de Anita Sterea, istoric și lector la Fundația Calea Victoriei

Se vorbește din ce în ce mai mult în ultimii ani despre oamenii care au făcut sau încă fac cinste României, oameni care cu sau fără voia lor au schimbat lumea, români care și-au pus amprenta asupra dezvoltării civilizației europene, a vieții politice sau culturale. Auzim mereu de Eliade, Enescu, Brâncuși, Ionesco, însă femeile care au pătruns în lumea bărbaților și care și-au câștigat dreptul de a schimba lumea sunt prea puțin mediatizate.

Statutul femeii în societatea românească a suferit modificări accelerate mai ales din a doua parte a secolului al XIX-lea. Aceste transformări au fost începute în mare măsură de doamnele aflate în vârful ierarhiei: doamne ale aristocrației, prințese sau chiar regine.

Regina Elisabeta a fost un personaj cu o istorie fascinantă, însă aflată mereu în umbra soțului său, Regele Carol I. Încă de la venirea în țară în 1869, regina Elisabeta s-a implicat activ în activități culturale și artistice, precum și în opere caritabile. A fost una dintre primele doamne care și-au încurajat partenerele de ceai și șuetă să înceapă să se implice activ în strângerea de fonduri și în evenimente filantropice. Regina Elisabeta a fost cea care a pus bazele primului centru de îngrijire a nevăzătorilor, pe strada Vatra Luminoasă.

S-a îndrăgostit de portul național și l-a purtat cu plăcere, îndemnând doamnele din suita sa să facă la fel. Mai mult decât atât, regina Elisabeta a sprijinit meșteșugurile românești și a încercat să le promoveze peste hotare. În 1912, regina a organizat la Berlin, în Germania, o expoziție intitulată Femeia în artă și mesteșuguri.

Regina Elisabeta a sprijinit prin activitățile sale economia națională. În promovarea turismului în România, ea însăși a făcut o campanie publicitară în străinătate despre țara sa adoptivă. Această campanie a fost concretizată prin oprirea faimosului tren Orient Expres în gara din Sinaia. Campania publicitară pentru turismul românesc nu a fost singura în care regina s-a implicat. Aceasta a apărut și în reclama unei companii producătoare de mașini de scris, regina fiind fotografiată în fața unei asemenea mașini.

Carmen Sylva (cântecul pădurii) este pseudonimul sub care regina și-a publicat opera literară. A scris basme, poeme, romane, povestiri, dar a și tradus operele artiștilor români în germană, franceză sau engleză. Adora muzica și pictura în egală măsură.

Iubea să-și facă vacanțele la Sinaia sau Constanța, locurile sale de suflet. Regina Elisabeta a fost una dintre puținele femei din Europa care fuma, într-o perioadă în care acest viciu nu era asociat cu sexul frumos.

Regina Elisabeta a fost o femeie activă, una dintre primele regine muncitoare. Implicată în activități cu caracter diferit, personalitatea reginei a fost una complexă. Regina Elisabeta a deschis un drum pentru tinerele contemporane ei și cele care aveau să îi urmeze. Performanțele intelectuale, politice sau științifice ale Elenei Văcărescu, Marthei Bibescu sau Mariei Rosetti nu ar fi fost posibile fără acest pas important pe care regina Elisabeta l-a făcut.

Puteți afla și alte povești impresionante și interesante ale unor femei celebre, precum Regina Elisabeta, la cursul care începe pe 31 octombrie la Fundația Calea Victoriei.

Anita Sterea a mai scris despre Armistițiul Olimpic, despre Centenarul Comitetului Olimpic Român și despre Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace.