Lăzăriştii mei nu m-au dezamăgit. Făceau repetiţii ca nişte oameni serioşi, profesionişti. Dar se distrau. Cântau şi glumeau. Se îmboldeau unul pe celalalt – Haideţi!, Hai să repetăm!, Începe! Hai sa ne organizăm! –, responsabili şi ,,la conducerea” propriilor alegeri.

Agitaţia şi entuziasmul lor m-au binedispus şi de abia aşteptam să înceapă ca să le pot descoperi munca şi pasiunile. M-am simţit ca acasă. Printre ai mei. Şi sunt mândră că există tineri ca ei în România care îşi umplu timpul cu astfel de activităţi, că se descoperă frumos, că încep să îşi construiască viaţa într-o comunitate, într-un grup în care pot învăţa unii de la alţii. Că au iniţiativă şi că vor să schimbe, măcar un pic, lumea în care trăiesc.

Într-o sala micuţă de cinematograf din incinta Muzeului Ţăranului Roman – cunoscută şi sub numele de Noul Cinematograf al Regiorului Român , în data de 12 iunie, a avut loc evenimentul organizat de trupa de film LCA a Colegiului Naţional ,,Gheorghe Lazăr” în parteneriat cu proiectul Cinema.Edu, proiect ce îşi desfăşoara activitatea implementând o educaţie ,,altfel”, prin filme.

Participanţii au avut ocazia să urmărească 3 proiecţii – producţii marca LCA Film Crew – realizate în regia lui Dan Iliuţă, dedicate atât liceenilor, cât şi persoanelor ce iubesc arta cinematografică, reprezentând în acelaşi timp şi pasiunea tinerilor elevi pentru filme şi mai ales pentru munca din spatele unei pelicule frumos realizate şi bine montate.

Prima proiecţie a evenimentului se intitulează The world from above şi are la bază povestea unui tânăr care trece prin experienţa dureroasă a morţii unchiului său. Însă pasiunea pentru fotografie pe care atât el, cât şi unchiul său o împărtăşeau îl va face pe tânăr să vadă pentru un moment lumea prin ochii celui pe care îl pierduse şi astfel să primească imboldul necesar de a-şi continua viaţa şi de a-şi urma talentul şi pasiunea reprezentate de arta fotografică.

Al doilea moment al evenimentului a fost marcat de premiera episodului cu numărul trei al serialului de comedie Friendzone, intitulat Who wants to be Friendzoned?. Acţiunea serialului parodiază viaţa unui licean din zilele noaste, deoarece se pune accentul pe utilizarea excesivă a tehnologiei care ne face să devenim extrem de superficiali, pe snobismul tinerilor care consideră că trebuie să aparţii unor anumite grupuri pentru a fi „cool”, iar unul dintre cele mai importante aspecte mi s-a părut ironizarea obsesiei pe care elevii o au pentru reţelele de socializare fără de care se pare că nu îşi pot trai vieţile şi nu pot comunica. Toate acestea sunt înglobate în povestea a patru adolescenţi ce trăiesc împreună numeroase aventuri, iubiri şi drame din care fenomenul friendzone aş putea spune că nu poate lipsi.

Ultima peliculă prezentată este Another side of heaven, o poveste care ne-a introdus în lumea protagonistului Cristian Teodorescu, un adolescent aparent normal, dar care se dovedeşte că şi-a trăit majoritatea anilor vieţii sale în liceu. Universul lui Cristian este alcătuit din închipuiri, iubiri neîmpărtaşite, drame, dar mai presus de toate de singurătate, pentru ca, în final, viaţa sa să se prăbuşească treptat.

Evenimentul a fost unul frumos şi plin de voie bună, lăzăriştii pregătind şi un moment de dans şi evoluând pe melodile lui Michael Jackson. Publicul a fost deschis şi a primit cu aplauze efortul depus de către liceeni pentru organizarea acestei seri, făcând ca emoţiile lor să fie răsplătite cu aprecierile participanţilor, cu premii oferite în cadrul concursurilor la care participă, dar în mod special cu faptul că sunt daţi exemplu în rândul tinerilor de vârste apropiate pentru felul frumos în care își petrec timpul liber.

