În perioada 20-23 aprilie am avut plăcerea de a participa la Young Ambassadors Forum 2015, proiect al comunității International Affairs a organizației VIP (Voluntari pentru Idei și Proiecte), care în acest an a purtat un titlu sugestiv: Tackling Chess on the World Stage.Be the Pawn that Counts!.

În cadrul acestui eveniment, tineri interesați de domeniile relațiilor internaționale și diplomației au avut oportunitatea să  interacționeze cu numeroși experți de pe diferite paliere ale acestor branșe: politică, educație, cultură, sectorul umanitar, justiție sau spațiul digital.

Luni, în prima zi a forumului, s-a pus mare accent pe tineri și pe educație. Ne-au vorbit despre experiențele lor în domeniul educației domnii John Soleanicov și Dragoș Apostu. Amândoi au avut experiențe de viață interesante care i-au propulsat într-un palier profesional foarte mult demonizat în România. Domnul Apostu a fost stagiar în cadrul Ministerului Afacerilor Externe la Varșovia, timp în care și-a dat seama că ceea ce dumnealui și-a dorit toată viața era supraestimat, așa că și-a mutat atenția către învățământ, formând Adamos Association. Domnul Soleanicov a fost la început „Ionuț”, întrucât s-a mutat cu familia lui, când avea șapte ani, în Statele Unite ale Americii. Peste ani avea să se întoarcă și să fondeze programul educațional Teach for Romania.

Înaintea celor doi pedagogi non-formali, tinerilor prezenți din sală le-au vorbit Dragoș Preda, din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului și cei doi delegați de tineret ai României la ONU, Eliza Chirilă și Cosmin Chiriță. Subiectul pe care paneliștii l-au abordat a fost unul destul de sensibil pentru audiență, cel al dificultăților pe care le întâmpină tinerii în secolul XXI. S-a vorbit despre educație, multiculturalism, despre accesul inegal al oamenilor la resursele educaționale și s-au căutat soluții pentru a preîntâmpina problemele tinerilor pe viitor.

A doua zi a început cu o temă de foarte mare actualitate: civismul în spațiul digital. Invitați au fost Andreea Hanganu, co-fondator al Institute for Digital Government, și Savian Boroancă, unul dintre consilierii Administrației Prezidențiale a României și unul dintre coordonatorii campaniei președintelui Klaus Iohannis în mediul online. Aceștia au avut un dialog cu studenții prezenți despre inside-urile gestionării social media și modul în care mediul online poate influența societatea civilă.

Al doilea subiect al zilei de marți a fost cel al formelor contemporane de sclavie, panel susținut de profesorii Ion Gâlea (Facultatea de Drept), Alexandru Bodislav (ASE) și Valentin Nicolescu (SNSPA). Fiecare dintre cei trei a adus exemple de sclavie modernă și a discutat situații din perspective diferite: cea a juristului, cea a economistului și cea sociologică. De exemplu, dacă lucrezi 15 h/zi în cadrul unui internship neplătit, conform normelor actuale juridice acest lucru nu este considerat o formă de sclavie întrucât tu capeți experiență în urma acestui program. Acest fapt arată cât de învechită este legislația mondială în acest domeniu.

Ultimul panel al zilei de marți a abordat o temă destul de puțin dezbătută în România, dar care reprezintă o problemă extrem de sensibilă pentru mediul internațional, cea a refugiaților și a apatrizilor. Cei care ne-au prezentat soarta extrem de dificilă a acestor două categorii de persoane au fost Andreea Mocanu, Consilier legislativ al Romanian National Council for Refugees, și Lorett Jesudoss, Protection Officer în cadrul Comisiei Națiunilor Unite pentru Refugiați și Imigranți (UNHCR) de la București. Apropo, știați că din populația Siriei de 20 de milioane în 2011 în acest moment peste trei milioane de oameni sunt refugiați în afara granițelor țării, iar aproape  șapte milioane sunt IDP (internally displaced persons), adică persoane ce au fost strămutate în interiorul țării? Aproape jumătate din populația țării a fost forțată să se refugieze după ce și-au pierdut domiciliul, iar acest lucru pune o presiune enormă asupra comunității internaționale. Totodată, cei doi invitați ne-au arătat și soarta pe care o are un apatrid, o persoană fără buletin, fără țară, fără drepturi civice. Apatridul nu va lăsa în urma sa nicio urmă a existenței sale, pentru că odată ce moare nu se va ști că a trăit.

Ziua de miercuri a fost una de-a dreptul diplomatică. Invitații Young Ambassadors Forum 2015  au fost Ambasadorul Olandei, domnul Matthjs von Bonzel, care a purtat o discuție  interactivă despre pace și justiție în mediul internațional cu studenții prezenți. Apoi conversația s-a mutat pe impactul jocurilor de putere asupra securității umane într-unul dintre cele mai antrenante paneluri. Stilul protocolar și ținuta elegantă a doamnei Paraschiva Bădescu, fost ambasador al OSCE în Turkmenistan și Muntenegru, s-a contopit armonios cu stilul plin de culoare și energic al ambasadoarei Africii de Sud la București, doamna Thenjiwe Mtinso. Cei doi diplomați  au prezentat din experiențele proprii ceea ce presupune securitatea umană în situații precum cele din Rwanda sau Asia Centrală. Până la urmă am ajuns la concluzia că securitatea umană trebuie să fie la mijlocul conceptelor de securitate ale statelor.

În ultima zi am fost primiți la sediul Ministerului Afacerilor Externe și, după un discurs al Secretarului de Stat Daniel Ioniță în care am fost încurajați să ne continuăm visul unei cariere în diplomație, am pus cap la cap declarația The World We Envision. Împărțiți în trei echipe, am discutat cele mai bune măsuri pe care le putem lua pentru a rezolva problemele scoase la iveală de cele șapte teme ale forumului. Apoi am supus la dezbatere ce măsuri să intre în declarația finală, care va fi disponibilă cât de curând.

Per total au fost patru zile pline de energie pozitivă, în care tineri pasionați de domenii atât de concise și cu backgrounduri diferite din punct de vedere al pregătirii academice au avut oportunitatea de a-și arăta, testa și îmbunătăți cunoștințele într-o gamă largă de domenii. Cei care au ținut prezentări în cadrul acestui eveniment au plecat vizibil încântați de interacțiunea pe care au avut-o cu studenții, iar organizatorii merită toate mulțumirile și felicitările pentru aceste zile extrem de reușite.

Evenimente precum Young Ambassadors Forum ne pun încă o dată în lumină faptul că cei care vin din urmă au ambiție, au capacitatea de cunoaștere și au puterea de a asimila tot mai multe informații. Tocmai de aceea acestei generații îi trebuie acordate oportunități și rampe de lansare. Un suflu nou pentru societatea românească poate ar fi exact ceea ce are nevoie. Încă un motiv în plus pentru ca evenimente precum cel de săptămâna trecută să fie promovate și aplaudate. Felicitări echipei Youth Ambassadors Forum, felicitări comunității International Affairs și felicitări Voluntarilor pentru Idei și Proiecte!

surse foto: 1, 2, 3, 4