Iubesc literatura speculativă și mă bucură nespus faptul că se găsesc și acasă astfel de povești fantastice, atît ca specie, cît și ca efect. Și cînd spun acasă nu mă refer doar la acasă în România, ci la acasă la Herg Benet. Despre imprintul Cărțile Arven, dedicat speculativului proaspăt, cu accente autohtone, am vorbit cu directorul Herg Benet, Alexandru Voicescu, și cu o parte dintre autorii publicați în această colecție demnă de rafturile iubitorilor de lumi altfel. Am pornit să descopăr nu doar o colecție de cărți, ci o comunitate strînsă care leagă o editură grijulie și o serie de scriitori care se susțin reciproc. Fie că a fost hazardul, fie că a fost ochiul bun al lui Alexandru Voicescu pentru caractere nu doar literare, ci și omenești, pentru mine Cărțile Arven nu sunt doar despre povești, sunt și despre oamenii care le scriu.

alexandru voicescu

 

Alexandru Voicescu, fondatorul și directorul editurii Herg Benet, fondatorul și editorul imprintului Cărțile Arven, scriitor (Malad). Îl găsiți pe site-ul editurii și pe Facebook.

 

 

Care este povestea devenirii colecției Cărțile Arven?

Ideea îmi aparține, la fel cum tot eu am fost cu ideea de a publica o serie a Cristinei Nemerovschi cu pseudonimul Anna Váry, acea trilogie Ultima vrăjitoare din Transilvania a cărei ultimă carte tocmai ce a apărut la Herg Benet. Cele două lucruri sunt strâns legate, pentru că Arven a debutat cu această trilogie tocmai pentru a marca direcția pe care doream să o impunem, mai precis literatură scrisă de autori români tineri, adresată la rândul ei tinerilor, dar cu accent pe partea mai „întunecată”, cu o nișă mai clară a cititorilor de fantasy & horror și chiar SF contemporan. Denumirea colecției este un tribut adus lui Tolkien.

Ce criterii trebuie să întrunească un manuscris pentru a deveni parte din colecție?

Criteriile de calitate a textului care sunt aceleași ca la colecțiile Radical ale Herg Benet, însă cu o atenție mai mare spre public, spre ceea ce se caută într-un anumit moment. Nu zic „comercial”, pentru că poate avea și un sens peiorativ, ci mai degrabă cărți „concordante” cu ceea ce se scrie în literatura anglo-saxonă de acum. Teme actuale, prelucrate printr-un filtru al fantasticului și oniricului, ori prin cel al culturii pop de tip hollywoodian. Ca să îți dau un exemplu, viziunea mea asupra cărții perfect încadrabile în Arven ar fi de inspirație à la Tim Burton.

Acum că numără mai mult de douăzeci de titluri, de la distopii la literatură bizară, de la fantasy clasic la urban fantasy/thriller, de la proză scurtă la trilogii, cum vi se pare că a prins colecția și în ce direcție vreți să o duceți mai departe?

Arven a fost foarte bine primită de cititori. Publicând la Herg Benet exclusiv autori români contemporani, mai ales tineri autori români contemporani, a existat o reținere inițială din partea publicului față de cărțile din Arven, pornind de la aceeași imagine negativă pe care o au scriitorii noștri în general, considerați depășiți, cu limbaj greoi și căutat, cu teme și personaje neinteresante și de prețiozitate uneori ridicolă, pe scurt „prăfuiți”. Adaugă și publicul majoritar al colecției, care este adolescent sau abia ieșit din adolescență, proaspăt confruntat cu programa școlară, pe care ei o urăsc sincer, și se înțelege clar care a fost handicapul inițial. Dar ne așteptam la asta, am perseverat, iar în scurt timp promovarea de care au beneficiat aparițiile editoriale ale colecției a stârnit interesul cititorilor, care au fost uimiți că există scriitori români pe care să poată să îi îndrăgească la fel ca pe cei „cult” străini. Lucrurile sunt acum foarte O.K., debutanții pe care i-am publicat aici au deja fani, iar cărțile lor viitoare sunt așteptate cu nerăbdare de tot mai mulți.

Majoritatea cărților ar putea fi încadrate și în categoria Young Adult. Este acesta hazardul sau aveați un public țintă tînăr în minte?

