Începând cu 1 iulie, Institutul Francez este gazda programului de distribuție alternativă de film documentar KineDok. Acesta își propune proiectarea a 12 filme documentar din centrul și estul Europei, care pot fi văzute în 20 de locații din 12 orașe din România.
Filmările au durat trei ani, iar prima vizionare a avut loc în Amsterdam, în luna noiembrie a anului 2013, urmând ca proiectul KineDok să fie adus apoi și în România: la București, Timișoara, Constanța și în alte orașe.
Primul film din această serie a fost proiectat la Cinéma Elvire Popesco. Turneul de la Besence își propune să arate realitatea socială dintr-un sat mărginaș al Ungariei, unde viața locuitorilor este destul de dificilă din cauza șomajului ridicat – o rată de 98%. Viața cotidiană a acestor oameni se desfășoară după un tipar similar. Cei 2% care au serviciu merg acolo, ceilalți își găsesc tot felul de activități, deoarece trebuie să treacă și pentru ei timpul cumva: stau la cârciumă, culeg pepeni, stau de vorbă și altele.
Lucrurile par să se schimbe pentru locuitorii satului Besence în momentul în care protagonistul filmului, primarul Ignácz Jósef, construiește, cu fonduri europene, un teren de tenis în centrul satului. Acest lucru a fost privit, inițial, cu sceptism de către indivizi, deoarece altele erau prioritățile acolo, iar una dintre ele era crearea unor locuri de muncă. Însă reticența și sceptismul par a dispărea destul de rapid, deoarece apare un antrenor de tenis, un bătrân al satului, care le oferă tinerilor sprijin în a învăța acest sport. Pare a fi o bună modalitate de a uita de griji, însă primarul are planuri mai mari, dorește să participe la competiții cu tânăra echipă.
Proiecția mi s-a părut foarte interesantă din mai multe perspective. De pildă, maniera în care a fost surprins un colț de realitate dură, viața unor oameni care trăiau aproape de limitele primitivismului, dar o viață conturată magistral de un umor de foarte bună calitate. Acești indivizi, conștienți de greutățile care îi apăsau, își găseau timp și energie să facă haz de necaz, să danseze, să glumească.
Pe de altă parte, ideea proiectului KineDok este una inovatoare, aceea de a atrage atenția mai mult asupra unor realități ce se petrec foarte aproape de noi, în țările vecine nouă.
Aceste realități sunt actuale și la noi în țară, cu probleme similare se confruntă și o mare parte din satele românești. Practic, prin intermediul proiectului ajungem mai aproape și de dificultățile României: nemulțumirile față de clasa politică, o existență destul de dificilă în lipsa unor locuri de muncă, închistarea între zidurile propriei realități, fără a putea spera la mai mult.
La finalul proiecției, care a durat 68 de minute, Ignácz Jósef, prezent în sală, a oferit explicații suplimentare despre film și a răspuns entuziast unor întrebări venite din partea publicului. Astfel, am aflat că din momentul finalizării filmărilor au avut loc o serie de schimbări din punct de vedere economic în viața comunității: s-au creat mai multe locuri de muncă, situația financiară s-a îmbunătățit simțitor.
De asemenea, a fost invitat și Florin Manole – fost consilier pe problemele de discriminare al Sectorului 5 – pentru a realiza o imagine de ansamblu asupra realităților românești. Plecând de la cele văzute în Turneul de la Besence, acesta a constatat similitudinile dintre viața pe care o duc unii români zilnic și cea pe care o duc ungurii din acel sat.
Mai multe despre Proiectul KineDok, inclusiv despre proiecțiile viitoare, găsiți aici.