UPDATE 2 iulie 2014

Vă mulțumim tuturor pentru participare și vă așteptăm cu drag și la următoarele concursuri. Câștigătorul bursei este Vrinceanu Florin-Cristian.

Prietenii de la Fundația Calea Victoriei oferă cititorilor noștri o bursă (participare gratuită) la Școala de Vară Introducere în Arheologie (7-11 iulie). Povestește-ne, într-un comentariu, care este cea mai minunată descoperire pe care ați făcut-o în ultima vreme și noi vă trimitem la un curs interesant susținut de Alexandra Ion. Așteptăm poveștile voastre până pe 2 iulie, ora 12.00. Vom puncta creativitatea răspunsurilor voastre și corectitudinea gramaticală.

Când ochii mei au început să se obișnuiască cu lumina, detaliile camerei au început să iasă încet din ceață, animale ciudate, statui și aur  pretutindeni licărirea aurului. Pentru moment €“ ceea ce trebuie să fi părut o eternitate pentru ceilalți  am rămas mut de uimire și atunci când Lordul Carnarvon, care nu mai rezista suspansului nici o secundă, m-a întrebat cu nerăbdare, “Poți să vezi ceva?”, tot ce am putut face a fost să zic, “Da, lucruri minunate.” (Howard Carter, Tomb of Tutankhamen)

Arheologia este studiul culturilor și al societăților trecute, prin intermediul urmelor materiale, precum clădiri, unelte, ceramică sau morminte. De-a lungul istoriei, aventura descoperirii i-a purtat pe arheologi din deșert și până în junglă, de la piramidele egiptene, la orașele mayase, trecând prin Troia Iliadei și ajungând în Italia, la Pompei sau în Catacombele Romei. Pornind pe urmele unor asemenea descoperiri, acest curs va propune o introducere în teoriile, metodele și tehnicile de investigare, interpretare și conservare a trecutului.

 Pe baza unor studii de caz, vom încerca să înțelegem în ce fel arheologia contribuie la cunoașterea societăților trecutului: în ce constă o cercetare arheologică, ce se întâmplă după ce aceasta se termină și cum anume au ajuns experții la concluziile lor. Nu în ultimul rând, veți avea ocazia de a realiza fișe de descoperiri, să descifrați o inscripție romană sau să interpretați un profil stratigrafic.

 Temele celor 5  întâlniri ale acestui curs de arheologie vor fi:

1. Ce este arheologia? Teme de interes arheologic. Studii de caz: Descoperirea Troiei și Stonehenge (de la istoria unui monument care se întinde pe 1500 de ani, la procesele contemporane cu asociații de druizi).

2. Situl arheologic: cum se formează, cum le descoperim și cum le studiem. Cazul Çatalhöyük și Pompei.

3. Descoperirile arheologice, între arheologia vieții domestice și sistemele economice sau religioase: de la sarcofagul faraonului Tutenkhamen, la cele mai vechi fosile umane, de la statueta lui Venus din Wilendorf, la piatra Rosetta (ce tip de informații poate oferi fiecare tip de descoperire și ce povești au câteva dintre ele).

4. Știinte conexe arheologiei: ce înseamnă datarea descoperirilor (și care sunt limitele ei), antropologia fizică, fotografie aeriană etc.

5. Politica trecutului, ieri și azi: cui aparține trecutul? Studii de caz: arheologia ca propagandă (cazul arheologiei Naziste), trecutul ca subiect al disputelor legale (cazul comunităților de indieni americani sau aborigeni australieni) și arheologia socială (Arheologie sau Antropologie?).

sursa foto