Petra Acker iubește dansul, echitația, dar mai presus de toate muzica. Pe scenă își acompaniază adesea vocea inconfundabilă cu un shaker african sau alte instrumente de percuție.

Născută într-o familie de sași iubitori de muzică din Brașov, pentru Petra muzica a devenit, în mod firesc, o pasiune, fiind dintotdeauna o componentă importantă a mediului în care a crescut.

Am făcut muzică de când mă știu. Când aveam șapte ani, mama mea a înființat un cor de copii, care există și astăzi. Corul s-a dezvoltat într-un ansamblu vocal-instrumental numit ”Canzonetta”, compus din elevi, cu un repertoriu internațional din toate genurile muzicale. În paralel, am colaborat cu diverse trupe și muzicieni. Astfel pasiunea pentru muzică a crescut încet-încet cu fiecare experiență muzicală nouă, până când a devenit cel mai puternic sens al vieții mele.

Aș spune, de asemenea, că muzica devenise o adevărată pasiune din momentul în care am reușit, prin piesele și versurile mele, să exprim și transmit exact ceea ce gândesc, cred și simt.

Petra Acker face parte din proiectul muzical Tzuc&Petzi și a cântat în trupele Tep Zepi, Chilli Familli și The Others.

Mihai Vasiu (Tzuc) și Petra Acker (Petzi) vin din România, din București, respectiv Brașov. Atât în cadrul concertelor importante, cât și al compozițiilor, cei doi colaborează cu muzicieni de renume din scena de jazz autohtonă: Alexandru Arcuș (Chișinău) – saxofon –, Albert Tajti (Piatra Neamț) – pian – și Michael Acker (Brașov) – bass.

În momentul de față am mai multe colaborări individuale cu muzicieni din afară – de exemplu Thomas Siffling Trio (Mannhein, Germania), cu care am avut un concert la Cluj și unul în Germania, lângă Heidelberg. Cu Ella Wright, o vocalistă de renume din scena de jazz în Viena, dar și internațional, am cântat împreună la un festival de jazz în Viena.

Pe lângă aceste colaborări am un proiect de blues, soul, jazz, afro, multe compoziții proprii și preluări după piesele preferate. Aici mă acompaniază Albert Tajti (pian) și, câteodată, Michael Acker (bass), în funcție de ocazie. Îmi place să invit diverși prieteni care sunt de asemenea muzicieni să participe la un ”songversation” cu noi.

Am multe idei și sunt deschisă pentru colaborări noi, dar toate la timpul lor!

Influențele culturale care au inspirat proiectul Tzuc&Petzi sunt diverse, materializându-se în procesul de creație și repertoriu prin fuzionarea mai multor stiluri.

Avem, în mod individual, experiență în stiluri muzicale dintre cele mai diverse. De la jazz, funk, soul, electro, folclor românesc și african, la world music și altele. Astfel, se produce un melanj muzical foarte interesant când cântăm împreună. Pe lângă asta, găsim constant inspirație în diferitele culturi ale lumii și în arta celor mai diverse popoare.

În era digitală, în care pop-culture-ul, de pildă, vinde mai degrabă concepte vizuale împrumutate de peste Ocean decât pasiune pentru muzică live, fiind concentrat pe promovarea unei societăți de consum, și nu pe exprimarea unor emoții, am început să caut imprevizibilitatea unui show live, acea emoție produsă de organic music, așa cum numește Petra Acker naturalețea instrumentelor acustice, folosite cu precădere în muzica ei.

Dacă am face o analiză pur stilistică a muzicii noastre, am putea spune că „livrarea” mesajului e asemănătoare muzicii rap și soul, producția muzicală fiind construită după principii africane de poliritmie, la care se adaugă linii de bass și acompaniament din zona funk și RnB, teme și melodii balcanice și orientale și, nu în ultimul rând, improvizații și dialoguri muzicale provenite din jazz.

Pentru noi este important ca fiecare să își aducă contribuția personală, caracteristică și să ne exprimăm, să comunicam liber.

