Este al treilea an de când m-am mutat în București și al treilea an în care merg la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus, de la Romexpo. De data aceasta, prilejul n-a mai fost doar achiziționarea de cărți, ci și lansarea din penultima zi a târgului, sâmbătă, 22 noiembrie, a romanului Cântecul păsărilor, aflat sub egida Editurii Litera. Invitați au fost Liana Stanciu, Bedros Horasangian, Elisabeta Lăsconi și Maia Morgenstern, care a încheiat momentul cu lecturarea unor paragrafe din roman.

La standul editurii atmosfera a căpătat un aer de sărbătoare, publicația împlinind 25 de ani de existență, mai exact un sfert de secol de cărți.

De aceea, oamenii erau prezenți în număr mare și, în timp ce Litera oferea cărți diverse numai bune de răsfoit, Litera Mică le ținea companie celor mici, alături de prietena ei, Violetta.

Și fiindcă v-am introdus cât de cât în atmosferă, imaginați-vă că luați parte la eveniment, ascultând povești despre Marele Război și consecințele sale afective, povești rostite de oameni împrieteniți de o viață cu dragele cărți.

La fel cum există muzică bună și muzică proastă, există cărți bune și cărți proaste. Asta e o carte bună. Despre Primul Război Mondial există o întreagă literatură, și istorică, și pagini de literatură curată, adică putem spune că știm ce s-a întâmplat. Sigur, mai apar episoade noi. Numai că, din păcate, în ultimii ani nimănui nu-i mai pasă. Se întâmplă atâtea tragedii în jurul nostru, mai aproape sau mai departe. Fie că e vorba de fosta Iugoslavie, Africa sau Asia, se întâmplă fel de fel de tragedii față de care suntem mai mult sau mai puțin implicați emoțional. Asta e o carte care ne face să medităm după ce o citim. (Bedros Horasangian)

Scrisă de Sebastian Faulks, cartea prezintă o poveste complexă, în care iubirea devine alter egoul Primului Război Mondial, urmărind un fir narativ bazat pe emoție și durere, istorie și oameni extraordinari. Toate acestea sunt trăite de un tânăr englez, a cărui viață este permanent tulburată de experiența Marelui Război.

Am început să citesc, tot într-un stand Litera, în urmă cu ceva vreme, o carte și am învățat multe lucruri încă de pe atunci. Eu încerc să le arăt oamenilor cărți și la radio. Vă rog să nu lăsați nicio clipă cărțile într-un colț, acolo, să se depună praful. Cel mai mare regret al meu este că nu mai am timp. Din păcate, știu, sunt un om al secolului XXI, cu 30 de joburi, dar atunci când am o jumătate de oră, închid televizorul și iau o carte. Este uluitor cât de multe lucruri am pierdut în vremea în care aveam senzația că pot să văd sau să aud totul fără să citesc suficient. La mulți ani, Litera! Luați „Cântecul păsărilor”. Asta-i foarte interesant. Cartea se cheamă „Cântecul”. (Liana Stanciu)

Momentul culminant a fost lectura Maiei Morgenstern. Oamenii-cititori-de-cărți s-au strâns în număr tot mai mare, înghesuindu-se pentru a lua parte la atmosfera creată. În dreapta mea, un copil se străduia s-o privească prin mulțimea crescândă pe doamna care este o mare actriță, din spate zâmbind mama, mândră la rândul ei s-o vadă pe binecunoscuta artistă. Lectura a avut cu atât mai mult o însemnătate și o sensibilitate aparte cu cât au fost citite pasaje specifice războiului și despărțirii, durerii și iubirii de nespus.

Cu o galerie de personaje memorabile, de o mare complexitate psihologică, cu o scriitură de o intensitate şi o frusteţe tulburătoare, cu episoade capabile să răscolească sufletul oricărui cititor, romanul lui Sebastian Faulks este o emoţionantă meditaţie asupra naturii umane şi un omagiu adus soldaţilor britanici participanţi la Primul Război Mondial.[1]

Pe mine m-au convins să citesc cartea. Poate și pe voi. În orice caz, citiți orice carte care vă inspiră și bucurați-vă că există Gaudeamus, care reunește toate editurile, toți cititorii și toate poveștile care nu vor muri niciodată.


[1] Editura Litera

sursa foto