Cu siguranță că luni, 24 noiembrie, a fulguit în București și peste sediul UNITER, cel din strada George Enescu. Dar înăuntru era cald și plin de lume când am ajuns la conferința de presă reprezentând preambulul Festivalului Internaţional de Teatru INTERFERENŢE 2014.

Despre evenimentul care va avea loc și anul acesta în Cluj, între 26 noiembrie și 7 decembrie, au vorbit Aura Corbeanu, vicepreşedinte UNITER, Irina Cajal, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii, Gábor Tompa, director general al Teatrului Maghiar de Stat Cluj și Adina Ionescu, PR Coordinator MOL România.

În calitate de gazdă, a luat cuvântul Aura Corbeanu, care a subliniat importanța unui dialog cultural real, așa cum este pricinuit de Festivalul INTERFERENŢE.

Irina Cajal a transmis apoi celor prezenți regretul ministrului Culturii, Hegedüs Csilla, de a nu fi putut participa, după care a menționat că, prin suita de spectacole, concerte, lansări de carte și workshopuri, ediția aceasta, cu numărul IV, are cel mai amplu program din istoria festivalului.

Pe urmă a luat cuvântul Gábor Tompa, amintind despre caracterul internațional pronunțat al festivalului, care strânge la Cluj artiști și spectacole din Germania, Israel, Franţa, Anglia, Italia, Serbia, România, Mexic, Croaţia, Olanda, Coreea de Sud, Polonia, Ungaria. Concluzia? Festivalul este 90% cu participare străină. De asemenea, a fost explicată și tema de anul acesta – Mărturiile corpului:

Noi, fiinţele umane, suntem mereu preocupaţi de corporalitatea noastră, de apariţia noastră fizică, funcţiile de viaţă, îmbătrânirea, temporalitatea noastră, efemeritatea, conceperea noastră întru naştere, bolile noastre dureroase, sexualitatea, practic, tot ce ne leagă de alchimia misterioasă a trupului de la întruparea Cuvântului încoace. Există spaţiu mai potrivit pentru a ne confrunta cu aceste întrebări în realitatea lor concret-trupească decât teatrul? Căci el, Teatrul, este axat pe prezenţa actorilor şi a spectatorilor, pe interdependenţa şi interferenţa lor în spaţiul specific al ludicului.

Directorul Teatrului Maghiar de stat din Cluj a adăugat că timp de 12 zile spectatorii vor avea parte de 23 de spectacole de pe 4 continente, fie că este vorba despre teatru, dans sau muzică. Una dintre premiere este reprezentată de spectacolul lui Thomas Ostermeier, Dușmanul poporului. Povestea venirii regizorului german la Cluj pare a lega subiectul spectacolului – un oraș în care apa este otrăvită – de situația de la Roșia Montană:

Cred că Roșia Montană a fost argumentul principal pentru care Teatrul din Berlin și Thomas Ostermeier au acceptat să vină la Cluj, să vadă cum va fi primit subiectul.

În final, Gábor Tompa a declarat că festivalul este unul concentrat pe valoare – de unde dorința de a fi organizat în continuare o dată la doi ani – și a reînnoit invitația de a ne întâlni zilele următoare la Cluj, pentru a ne bucura de Festivalul INTERFERENȚE.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca. Parteneri principali: Uniunea Teatrelor din Europa, Institutul Cultural Român, UNITER, Fundația Bethlen Gábor. Sponsor principal: MOL România. Sponsori: Energobit şi OTP Bank România. Parteneri: Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice, OTP Ungaria – Fundația Fáy András, Casa TIFF, Fabrica de Pensule, Casa Tranzit, Muzeul de Artă Cluj, International Art Gallery Angels, Casino Centru de Cultură Urbană, Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Teatru și Televiziune – Departamentul Maghiar de Teatru, Goethe Zentrum Deutsches Kulturzentrum Klausenburg, Institut Français Cluj, British Council, AITC – Asociația Internațională a Criticilor de Teatru, Toyota.

sursa foto: (c) Arno Declair