Ateneul Român a fost gazda deschiderii Stagiunii Regale a Cameratei Regale. Pe scenă au urcat și tenorul Teodor Ilincăi și dirijorul Constantin Grigore.

Întotdeauna am considerat că luna noiembrie este altfel decât toate celelalte luni ale anului. Așa a fost în fiecare an până acum, când noiembrie mi-a adus zile mai întunecate sufletește, spre deosebire de cerul în majoritatea timpului însorit. Cu un trimestru din lună deja dus, toamna a avut un examen foarte greu de trecut – acela de a înlătura, pentru două ore, valul de amorțire ce s-a așternut peste București. Și i-a reușit în așa măsură încât aș fi vrut să notez calitatea concertului Cameratei Regale cu mai mult decât zece, dar nu mi-o permite sistemul.

Pe 10 noiembrie, Ateneul Român a fost gazda concertului de deschidere a Stagiunii Regale a Cameratei Regale. Seara a debutat cu un scurt recital introductiv în memoria vieților pierdute în urma incendiului din Clubul Colectiv. După acest moment, moderatorul serii, Marius Constantinescu – cunoscutul profesionist de televiziune –, a îndemnat publicul prezent la un scurt moment de reculegere în amintirea tinerilor care au plecat de lângă noi. Deși momentul artistic a început într-o notă tristă, artiștii au reușit să aștearnă alinare peste întreaga sală, datorită talentului și dedicației lor.

Pe scenă a urcat și solistul Teodor Ilincăi, pe care Marius Constantinescu a avut grijă să îl prezinte prin perspectiva realizărilor sale remarcabile. Alături de Camerata Regală, Teodor Ilincăi a interpretat o mare parte dintre momentele muzicale de la Ateneul Român: P.I. Tchaikovski – Evgheni Oneghin, Poloneza; P.I. Tchaikovski – Kuda, kuda (Evgheni Oneghin); G. Bizet – Carmen, Uvertura; G. Bizet – La fleur que tu m’avais jetée (Carmen); G. Verdi – MacBeth, Uvertura; G. Verdi – Ah! La paterna maano (MacBeth); G. Verdi – Forța destinului, Uvertura; G. Verdi – La vita e inferno all’infelice (Forța destinului); P. Masgagni – Cavaleria Rusticana, Intermezzo; G. Verdi – Vecerniile siciliene, Uvertura.

Aceste partituri muzicale au fost dirijate de bagheta magică a maestrului dirijor Constantin Grigore, care prin energia și talentul său a reușit să transmită vibrații publicului prezent în sală.

Întregul concert a fost o expunere a artei muzicale, în forma sa pură, reușind să stârnească încântarea oamenilor prezenți la Ateneu. M-a surprins, din nou, numărul mare al persoanelor din sală. Un colorit de vârste, de vestimentație și atenție la ce se petrecea pe scenă. Entuziasmul publicului a depășit pe alocuri conduita unui astfel de eveniment cultural, auzindu-se, la un moment dat, scandări insistente de bravo și fluierături. Mi-ar fi plăcut să dureze mai mult de două ore concertul, să se cânte pentru totdeauna.

La final, membrii Cameratei Regale s-au ridicat de pe scaune, răspândind în jur eleganță și zâmbete, în frunte cu tenorul Teodor Ilincăi și dirijorul Constantin Grigore, cu toții fiind scăldați în aplauze zgmotoase.

 

Camerata Regală

Camerata Regală, despre care A.S.R. Principele Radu al României afirma: Talentul și pasiunea înfocată a membrilor Cameratei Regale pentru muzică, într-o Românie demnă, reprezintă o bună carte de vizită – a fost fondată în 2009, aflându-se sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. De-a lungul timpului, ansamblul a colaborat cu nume importante, dintre care voi aminti doar câteva: Jin Wang, Wolfgang Doerner, Horia Andreescu, Rony Rogoff, Cristina Anghelescu. Datorită performanțelor sale, în anul 2014 Camerata Regală a fost decorată cu Medalia Regele Mihai I, pentru loialitate.

Teodor Ilincăi

A absolvit Universitatea Națională de Muzică din București în anul 2006, devenind unul dintre cei mai valoroși tenori români ai generației sale. A ajuns solist al Operei Naționale din București, începându-și perfecționarea în arta cântatului vocal sub îndrumarea Maestrului Corneliu Fănățeanu, primind astfel și o bursă din partea CEE Musiktheater din Viena. A fost apreciat prin numeroase premii și distincții, printre care se află Marele Premiu al concursului de tenori din Szczecin – Polonia, locul al II – lea la Concursul Internațional de Canto Francisco Viñas, din Barcelona, Premiul de Excelență pentru promovarea imaginii României în străinătate oferit de Elite Art Club Unesco. De asemenea, solistul român este o prezență constantă pe scena teatrelor de prestigiu din Monte Carlo, Londra Hamburg, Dresda, Viena, Sevilla, Berlin etc.

Constantin Grigore

Este unul dintre cei mai apreciați dirijori tineri români. Acesta a absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică București și ale Academiei de Muzică Karl Lipinski Polonia, sub atenta îndrumare a maeștrilor Horia Andreescu, Petru Andriesei, Ilarion Ionescu-Galați, Marek Pijarowski. Dirijează orchestre importante din România, între care se află Filarmonica George Enescu și Orchestra Națională.

sursa foto: (c) Alice Schreiner