Sâmbătă seara am participat, în Bucureşti, la Noaptea Albă a Creatorilor şi Designerilor de Produs, ediția a treia. Şi de data aceasta proiectul a fost realizat de Asociaţia Atelierul de Creaţie şi a reuşit să-mi atragă atenţia. Prezenţa mea la această manifestare culturală a avut o dublă motivaţie, pasiunea pentru produsele handmade, în special accesoriile, dar şi curiozitatea de a vedea cum este abordat un eveniment cultural de acest profil la noi în România. Într-un spaţiu de expunere care a cuprins clădirea Institutului Cultural Francez, Bistro Chez Elvire şi cinema Elvira Popescu am putut admira peste 150 de produse unicat made in Ro, de la cercei, broşe, haine şi tenişi pictaţi manual până la obiecte decorative din lemn sau ceramică. A fost o încântare pentru mine să particip la acest eveniment cultural unde m-am bucurat de o expoziţie de produse atent selecţionate şi impecabil prezentate într-un spaţiu elegant din centrul Bucureştiului.
Mihaella Ion, membru fondator al Asociaţiei Atelierul de Creaţie, mi-a povestit, în interviul pe care i l-am luat înainte de eveniment, că şi-a propus, în ediţia din acest an a Nopţii Albe a Creatorilor şi Designerilor de Produs, să promoveze designul de produs ca parte a industriei creative din România.
Designul de produs trebuie să ajungă la statutul de operă de artă şi trebuie să schimbe preconcepţia că orice este handmade sau făcut de un singur om, într-o serie limitată, nu este considerat o operă de artă.
Nu pot aprecia dacă evenimentulla care am participat sâmbătă seară a reuşit într-adevăr să depăşească barierele de mentalitate, însă cred că a creat atmosfera propice schimbării de abordare a unui proiect cultural. Am căutat să fiu atentă la tot ce ţinea de organizarea evenimentului, participanţi, spaţiu de expunere, vizitatori, atmosferă. Am putut observa o atenţie sporită pentru detalii, care se datorează şi experienţei acumulate din anii precedenţi, în care aceeaşi asociaţie, Atelierul de Creaţie, a organizat Noaptea Albă a Creatorilor şi Producătorilor de Produs. Am înţeles, luând parte la această manifestare culturală, ce înseamnă un proiect cultural gândit în termeni calitativi, şi nu cantitativi. Dorinţa pe care am simţit-o din partea organizatorilor a fost de a arăta că şi în România se pot face proiecte la standarde înalte în domeniul cultural. Cred că la un eveniment cultural, mai mult decât în oricare altă parte, ce este cu adevărat important este sentimentul care îţi rămâne şi după ce ai plecat. Ceea ce am simţit eu după ce am participat în calitate de vizitator la Noaptea Albă a Creatorilor şi Designerilor de Produs din acest an este încredere. Am încredere că în mediul asociativ românesc sunt oameni care au înţeles că trebuie să depăşească abordarea „lasă că merge şi-aşa” şi să acorde profesionalism şi respect proiectelor pe care le dezvoltă.
În cazul în care nu aţi ajuns în Bucureşti la Noaptea Albă a Creatorilor şi Designerilor de Produs, mai aveţi ocazia să mergeţi în Iaşi la Teatrul fix pe 11 octombrie sau în Cluj, la Centrul de Cultură Urbană “Casino” pe 25 octombrie.
surse foto: (c) Alice Schreiner