că nu trebuie să căutam răspuns la aceste întrebări ale religiilor pentru că nu sunt formulate corect. Spiritualitatea rămâne marea vid dintre toate pozițiile defensive pe care oamenii le adoptă în prezența credinței iraționale, dar până când nu vom putea vorbi despre spiritualitate în termeni raționali lumea noastră va rămâne fragmentată din pricina dogmatismului religios. Spiritualitatea începe cu un respect față de obișnuit care duce la ceva neobișnuit.
Trezirea: ghid pentru o spiritualitate fără religie este jurnalul unei căutări, o introducere în știința creierului și un manual de practică contemplativă. Cu alte cuvinte, este o alternativă pentru cei care consideră spiritualitatea și religia două concepte diferite.
Titlu: Trezirea: ghid pentru o spiritualitate fără religie (Waking up: A Guide to Spirituality without Religion)
Autor: Sam Harris
Editura: Herald
Colecția: Alter Ego
Categorie: Mindfulness
An: 2014
Nr. pagini: 304
Traducător: Alexandru Anghel
Comandă cartea de pe site-ul editurii sau de pe .
Alte cărți de la Editura Herald:
Marea Viziune de John G. Neihardt
Acvariul din ocean. Mindfulness ca stil de viață de Daniela Andreescu
[1] Prima carte o publică în anul 2004: The End of Faith: Religion, Terror, and the Future of Reason. Lista continuă cu Letter to a Christian Nation (2006), (2010), Lying (2011), Free Will (2012), Waking Up: A Guide to Spirituality Without Religion (2014), iar în acest an a publicat o carte scrisă în colaborare cu Maajdid Nawaz: Islam and the Future of Tolerance. De asemenea, trebuie menționat faptul că lucrarea sa din 2004 a câștigat, la un an după lansare, PEN Award la categoria non-fiction. Informațiile despre autor au fost preluate de pe site-ul său oficial: http://www.samharris.org/ – accesat 15.07.2015.