Tinerii au fost să-i zicem „core target”-ul de la început, pentru că ei sunt mai deschiși spre nou, spre experimentare, mai fără prejudecăți sociale. Dar nu numai tinerii, pentru că totuși în colecția Arven există o diversitate de cărți. Dacă Dan C. Mihăilescu a apreciat la emisiunea lui de la ProTV o carte ca Acluofobia de Flavius Ardelean, nu cred că aș putea să îl consider pe respectivul critic un adolescent imberb, oricâtă bunăvoință aș avea. Avem un public avid de literatură bună și interesantă, captivantă. Asta e important.

Comparînd colecția cu literatura contemporană de gen, cred că ar avea succes în Occident. Volumele au elementele care sunt apreciate în vest, dar cu o aromă românească fermecătoare. V-ați gîndit să le traduceți și în alte limbi?

Încă de la început am preconizat că se pretează unor traduceri cu posibil succes în străinătate. Sunt în lucru traduceri la cărțile Cristinei/Annei. nymphette_dark99 e foarte probabil să apară în curând în Olanda, spre exemplu. Dar acest drum al traducerilor este foarte dificil, logistic vorbind, cu resursele limitate pe care le are la dispoziție Herg Benet. Aproape toate traducerile din română într-o limbă de circulație internațională se fac pe banii statului, iar eu urăsc să am de a face cu statul român. Vom vedea dacă planurile noastre independente se vor concretiza. Eu așa sper.

Voi organizați deja un festival dedicat literaturii horror și fantasy, Vineri 13. Dacă va merge foarte bine colecția, mă pot aștepta la baluri/festivaluri/convenții axate exclusiv pe Cărțile Arven, cu produse conexe și costume?

Ar fi cool! Cine știe? Ne-am gândit deja la asta. Timp la dispoziție să avem, că idei sunt multe.

Ce volume pregătiți pînă la sfîrșitul anului în colecție?

Va apărea prima carte din seria Miasma, un prequel, mai exact, scris de Flavius Ardelean, (care a renunțat de curând la pseudonimul A. R. Deleanu care l-a consacrat). Se numește Scârba sfântului cu sfoară roșie, carte pe care eu am citit-o în manuscris și pot să spun că va șoca, cel puțin. Are aceleași elemente de fantastic și bizarerie pe care le știm din volumele anterioare, dar povestea este cu totul și cu totul deosebită! O recomand încă de pe acum. Cum ți-am zis mai devreme, a apărut recent Alexandra, cea de a treia și ultima parte a seriei Ultima vrăjitoare din Transilvania de Anna Váry (a.k.a. Cristina Nemerovschi), după o întârziere destul de mare, de doi ani de la apariția celui de al doilea volum. Cristina a fost iertată însă de fani, pentru că ea între timp a mai publicat alte câteva cărți sub numele ei, deci au avut de ce să o ierte. Vom continua și celelalte serii începute. Lavinia Călina va lua un scurt respiro de la Ultimul avanpost și Neamul corbilor, serii neterminate încă, pentru a ne da o carte cu zombies. O surpriză – eu sper foarte plăcută – va fi debutul Laurei Nureldin, cu Regii timpului, un roman foarte alert, cu personaje memorabile și un twist excelent. Mai multe nu dezvălui, dar e clar o recomandare pentru orice cititor, nu numai de fantasy. Dacă o să am timp, mi-aș dori să termin și eu o carte pe care am început-o acum cam 7 ani, seria Vocile Istmului, pe care o scriu sub pseudonimul Alex Marten. Om vedea. Ce știu e că toamna asta vom avea ce citi de la Arven, pentru că mai sunt câteva secrete pe care le las în suspans, pentru moment.

cristina nemerovschi

 

Cristina Nemerovschi, autoarea a peste zece cărți, între care PăpușilePervertirea, nymphette_dark99 (am vorbit cu Cristina despre carte aici) și trilogiile Sânge Satanic și Ultima Vrăjitoare din Transilvania. O găsiți pe site-ul său și pe Facebook.

 

Titlurile tale din Cărțile Arven în cîteva cuvinte:

Nymphette_dark99: provocatoare, explozivă, nostalgică.

Ultima vrăjitoare din Transilvania, vol. 1 – Contesa Aneke: romantică, inedită, feminină.

