De multe ori trebuie să înveți să fii centrul universului pentru sinele tău complex. Numai așa te poți cunoaște. Câteodată știi că trebuie să înveți să te asculți mai bine ca să înțelegi lumea haotică ce te înconjoară, dar mai ales să te înțelegi pentru a face ordine în haosul tău. Măcar în al tău, dacă nu într-al lumii. Știi că nu e ușor, dar nici imposibil.

Prietene, îți voi spune povestea vieții mele, așa cum dorești, și dacă ar fi numai povestea vieții mele, cred că n-aș spune-o; ce-i un singur om, să i se pară că sunt cine știe ce iernile sale, chiar și atunci când îl înconvoaie precum o zăpadă grea? (Black Elk)

marea viziuneAcest pas se numește Marea viziune și îți este dezvăluit într-o mulțime de feluri. Trebuie să fii capabil să îl faci, și nu oricum. O modalitate prin care să ne cunoaștem mai bine prin prisma experiențelor este oferită de scriitorul american John G. Neihardt, care povestește viața și învățăturile vraciului Black Elk. Marea viziune, recent lansată la Editura Herald, transpune într-un volum interesant acțiunile întreprinse de personajul indian, reușind să creeze pentru cititor un peisaj impresionant al unor vremuri apuse. Cu adevărat captivantă este capacitatea acestor vremuri de a fura o părticică din sufletul celui care vrea să înțeleagă ritualurile, luptele și personajele cu nume neobișnuite.

Cu răsuflare văzută mă aflu umblând
O voce trimit pe când umblu
Cu un umblet sfânt mă aflu umblând
Umblu cu urme văzute
Cu un umblet sfânt mă aflu umblând.

Cartea îl prezintă pe scriitor, care este și narator în primă fază, întâlnindu-se cu personajul misterios, Black Elk, în 1930, acesta din urmă nefiind deloc un om obșnuit. Este accentuat un cadru al suspansului și al întâmplărilor predestinate, ca și cum scriitorul ar fi fost special ales pentru a i se istorisi cele petrecute. Atmosfera capătă un aer istoric prin introducerea naratorului într-un trecut războinic, prin care vraciul îți începe relatarea vieții. Povestea are la bază lupta dintre clanul Oglala (oamenii roșii) și waschi (oamenii albi) pentru câștigarea supremației. În acest context, Nicholas Black Elk face parte din prima tabără, autoproclamându-se ca fiind un Lakota, ce aparține grupului Sioux, care mai cuprinde alte două subdiviziunii, Dakota și Nankota.

Black Elk înfățișează perioada vârstei de 10 ani, moment în care personajului principal i se arată cei șase străbuni ai săi, de la care moștenește arta vindecării, precum și pe cea a viziunii. Aceasta este de fapt însușirea definitorie pentru aventurile prin lume ale eroului. Pentru că, odată cu trecerea vremii, Black Elk este pus în fața faptului împlinit, acela de a i se atribui statutul unui sfânt, și are puterea de a vindeca oamenii. Va fi astfel surprins prin Chicago, New York, precum și în Europa, unde principala luptă este cea dusă cu el însuși, în asumarea anxietății provocate de aptitudinile sale neobișnuite.

Ceea ce mai este interesant este faptul că acest Black Elk a existat într-adevăr. Trăind între 1863-1950, se spune că a avut puteri vindecătoare, pe care le-a descoperit la vârsta de 19 ani. Mai mult decât atât, contextul vremurilor de atunci l-a surprins într-o perioadă critică în care, bolnav fiind, apropiații spun că a fost mort pentru trei zile.[1]

Personajul a știut cum să se asculte pe sine pentru a reuși să facă ordine în primul rând în propriul haos, iar mai apoi în haosul din lumea de afară. Nu mulți au acest privilegiu. Așadar, dacă aveți vreun haos de ordonat, vă propun să citiți Marea Viziune. Cu toții avem la un moment dat nevoie de o vindecare de orice fel.

Noaptea, când străzile orașelor și așezărilor voastre vor fi tăcute și voi le veți crede pustii, ele vor fi pline de cetele reîntoarse ale celor ce au umplut odinioară și încă îndrăgesc acest ținut frumos. Omul alb nu va fi niciodată singur. Fie ca el să fie drept și să se poarte blând cu poporul meu, căci morții nu sunt lipsiți de putere. Morții, am zis? Nu există moarte. Doar o schimbare de lumi.

Titlu: Marea Viziune
Autor: John G. Neihardt
Editură: Herald
Colecție: Șamanism
An: 2014
Traducător: Stela Gheție
Pagini: 270


[1] Informație preluată de pe http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Black_Elk, accesat la data de 15.11.2014

surse foto: 1, 2