Pentru a afla mai multe despre povestea din spatele LCA Film Crew am stat puţin de vorba cu coordonatorul acestui proiect, Dan Iliuţă:

Care este povestea din spatele acestei echipe?

LCA (Lights/Camera/Action! sau Lazăr Cinema Army) este echipa de film a Colegiului Naţional ,,Gheorghe Lazăr”, pe care am înființat-o la finalul anului 2012. Am început ca un proiect între prieteni, mai ales cu colegi pasionați de teatru care vor să încerce lucruri noi și în fața camerelor de filmat. Ușor-uşor ne-am dobândit o personalitate proprie, am creat proiecte complexe care vor să devină din ce în ce mai bune și am organizat preselecții, la care am cunoscut mulți oameni talentați, dar și prieteni buni. În prezent, suntem în jur de 40 de membri, atât actori și cameramani, cât și editori, scenariști, fotografi și o persoană cu machiajul și costumațiile, iar eu sunt regizorul.

Care au fost sursele de inspiraţie şi scopul realizării acestor mini-pelicule?

Am încercat să abordăm genuri cât mai diferite. De exemplu, primul meu film realizat în particular, de la care a pornit toată pasiunea cu LCA, The World from Above, este o dramă ce a fost realizată după o poveste pe care am scris-o la un concurs în engleză. Acţiunea surprinde povestea unui băiat care își descoperă vocația – fotografia – prin niște viziuni cu unchiul său decedat. Filmul Another Side of Heaven, încadrat în categoria thriller psihologic, despre un elev aparent normal, dar cu un mister sumbru, pur și simplu l-am visat, de la cap la coadă. Personajul locuiește în liceu și are o mulțime de ritualuri care conduc la un secret greu de descoperit. Serialul de comedie Friendzone este o producţie inspirată din viața de liceu de zi cu zi și, într-o oarecare măsură, și din propria experiență a fiecăruia dintre noi.

Cum a fost experienţa filmării acestor pelicule şi cât a durat post-producţia?

Chiar şi atunci când am realizat un film serios, cu un subiect dramatic, existau mereu momente amuzante. De aceea, am făcut și bloopers. Urmează să lansăm şi o serie de secvențe amuzante de la filmări de la întregul prim sezon al serialului în această vacanță. Bineînțeles, când a fost nevoie de seriozitate, ne-am concentrat pe ce avem de făcut, ca niște mici profesioniști.

Am montat și editat împreună cu doi colegi pricepuți și am avut grijă să terminăm fiecare episod într-o săptămână, ca să le prezentăm la timp. Pentru un film mai mare, am stat și mai mult – aproximativ două-trei săptămâni.

Ce planuri aveţi atât tu, cât şi echipa LCA Film Crew pentru viitor?

Vrem să continuăm serialul Friendzone, începând cu o ediție de vară în această vacanță, la mare, pe plaja de la Costinești, iar apoi cu sezonul 2, pentru că, din ce am văzut, este un proiect de succes și am ajuns să ne iasă din ce în ce mai bine, de la episod la episod. În afară de asta, avem în plan să facem un scurtmetraj pe o temă care să stârnească interesul și curiozitatea şi pe care să îl trimitem la concursuri și festivaluri și un film ceva mai mare, însă nu este exclusă nici posibilitatea unui lungmetraj. Proiectul am dori să fie o peliculă de acțiune, pe care să o filmăm aproape tot anul viitor și să fie concentrată pe o poveste importantă cu un personaj complex.

Pe lângă filme, lucrăm să transformăm proiecția noastră, ALTFEL, la care ne-am prezentat în acest an cele mai bune filme, într-un festival interactiv cu proiecte și workshopuri, destinat liceenilor din toată țara. Vrem să oferim o experiență de neuitat, pe marele ecran.

Totuşi, cel mai mare plan al nostru pentru viitor este să evoluăm ca echipă și să devenim cât mai buni.

sursa foto