Ultima vrăjitoare din Transilvania, vol. 2 – Mathias: senzuală, trepidantă, addictive.

Ce alte titluri din Cărțile Arven ai recomanda cititorilor tăi și de ce?

Asta e o întrebare nu doar grea, ci de-a dreptul sadică, pentru că le-aș recomanda pur și simplu pe toate! Mi se pare că această colecție a reușit într-un timp record să-și construiască o personalitate sofisticată, oferind cititorilor genuri diverse ale literaturii dark, nonconformiste, în care trăsătura comună este originalitatea. Aș recomanda totul, de la Exorcizatul lui Radu Găvan, un roman lucid și dur, care taie în carnea prejudecăților noastre de zi cu zi, la minunatele și aproape imposibil de descris cărți semnate de Flavius Ardelean (A. R. Deleanu) la distopiile semnate de talentata Lavinia Călina. Desigur că aș recomanda și antologia Best Of Mistery & Horror, editată de Mircea Pricăjan, dar și fantasy-urile unor tinere și promițătoare autoare ca Lina Moacă și Simona Stoica. Și neapărat una dintre cele mai noi apariții din această colecție, volumul de povestiri Memoriile Domnului Roșu, semnat de Celestin Cheran.

De ce ai ales editura Herg Benet/colecția Cărțile Arven pentru poveștile tale?

Cred că această colecție m-a ales ea pe mine, ba chiar atât de puternic încât m-a determinat să-mi construiesc și un alter ego cu care să semnez trilogia Ultima vrăjitoare din Transilvania! Chiar așa a fost, de fapt: Alexandru Voicescu căuta autori de fantasy și horror care să dea o direcție colecției Cărțile Arven, și m-a întrebat dacă n-aș vrea să scriu o carte cu pseudonim. Am fost de acord. Primul volum al trilogiei a deschis această colecție.

flavius ardelean

 

Flavius Ardelean, scriitor, traducător și manager cultural. Cărțile sale: Îmblânzitorul apelor, Acluofobia. Zece povestiri macabre (am vorbit cu Flavius despre ele aici), bizaroproze și Scârba sfântului cu sfoară roșie. Îl găsiți pe site-ul său și pe Facebook.

 

Titlurile tale din Cărțile Arven în cîteva cuvinte:

Îmblânzitorul apelor: speranță; Acluofobia: echilibru; Bizaroproze: curaj.

Ce alte titluri din Cărțile Arven ai recomanda cititorilor tăi și de ce?

Recomand Memoriile domnului Roșu de Celestin Cheran ca pe un curs în fantasticul absurd; și asta încă de la debut!

De ce ai ales editura Herg Benet pentru poveștile tale?

Pentru că se va dovedi, privind în urmă, ca a fost cea care a pregătit terenul pentru literatura română de după schimbarea la față.

mircea pricajan

 

Mircea Pricăjan, scriitor, traducător, editorul a două antologii, Zombii. Cartea morților vii (Millennium Books) și Best of Mystery & Horror #1, redactorul Revistei Familia și fost redactor-șef al Revistei de Suspans. Îl găsiți pe site-ul său și pe Facebook.

 

Antologia Best of Mystery & Horror în cîteva cuvinte:

Debut în volum (chiar dacă nu toți sunt debutanți), talent (fiindcă toți sunt talentați!), încurajare (pentru că merită din plin).

Ce alte titluri din Cărțile Arven ai recomanda cititorilor tăi și de ce?

Cărțile lui Flavius Ardelean, pentru că e un autor original și insolit; Exorcizat de Radu Găvan, pentru că e un debut puternic, care impune un autor matur; trilogia Ultima vrăjitoare din Transilvania, pentru că e un goth fantasy intrigant, bine scris, cu necesare accente autohtone.

De ce ai ales editura Herg Benet/colecția Cărțile Arven pentru antologie?

Pentru că este deja o colecție solidă, cu personalitate, iar ținuta grafică o recomandă de departe.

radu gavan

 

Radu Găvan este autorul romanelor Exorcizat și Neverland. Îl găsiți pe site-ul cărții sale de debut și pe Facebook.

 

 

Exorcizat în cîteva cuvinte:

Aş descrie Exorcizat ca fiind o carte despre singurătate, pervertire şi speranţă.

