Burnt sau Super Chef vorbește despre prietenie, munca în echipă, presiunea dintr-o bucătărie de rang înalt, dorințe, căutări și oamenii potriviți.

There is strenght in needing others, not weakness. Oare de câte ori auzim în jurul nostru despre această nevoie de a avea succes, de a reuși în viață, de a fi Chef-ul cel mai bun în „bucătăria” proprie? Însă de mult prea puține ori se spune și că această reușită nu poate să se realizeze printr-un efort singular. Orice Chef care se respectă are în spate o echipă care îl ajută, o adevărată brigadă, în care fiecare om își îndeplinește rolul perfect, un mecanism complex al oricărei bucătării Michelin.

Burnt sau Super Chef vorbește despre prietenie, munca în echipă și presiunea extraordinară dintr-o bucătărie de rang înalt.

Regizat de John Wells, cunoscut pentru serialele ER și The West Wing, filmul este o incursiune comică în viața marilor bucătari Michelin, având de asemenea o latură umană extrem de puternică, about a guy who is fighting the temptation of letting others help him[1], după cum mărturisește protagonistul Bradley Cooper.

Munca în echipă e ceva destul de complicat la început, greu de înțeles și de pus în practică, dar după ce descoperi oamenii potriviți, devine indispensabilă. Burnt dovedește acest lucru în multe momente tensionate din film, modificând în același timp și definiția „dușmanilor”, arătând că uneori acesta poate fi un concept subiectiv și autoimpus, o dorință pentru independență dusă mult prea departe.

Bradley Cooper îl interpretează pe cândva renumitul Chef parizian de două stele Michelin, Adam Jones, care se întoarce din pribegie, pregătit să ia cu asalt scena restaurantelor de mare clasă din Londra. Alături de el joacă și Sienna Miller, cunoscută datorită rolului ei din American Sniper, și Daniel Brühl care a jucat în Goodbye Lenin (citește cronica aici). Deși o comedie spumoasă, presărată cu replici pline de aroganță, sarcasm și orgasme culinare, filmul are un aer profund realist. De altfel, atât Bradley Cooper, cât și Sienna Miller și Daniel Brühl au avut contact cu domeniul restaurantelor. Cooper, de exemplu, a lucrat în copilărie drept ajutor de Chef, iar Brühl deține un restaurant în Berlin.

Este o poves­­te palpabilă a unui om care se luptă cu propriii demoni pentru a-și atinge scopul cu orice preț, reliefată de Adam Jones și de Helene, un alt Super Chef din bucătăria acestuia, o mamă singură care se luptă cu munca și presiunea pentru a reuși să-și întrețină fetița. Filmul este drama unui om care a pierdut totul, care traverseaza o mulțime de etape, transformându-se pe parcurs într-o comedie romantică despre viață și importanța oamenilor din jurul nostru.

În același timp, Burnt ilustrează foarte clar atmosfera din marile bucătării ale lumii, evidențiind presiunea și ierarhia aproape monarhică, în care Chef-ul e regele și Yes, Chef este replica de bază, iar ordinele se execută, nu se comentează. Gradul de veridicitate este garantat mai ales de consultantul Marcus Wearing, un Chef de două stele Michelin, cunoscut în Anglia, care a fost foarte mult timp ucenicul lui Gordon Ramsay și care a transpus cât mai mult din experiența sa în realizarea filmului, mai ales presiunea, stresul și orele lungi de muncă care definesc viața unui bucătar la început de carieră.

Burnt e o poveste care merită spusă și văzută. Vorbește despre fiecare dintre noi, despre dorințele noastre, despre căutările noastre nebunești ale succesului, dovedind în același timp că forțele universului au grijă ca fiecare piesă a puzzle-ului să cadă în locul potrivit, dacă avem alături de noi oamenii potriviți.


[1] despre un tip care se luptă cu tentația de a-i lăsa pe alții să-l ajute [n.r.]

sursa foto