La începutul şcolii generale am urmărit Sailor Moon, desenele animate preferate ale copilăriei, difuzate pe TVR 1 între 1997-1998. În săptămâna dinaintea tezelor la matematică și română nu m-am mai uitat la ele și a fost foarte neplăcut pentru mine. Mi-a rămas întipărit în minte cum stăteam apoi în dormitor, urmărind desenele, și cum efectiv savuram momentul și pentru faptul că perioada tezelor se încheiase. Sailor Moon a creat un adevărat fenomen în rândul elevelor de şcoală generală și a marcat copilăria multora dintre noi. Țin minte că ne jucam în fața blocului De-a Sailor Moon și ne alegeam câte o supereroină, deși nu rețin să fi fost și vreun băiat cu rolul Mascatului în Frac.

Serena/Usagi Tsukino, personajul principal din animeul Sailor Moon, locuiește în Tokyo, are activități specifice unei școlărițe pe care nu o interesează așa de mult studiul, plânge din orice și se sperie ușor. Chiar în primul episod primește un calificativ foarte mic și nu știe cum să îi spună mamei ei, situație cu care cred că mulți elevi s-au confruntat.

Animeul Sailor Moon are la bază manga scrisă de Naoko Takeuchi. Acțiunea se concentrează în jurul lui Sailor Mercur, Marte, Jupiter, Venus și, bineînțeles, Sailor Moon, ca apoi să intre în scenă și Sailor Pluto, Uranus, Neptun, Saturn și Sailor Chibi Moon, fiica din viitor a lui Sailor Moon. Ce m-a atras a fost faptul că, într-o perioadă în care la televizor le vedeam pe Xena, prințesa războinică – adult –, sau pe Buffy din serialul Buffy, spaima vampirilor – elevă de liceu –, Sailor Moon era o școlăriță, supereroină la 14 ani.

Povestea începe cu aflarea veștii că Serena este moștenitoarea regatului Silver Millenium, ce stăpânise sistemul solar până când, în urma unei lupte cu forțele răului, regatul fusese distrus. Mama ei, pentru a o salva, o trimisese pe Pământ pentru a se reîncarna alături de gardienii ei, celelalte Sailor, Mascatul în Frac, Artemis și Luna. Aceasta din urmă are misiunea de a-i găsi, pentru că ei nu își vor mai aminti viața anterioară. Sailor Moon trebuie să își strângă echipa pentru a putea lupta salveze Pământul, casa ei adoptivă. În primă fază, o găsește pe Ami Mizuno, care se transformă în Sailor Mercur. Ray Hino, o ucenică de la templul local, devine Sailor Marte. Makoto Kino e Sailor Jupiter, iar Minako Aino, eleva care visează să fie un star, va fi Sailor Venus. Pe lângă acestea, mai apare şi Mamoru Chiba, elev de liceu, care le ajută sub forma Mascatului în Frac (Tuxedo Mask), de care Sailor Moon este iremediabil îndrăgostită.

Sailor Moon este descoperită de Luna, pisica vorbitoare cu rol de protector și de mentor pentru ea și restul echipei de supereroine, ce îl are companion pe Artemis, motanul lui Sailor Venus. Pentru a se transforma, atât Sailor Moon, cât şi celelalte Sailor au o comandă care activează un obiect special ce produce transformarea, invocând puterea lunii și a planetelor. Formula magică spusă de Sailor Moon este Moon Prism Power, Make Up!

Sailor Moon – supereroinele copilăriei

Povestea captivează și foloseşte noțiuni precum galaxii, găuri negre, continuumul spațiu-timp și concepte din mitologie ce pot fi reținute mai ușor prin intermediul desenelor animate. Eroinele reprezintă câte o planetă și au puterile asemănătoare cu zeii ce le patronează. În momentul transformării se evidențiază trecerea de la persoană normală la supereroină, de la stadiul de fetițe la adolescente. Acest lucru este accentuat și de faptul că unghiile lor sunt date cu ojă, au tocuri și fusta de marinar este mai scurtă decât cea a uniformei, lăsând la vedere niște picioare lungi, iar corpurile lor pot promova cu ușurință idealuri de frumusețe prin silueta subțire ce nu mai e specifică fetițelor.

Sailor Moon combină aspectele obișnuite ale vieții unei eleve și dorința de a face ceva mai mult cu propria persoană. Toţi putem avea o poziţie asemănătoare, când dincolo de vieţile noastre obişnuite putem îndeplinim roluri de salvatori pentru a crea o lume mai bună.

surse foto: 1, 2