Ce alte titluri din Cărțile Arven ai recomanda cititorilor tăi și de ce?

Fără cea mai mică urmă de ezitare voi alege Îmblânzitorul apelor, o carte superbă, printre puţinele care m-au atins cu adevărat, iar pentru această trăire nu pot găsi suficiente cuvinte pentru a-i mulţumi autorului. Flavius Ardelean este genul acela de scriitor care îşi rupe bucăţi din el şi le pune pe hârtie, iar acest lucru este suficient pentru a mă face să-i cumpăr cărţile până la sfârşitul zilelor.

De ce ai ales editura Herg Benet/colecţia Cărţile Arven pentru poveştile tale?

Mi-a plăcut mie de cei de la Herg Benet, că au boaşele mari, vorbind din punct de vedere literar, bineînţeles.

lina moaca

 

Lina Moacă este autoarea cărții Oameni, îngeri și demoni. O găsiți pe site-ul editurii și pe Facebook.

 

 
 

Oameni, îngeri și demoni în cîteva cuvinte:

Viață, moarte, nemurire.

Ce alte titluri din Cărțile Arven ai recomanda cititorilor tăi și de ce?

Voi recomanda întreaga colecție Arven, pentru că fiecare carte e specială prin povestea ei unică. Dacă adun titlurile la un loc, chiar iese un sinopsis destul de interesant:

În Memoriile domnului Roșu, Specimenul acceptă Provocarea nymphette_dark99 și așa Copiii întunericului, Mathias, Alexandra și Contesa Aneke ajung în Ultimul avanpost, numit Bizaroproze. Aici Îmblânzitorul apelor, Acluofobia, a Exorcizat demonii din Oameni făcându-i îngeri sau Regii timpului. Best of MysteryAm murit, din fericire.

De ce ai ales editura Herg Benet pentru povestea ta?

Îmi place Herg Benet, este o editură tânără cu spirit inovator, iar colecția Arven avântă cititorul pe căi neumblate în lumi nemaivăzute, așadar e perfectă pentru Oamenii, îngerii și demonii mei.

simona stoica

 

Simona Stoica, scriitoare și fondatoarea site-ului Pălărisme. A debutat cu romanul publicat în două părți Provocarea, începutul seriei Rephelimii. O găsiți pe Facebook.

 

 

Provocarea în cîteva cuvinte:

Provocarea I: Gheață. Teamă. Timp.

Provocarea II: Foc. Întuneric. Speranță.

Ce alte titluri din Cărțile Arven ai recomanda cititorilor tăi și de ce?

Nu pot alege un singur titlu. Am citit foarte multe distopii, însă majoritatea nu m-au impresionat, nu au avut acel „ceva” care te sustrage din realitate și care te ține captiv între pagini până când și ultimul capitol nu a fost citit. Ultimul avanpost a fost diferit. Nu m-am înțeles cu personajul principal, nu o simpatizez pe eroină, însă seria Laviniei este alertă, captivantă, plină de acțiune și răsturnări de situație. Citești romanele în câteva ore și vrei mai mult. Iar antagonistul… este diabolic, îți dorești să-l ucizi.

Iar draga de Theo m-a facut să mă îndrăgostesc de un drăcușor arogant și sarcastic în Am murit, din fericire: Întoarcerea. Colectori de suflete, îngeri, demoni, umor în cantități nelimitate, replici acide care m-au făcut să mă opresc din citit doar pentru a-mi șterge lacrimile de la atâta râs și un personaj feminin excepțional. Ah, să nu uităm de Marc.

De ce ai ales editura Herg Benet pentru povestea ta?

Încă nu știu dacă eu am ales editura sau ei m-au ales pe mine. Cred că eu am pornit spre editură, ea m-a găsit pe mine, rătăcită pe drum, apoi am descoperit împreună ce trebuie să facem în continuare.

 

Găsiți volumele din colecția Cărțile Arven pe site-ul editurii și pe elefant.ro.

 

surse foto: Cărțile Arven – (c) Lavinia Călina; Alexandru Voicescu; Cristina Nemerovschi – (c) Revista Tabu; Flavius Ardelean – (c) Moisin; Mircea Pricăjan – (c) Linda Pricăjan; Radu Găvan; Lina Moacă; Simona Stoica