Petra Acker Mihai Vasiu Concert Rosia Montanu0103 u00EEn QuestionMark de Andrei PetrescuAm simțit din primul moment că Tzuc&Petzi este un proiect unic, menit să surprindă și să încânte nu numai publicul autohton. Când am întrebat-o cum a ajuns să-și poată exprima autenticitatea ca artist, Petra mi-a răspuns:

Ascultând multă muzică, dansând, comunicând cu oameni frumoși și muzicieni extraordinari; experimentând stiluri muzicale dintre cele mai diverse. Dar, cel mai important, fiind deschisă pentru inspirație, de oriunde și oricând ar veni ea.

Am observat că estetica trupei e definită prin elemente din cultura africană și afro jazz. Ai putea asocia un personaj din artă cu muzica pe care o oferi?

N-aș putea, dar mi-ar plăcea să fie asociată cu Dave Brubeck. E un personaj atât de simpatic, deschis, pozitiv și, totodată, profund. Așa mi-aș dori să fie și muzica pe care o ofer!

În lumina difuză a cafenelei JazzBook sau în ploaia văratică de la Train Delivery 2014 reverbera fusionul de soul, rap, funk, jazz și muzică balcanic-orientală a celor de la Tzuc&Petzi, în nuanțe downtempo, ce-mi aminteau fie de Skye de la Morcheeba, fie de Kruder&Dorfmeister sau stilul Ars Nova.

Astfel, iubitorii de muzică live se alăturau imediat unei odisei pline de suprapuneri imprevizibile de linii melodice și stiluri, oferind ca feedback zâmbete calde și chef de dans. Datorită publicului, prioritar pentru show-urile live Tzuc&Petzi, au existat numeroase locuri și momente care au rămas de neuitat pentru cei doi artiști.

Pe primul loc este categoric FânFest 2014, festivalul de la Roșia Montană. Așa o energie curată, puternic pozitivă nu cred că am mai trăit la un concert. A fost pur și simplu magic, în primul rând datorită ambientului și publicului hiper-entuziasmat, și, de menționat, datorită echipei de sonorizare extraordinară! Inspirație maximă!

În vara 2013 am susținut un concert genial în Vama Veche, organizat de cei de la Incubator 107. Am avut un public excelent și o atmosferă minunată, nu știu dacă a fost cineva care să nu fi dansat în seara aceea în amfiteatrul de La Pescărie.

Un alt moment foarte special a fost în august, când am cântat la Train Delivery. Gara de Nord chiar are un flair simpatic!

Petra a avut parte de clipe muzicale memorabile și în orașul natal, Brașov.

La Brașov am avut un concert foaarte simpatic în clubul „Simone”. Oamenii refuzau să înceteze a dansa, așa că am cântat în jur de 4 ore freestyle. Și aici am primit super-inspirație de la public.

Și aș putea continua să menționez momente și locuri de neuitat, au fost multe, foaaarte multe! Partea frumoasă se datorează în primul rând oamenilor minunați, pozitivi, care vin la concertele noastre și vor să asculte, să înțeleagă, să danseze!

Cei care vin la concertele Tzuc&Petzi au parte de un moment transcendental cu ei înșiși. Referindu-ne și la publicul larg, ce dorește Tzuc&Petzi să transmită pe plan social?

Tzuc&Petzi dorește să transmită că viața este frumoasă și că ține doar de noi să vedem acest lucru; să fim deschiși, ca să ne găsim drumul și sensul.

Vorbim despre prietenie, dragoste, pasiune și credință; despre relația omului cu el însuși și cu Universul. În sfârșit, vorbim despre natura umană, pe care o apreciem, dar o și criticăm din mai multe aspecte.

Prin toate acestea vrem să amintim că atât ceea ce ne înconjoară, cât și fiecare dintre noi este important, prețios și are un scop pe planeta asta.

…și să nu uităm că trebuie să dansăm din când în când!

Pe Tzuc&Petzi îi găsiți pe SoundCloud.

surse foto: 1, 2