Vineri seara a fost momentul teatrului contemporan. POINT, un spaţiu nou destinat teatrului, deschis pe strada Eremia Grigorescu 10, a găzduit premiera naţională a spectacolului NSFW, în regia lui Horia Suru.

Impresia pe care mi-a lăsat-o piesa a fost una puternică, marcată de sentimente contradictorii şi de dorinţa de a fi mai atentă la realitatea care mă înconjoară.

Primul lucru care mi-a atras atenţia a fost locul ales pentru această premieră. Era pentru prima dată când veneam la POINT şi am descoperit un spaţiu complet renovat, cu un aer proaspăt şi provocator. POINT este dedicat acţiunilor culturale, fiind un loc unde se vor descoperi, dezvolta şi lansa piese noi de teatru. Cu siguranţă este un loc în care voi reveni pentru că mi-a stârnit curiozitatea prin proiectele culturale pe care le propune. Este abia la început de drum, însă sper să îşi respecte promisiunile şi să devină un aliat pentru producţia culturală de bună calitate, care are mare nevoie de susţinere şi recunoaştere.

NSFW lucy kirkwood horia suru 3

Atmosfera a fost relaxată şi plăcută. După ce ne-am familiarizat cu locul şi am schimbat câteva cuvinte la un pahar de vin, am fost invitaţi să luăm parte la prima reprezentaţie la nivel naţional a piesei NSFW de Lucy Kirkwood. Din distribuţia spectacolului au făcut parte Emilian Oprea, Gabriel Răuţă, Ana-Maria Moldovan, Alexandru Potocean şi Rareş Andrici, iar de scenografie s-au ocupat Sonia Constantinescu şi Anca Miron.

NSFW înseamnă Not Safe For Work şi este un termen folosit pentru paginile sau website-urile care conţin materiale erotice sau pornografice şi care nu ar trebui accesate în public sau la locul de muncă.

NSFW lucy kirkwood horia suru 4

Subiectul piesei este uşor de urmărit. Două redacţii de revistă, una pentru bărbaţi, cealaltă pentru femei, dezvăluie lucruri din culisele lumii media, dar şi frânturi din mentalitatea pe care este construită societatea contemporană. NSFW nu este o lucrare a subtilităţilor construite din cuvinte pompoase, ci o piesă cu mesaj. Sunt atâtea realităţi spuse verde în faţă cu accente comice, încât după ce mi-a pierit zâmbetul de pe buze, m-am simţit dezarmată şi m-a durut. În calitate de spectator simţeam că piesa se joacă nu doar acolo pe scenă, ci şi în viaţa mea. Prin experienţa pe care o trăiam, eram oarecum îndemnată să îmi pun întrebări legate de existenţa mea ca individualitate, dar şi ca piesă din puzzle-ul numit societate.

NSFW lucy kirkwood horia suruNSFW este şi o experienţă multimedia. Spaţiul în care se desfăşoară piesa nu este doar suport, ci este complet angajat în construcţia actului artistic. Schimbarea de decor (trecerea dintr-o redacţie în alta) se face prin mutarea dintr-o încăpere în alta, un element inedit în spectacolul de teatru. Muzica şi imaginea întregesc şi ele imaginea de ansamblu şi potenţează mesajul.

Piesa pusă în scenă de Horia Suru vineri la POINT este o lecţie pentru acasă, cu multe întrebări de pus nouă înşine, dar şi celorlalţi. Mesajul pe care l-am decodificat m-a pus pe gânduri pentru că l-am înţeles ca o invitaţie cu dublu sens: pe de-o parte să îmi scormonesc propria existenţă, pe de alta să mă opresc din goană şi să mă uit în jur cu ochii larg deschişi.

surse foto: (c) Adi Bulboaca