Ce am învățat noi din ele? Engleza sau poate chiar alte limbi străine. Despre prietenie, familie, bine, solidaritate, lucrul în echipă, natură, respect și multe alte valori importante pentru un copil. Sigur, gândite fiind de către adulți, au destul de multe teme ascunse, pe care nu le realizăm la nivel conștient decât mulți ani mai târziu. Unele promovează valori pozitive, altele propagă stereotipuri sau sunt prea violente. Ce vrem să învețe copiii din desenele animate? Am vorbit despre desenele animate ale copilăriei noastre, revizitând momentele plăcute și analizând mesajele.

Aventurile lui Peter Pan

Peter Pan nu este atât de inocent precum pare. Wendy este cea care, dintr-o simplă fată fără atribuţii gospodăreşti în familie, ajunge să aibă grijă de şase băieţi care nu îi sunt de prea mare ajutor. Ea spală, găteşte, calcă, coase, spune poveşti şi îi îngrijeşte pe ceilalţi când sunt bolnavi. În momentul în care ea se îmbolnăveşte, este foarte greu ca ceilalţi să se descurce. Stând şi analizând evenimentele, totul pare să semene cu o adaptare aparent firească şi relaxantă a unui mariaj la vârste fragede.

Spioanele

Spioanele se axează foarte mult pe idealul feminin de frumuseţe, cu fete drăguţe, pasionate de cumpărături şi mereu atente la lookul lor. […] Sam, Clover şi Alex sunt nişte personaje destul de plate, fiecare fiind construită în jurul unei singure trăsături dominante (inteligenţa, frumuseţea, respectiv atletismul).

W.I.T.C.H.

W.I.T.C.H. este mai realist, prezentând şi aspectele problematice din încercarea fetelor de a arăta perfect sau respingerea comunităţii în cazul în care acestea fac ceva ieşit din comun sau dezaprobat la nivel general. […] [fetele W.I.T.C.H.]  mai complexe, cu incertitudini şi slăbiciuni, cu momente de ezitare chiar şi în clipele hotărâtoare, cu decizii pripite şi înşelate de aparenţe.

Aventuri din Epoca de Piatră

Când eram mică îmi imaginam însă cum ar arăta existența mea de adult dacă aș merge prin oraș cu o mașină din piatră și lemn cu roți nefuncționale, sau dacă în locul unui aspirator modern aș avea un pui de elefant care ar face curat cu propria sa trompă, dacă ziarele ar fi din piatră, iar telefonul ar fi un corn de animal. Îmi proiectasem în minte o astfel de lume datorită influenței desenului animat favorit, Aventuri din Epoca de Piatră, un colț de copilărie cât o lume întreagă, un univers la care și azi mă întorc cu drag, mai ales atunci când realitatea devine prea zgomotoasă.

Tutenstein

Cleo Carter este o tânără pasionată de istoria Egiptului Antic, interes care crește după ce tatăl său dispare. Citind despre faraoni, se simte mai aproape de părintele ei. Povestea începe când Cleo readuce la viață mumia faraonului Tutankhensetamun, care murise în urmă cu 3000 de ani, pe când era doar un copil. Datorită acestui eveniment, Cleo decide să îl numească Tutenstein, făcând astfel trimitere la Tutankhamun, care a murit foarte tânăr, în condiții misterioase, și la personajul Frankenstein. Cei doi sunt mereu însoțiți de motanul ce capătă, odată cu trezirea lui Tut, darul vorbirii: Luxor. Numele său amintește de celebrul templu din Luxor, dar și de faptul că pisica era un animal venerat în Egiptul Antic și era protectorul faraonului.

Prințesa Sissi

Pe parcursul unui sezon a 52 de episoade se conturează viața figurii titulare Sissi, respectiv a prințului Franz. Apartenentă a micii nobilimi rurale, Sissi locuiește în castelul Possi (Possenhofen), alături de părinții săi, ducele Max și Ludovica, și de frații săi, un rol important jucându-l Tommy. Între Sissi și Franz, moștenitor al tronului austriac, se înfiripă o poveste de iubire privită circumspect atât de tatăl fetei, opozant al politicii vieneze, cât și de mama lui Franz, împărăteasa Sophia, care dorea pentru fiul său fundamentarea unei alianțe matrimoniale avantajoase din perspectiva politico-financiară.

Viața cu Louie

Viața cu Louie nu este doar o animaţie. Este o lecţie de viaţă. Este o cale plină cu obstacole, care, în final, ne muştruluieşte pentru ignoranţa de care mai dăm dovadă câteodată. Este un colţ de blândeţe într-o lume obositoare.

Death Note

Acțiunea începe înfățișând un zeu mort, adică un shinigami, pe nume Ryuk, cuprins de o plictiseală copleșitoare, aflat pe tărâmul sumbru și lipsit de distracții al zeilor. Pentru a anima puțin atmosfera, se decide să scape în mod accidental un caiet în lumea oamenilor. Desigur, acțiunea nu ar fi putut să fie la fel de palpitantă având un caiet obișnuit. Astfel, încă de la început, împletirea realului cu fantasticul este incontestabilă. Caietul nu e nici mai mult nici mai puțin decât un instrument de ucidere.

Sailor Moon

Sailor Moon combină aspectele obișnuite ale vieții unei eleve și dorința de a face ceva mai mult cu propria persoană. Toţi putem avea o poziţie asemănătoare, când dincolo de vieţile noastre obişnuite putem îndeplinim roluri de salvatori pentru a crea o lume mai bună.

X-Men: Evolution

Lupta dintre bine şi rău este principala temă, însă dincolo de violenţa pe care inevitabil o prezintă, putem identifica şi anumite aspecte educative. Mă refer aici la modul în care ar putea fi analizate relaţiile de putere între taberele aflate în opoziţie. Fiecare sezon are o nouă confruntare în centrul atenţiei, iar universul X-Men pare să reproducă la scară mai mică probleme întâlnite şi în istorie.

Ce vrem să învețe copiii din desenele animate?

Trebuie să fim învățați cum putem învăța la rândul nostru copiii să se autoeduce într-o lume în care au șansa de a crește armonios, înconjurați de alternative. Tot ceea ce înregistrăm în copilărie este influențat de modul în care vedem, auzim și trăim în acea perioadă. Alegerile acestea pot diferenția drumuri și oameni.