The Diplomatic Agenda este primul loc unde am conceptualizat ideea de diplomaţie culturală. Ediţia de anul trecut mi-a deschis un drum pe care învăţ, treptat, să merg, iar proiectul de anul acesta şi-a schimbat considerabil formatul. Inevitabil, mi-am dorit să aflu mai multe despre omul din spatele TDA. Traininguri, workshopuri, discuţii libere şi speakeri de renume, toate reunite sub tema Cultural diversity and ethnic minority.

Mihaela Zăbavă este o persoană independentă, activă, cu planuri ambițioase, fiind pasionată de jurnalism și relații internaționale. Este pragmatică, încăpățânată și îi place să preia inițiativa. Consideră că este imperios necesar ca tinerii să aibă curaj și să realizeze acțiuni care pot lăsa o amprentă pozitivă în societate. Așa a început și The Diplomatic Agenda – Cultural diversity and ethnic minority, o inițiativă care, spune ea, va contribui la o mai bună colaborare între oameni cu etnii și culturi diferite.

Cum a început povestea ta în VIP?

Eram în primul an de facultate și mi-am dat seama că nu mă mulțumesc doar cu statutul de student, că vreau să mă dezvolt și să fac mai mult. Am aplicat pentru Voluntari pentru Idei și Proiecte, singurul ONG care mi-a atras atenția. Și am fost acceptată. Consider că a fost una dintre acele decizii care îți schimbă viață în bine.

the diplomatic agendaCum ai ales să te implici în proiectul The Diplomatic Agenda?

M-a atras de la început. Mi-a plăcut tema principală, diplomația culturală, mi-au plăcut obiectivele și am considerat că este un proiect necesar, al cărui impact va conta. Îmi place să fac lucruri însemnate, iar TDA este un proiect care, sper eu, își va lăsa amprenta.

Cum a evoluat proiectul faţă de anul trecut?

Dacă anul trecut The Diplomatic Agenda a abordat 5 teme diferite, în cadrul a 5 conferințe, cu un public mai larg, cu peste 80 de participanți, ediţia de anul acesta este mai nișată. În primul rând, tema proiectului este o arie a diplomației culturale: minorități culturale și etnice. Tema nu a fost aleasă la întâmplare, ci am considerat-o ca fiind o problemă a societății, pe care este imperios necesar să o abordăm. Totodată, numărul participanților este mai mic, 30. Un cadru mai restrâns înseamnă o acumulare mai bună de informații.

Ce îşi propune ediţia de anul acesta?

The Diplomatic Agenda – Cultural diversity and ethnic minority își propune trei lucruri: clarificare, învățare și aplicare. Clarificarea și învățarea se vor realiza cu ajutorul trainingurilor moderate de specialiști în domeniu. Aceste traininguri vor fi atât generalelegislația minorităților, abordarea fiind făcută din punct de vedere geopolitic –, cât și specializate: minoritățile din România, cele islamice din spațiul european și cele evreiești. Problema minorităților este unanim întâlnită și tacit acceptată. Dar cel mai grav – este o problemă greșit interpretată. Scopul proiectului este ca, în urma celor 5 zile de traininguri, participanții să vină cu soluții, să aplice ceea ce au învățat și să preia ei inițiative și să realizeze noi proiecte de acest tip.

Ce atitudine ar trebuie să adopte tinerii faţă de minorităţile etnice din România?

Toleranţă – poate sună clişeic, dar consider că acesta este cuvântul care ar trebui să caracterizeze atitudinea față de minorități. Nu doar a tinerilor, ci a oamenilor, în general. Însă, înainte de a adopta o asemenea atitudine, trebuie să îi înțelegem importanţa. Este important să oferim o șansă celor care provin din culturi diferite. Trebuie să fim empatici și să tolerăm, deoarece tocmai diversitatea este cea care definește și înfrumusețează o societate.

Cum ar trebui să contribuie tinerii la promovarea diversităţii culturale?

O mentalitate sănătoasă, o atitudine corectă și mult curaj. Mentalitatea sănătoasă se referă la ghidarea după principii corecte, morale, pe care să le aplice în egală măsură, indiferent de persoanele cu care intră în contact. Atitudinea corectă este aceea care nu se bazează pe clișee și pe păreri preluate, ci se construiește pe o bază concretă, argumentată și informată. Acesta este startul care să îi determine pe tineri să inițieze acțiuni de promovare a diversității culturale. Ce fel de acțiuni? Proiecte, evenimente, programe educaționale, în general, toate cu și despre diversitate culturală.

Cum ai defini diplomaţia culturală?

Prin definiție, diplomația culturală înseamnă cooperarea între state prin cultură, educație și știință. Ei bine, această definiție poate fi tradusă prin comunicare la nivel social. Este ca și cum am spune că nu contează de unde provenim, cu toții avem o cultură de împărtășit.

Te-ai gândit şi la alte proiecte care să sprijine dezvoltarea practicii diplomaţiei culturale în România?

Da, m-am gândit. Am idei multe, însă voi detalia doar una dintre ele. The Diplomatic Agenda 2014 va mai avea o ediție, de această dată la nivel internațional, prin finanțare Erasmus+. Ediția a doua TDA – Cultural diversity and ethnic minority va avea loc în Brașov, în luna august. Acolo vor veni tot 30 de participanți, din 6 țări europene: Spania, Italia, Turcia, Bulgaria, Letonia și, evident, România. Tema proiectului va fi aceeași, doar că de această dată vor veni minorități din alte țări și culturi.

Sunt convinsă că în urma acestor două ediții, participanții vor prelua inițiativa și vor implementa alte proiecte similare. Puterea exemplului are cel mai mare impact într-o societate.