2014 a fost un an minunat pentru echipa societatesicultura.ro. Am strâns în jurul nostru oameni buni și inteligenți care au înțeles că doar prin cultură putem să mergem mai departe, că fiecare schimbare pe care o realizăm în jurul nostru e o mică piesă de puzzle pentru acel crez universal de-a schimba lumea. Avem peste 40 de colaboratori, o echipă editorială talentată, peste 300 de articole scrise în 2014 – povești, interviuri, recenzii, cronici de film, de teatru, de concerte. Am descoperit oameni senzaționali prin profesionalism și bun simț și v-am povestit despre ei. Ne-ați fost aproape și v-am trimis la concerte, v-am dat cărți, dar dincolo de toate v-am dăruit povești. Și este cel mai mare bun al nostru.

Vă mulțumim pentru că ne sunteți alături în fiecare zi și pentru că puneți câte-o cărămidă la comunitatea pe care încercăm să o construim – una a oamenilor care cred în povești, a oamenilor care nu numai că au încredere în visele lor, dar și acționează, a oamenilor care cred în cultură și în rutina ei minunată.

Am adunat pentru voi cele mai citite articole ale anului. 14 pentru 2014. Ne înclinăm cu drag și mulțumiri. Să avem un 2015 de poveste!

1. Cel mai citit material al anului 2014 este interviul realizat de Beatrice Mituleci cu Andreea Mitran și Andrei Purcărea despre proiectul Fotografii de citit.

Părerea mea e că în București se dă o luptă acerbă între artist și lucrurile comerciale care constituie piedici în calea creației. Secretul e să fii cel mai deștept din luptă și să învingi cu propriile arme, adică să scoți ce e mai bun din lucrurile care te împiedică să creezi. Știi că ai învins numai atunci când te simți învingător. Pentru că eu nu cred că există arbitru în meciul acesta. Nimeni nu poate să-ți spună dacă și când ai învins. Atâta timp cât tu te simți învingător în lupta asta, atunci nu cred că a câștigat orașul. În momentul în care ai regrete, ai nemulțumiri, ai nevoia de evadare, de scăpare, nu cred că poți să te consideri neapărat un câștigător.

2. Cea mai citită cronică de carte îi aparține Mădălinei Haiducu pentru

Urmele de nisip deşertic aduse de vântul uscat se abat peste grădini, case, văluri şi, nu în ultimul rând, peste sufletele locuitorilor, în special ale femeilor oraşului Kabul, despre care o odă a faimosului poet Saib-e-Tabrizi spunea cândva: Nici c-ai putea să socoteşti acele luni ce-i strălucesc pe acoperişuri / Sau miile de sori splendizi ce i se ascund după ziduri. Pulsul vieţii afgane este ascuns în lumină. Lumina aştrilor cerului sau a sentimentelor care dau impuls vieţii să continue. Munca le alungă gândurile. Credinţa le întăreşte. Prietenia le ajută să descopere tăria latentă din sufletul lor. Dragostea le dă motiv de îndurare. Un singur lucru le înglobează pe toate. Speranţa.

3. Cronica Teodorei Vasile pentru Cimitirul de Teleșpan complează top 3 al celor mai citite articole ale anului 2014 pe societatesicultura.ro.

Fiind atent la viață, cred că oricare dintre noi a avut senzația că asistă la o cursă contra cronometru, una înnebunitoare, batjocoritoare, în care linia de finish, și anume idealul după care tânjește fiecare, se depărtează mereu. Nu îi pasă lui cât de repede alergăm noi, că nu ne oprim nici să ne hrănim sufletul cu mici plăceri. Vrea să vadă cât de mult ne putem avânta. Din păcate, mulți nu ajung acolo niciodată, iar finalul e mereu același pentru toți, indiferent de realizări. Printre pietre, în liniște, în răcoare, în eternitate. Pe un rând dintr-un cimitir.

4. Voluntariatul înseamnă zâmbete, mulțumire, dezvoltare și oportunitate – interviu cu Ruxandra Călin, 16 ani (interviu realizat de Simona Barbu)

5. Raluca Ceafalău, elevă – „Schimbarea pornește din noi înșine” (interviu realizat de Raluca Dinu)

6. Femeia – mereu între inteligență și frumusețe. Martha Bibescu (articol scris de către Delia Tudor)

7. Coreea de Nord – povestea unui Regat Pustiu (cronică de carte: de Adelin Petrișor / Raluca Dinu)

8. La limita istoriilor – interviu cu Silvana Rachieru, director ICR Istanbul (interviu realizat de Beatrice Mituleci)

9. Prietenia în literatură – iubire și eternitate (articol de Diana Trăncuță)

10. Jonathan Even-Zohar (director EUROCLIO), on History Education – “History is our database of human behavior.”  (interviu realizat de Maria Banu)

11.„Puterea exemplului are cel mai mare impact într-o societate” – Mihaela Zăbavă, Project Manager The Diplomatic Agenda (interviu realizat de Raluca Dinu)

12. Simone de Beauvoir – sau cum să devii etern (cronică de carte: de Simone de Beauvoir/ Iulia Trăncuță)

13. „Toţi ar trebui să fim feminişti” – discursul Chimamandei Ngozi Adichie la conferinţa TEDxEuston (articol scris de Carmen Ghimiș)

14. Dintre toate lucrurile din țara asta, eu mai cred cu adevarat doar în școala românească. (Iulia Trăncuță, olimpic naţional la istorie) (interviu realizat de Simona Barbu)

sursa foto