Muzeul Național Cotroceni a fost gazda evenimentului Christmas Concert, unde Diana Ionescu a cântat la pian, Pau Codina la violoncel și Vlad Maistorovici la vioară.

Decembrie este luna poveștilor de final de an, momentul privirii retrospective asupra bucuriilor, împlinirilor, zâmbetelor adunate pe tot parcursul anului și păstrate la loc sigur, în suflet. În desaga mea cu povești de 12 luni mai rămăsese puțin loc și mi-am zis că e păcat să nu ocup și vidul rămas, așa că mi-am luat entuziasmul cu mine și m-am strecurat pe bulevarde, prin stații de metrou pentru a ajunge la Christmas Concert – o poveste cu și despre muzică și oameni minunați.

Pe 20 decembrie, Muzeul Național Cotroceni a fost gazda evenimentului Christmas Concert, din cadrul Vibrate Festival. Mihai Stan a fost cel care a dat startul acelei seri, prin mulțumirile adresate atât oamenilor din sală, cât și celor care au ajutat la realizarea evenimentului, la care societatesicultura.ro a fost partener media. Apoi a îndemnat la un moment de reculegere pentru cei dispăruți dintre noi în urma incendiului din Clubul Colectiv, în urma atentatului de la Paris, precum și în alte astfel de incidente grave, oameni pe care nu avem voie să îi uităm.

Pe scenă au urcat trei artiști consacrați ai muzicii clasice, doi dintre ei cunoscuți datorită Festivalului George Enescu: Diana Ionescu la pian, Pau Codina la violoncel și Vlad Maistorovici la vioară.

Diana Ionescu este câștigătoarea Marelui Premiu al Concursului Internațional de Pian George Enescu, precum și a Premiului de Excelență Alexis Weissenberg, concertând în cadrul unor renumite festivaluri, printre care se numără: Verbier Festival, Kyoto Music Festival, Cvartelul Transilvan.

În acea seară, la Muzeul Național Cotroceni, alături de ceilalți doi muzicieni, a cântat arii celebre din Arcangelo Corelli – variațiunile La Folia pentru vioară și pian în aranjamentul lui Ferdinand David, Ludwig van Beethoven – șapte variațiuni pentru pian și violoncel, pe o arie din Flautul fermecat de Mozart și, în cele din urmă, Robert Schumann – Trio Nr. 2 op. 8 pentru pian, vioară și violoncel, momentele muzicale fiind: Sehr lebhaft, Mit innigem Ausdruck, In mȁssiger Bewegung, Nicht zu rasch.

Violoncelistul Pau Codina, din Barcelona, este câștigător al Concursului Jeunesse Musicales Madrid, fiind distins cu premii importante în cadrul mai multor concursuri muzicale, de pildă: MBF Guilhermina Suggia, Primer Palau din Barcelona.

La Cotroceni a oferit momente de splendoare muzicală, de reflecție, de bucurie sufletească, aspecte evidente din reacțiile tuturor celor din sală: aplauze și multe zâmbete.

Toate acestea au fost posibile și datorită dedicației și talentului lui Vlad Maistorovici, care a cântat la vioară. Acesta este prezent pe marile scene ale lumii în calitate de violinist și compozitor, acompaniat fiind de orchestre prestigioase în cadrul marilor festivaluri internaționale din Europa, America de Nord, America de Sud. Recent, lucrarea sa pentru orchestră, Halo, a fost lansată pe CD de London Symphony Orchestra.

Îmbinarea armonioasă a celor trei instrumente – pian, violoncel și vioară – a adus căldură unui spațiu sobru, așa cum este Muzeul Național Cotroceni, și mi-a amintit că tare frumoase sunt și poveștile pe portative, nu doar cele din cuvinte, că unele stări și imagini se pot crea mult mai bine prin muzică, având un efect imediat – candoarea. De fiecare dată, am același lucru de reproșat acestor evenimente culturale: că nu durează mai mult. De fapt, că nu durează la infinit.

La final, calitatea concertului și-a spus cuvântul prin multitudinea de aplauze, zâmbete, priviri calde și prin buchetele de flori oferite celor de pe scenă. Atunci mi-am zis în gând ceea ce Goethe a afirmat în celebra sa operă, Faust: Acelei clipe aș putea să-i spun, întâia oară/ Rămâi, că ești atâta de frumoasă.

sursa foto: (c) Ana-Maria Anghelescu