Când am organizat concursul cu premii constând în abonamente la Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica, nu ne-am gândit că răspunsurile cititorilor noștri ne vor impresiona atât de mult. Tocmai de aceea, i-am rugat să dezvolte comentariile respective într-o scurtă pledoarie pentru un festival atât de interesant cum este Cinepolitica. Ne vedem în sala de cinema 🙂 !

Realitatea este existența efectivă în care noi, oamenii, trăim și pe care nu încetăm să o blamăm, dar totodată să o lăudăm, ne arătăm nemulțumirea față de ea, dar totodată recunoștința și încercăm să ne păstrăm atitudinea perseverentă în ceea ce o privește.

Singurul aspect pe care majoritatea oamenilor nu îl văd ca făcând parte din realitatea lor imediată, dar care le-o influențează în mod insesizabil, este realitatea politică. Această afirmație nu trebuie să ne ducă cu gândul la partea vizibilă a politicii din tabloide, ci la ceea ce se întâmplă în spatele scenei, la deciziile politice luate de aleși, decizii care marchează viitorul tuturor claselor sociale. Majoritatea oamenilor neagă acest lucru, neînțelegând că în spatele realității lor se află realitatea statului în care trăiesc, cât și influența pe care aceasta o are asupra existenței lor.

Dacă privim în ansamblu, suntem pierduți într-o lume civilizată cu forța, o lume expusă crizelor financiare, sociale și politice, o lume care ne insuflă acest comportament pasiv. Suntem tentați să tratăm superficial domeniul politicii și problemele cu care acesta se confruntă, preferând să ne cufundăm în problemele personale care izvorăsc, poate, tocmai din aceste practici. Simțul civic ne lipsește cu desăvârșire, din păcate. Suntem orbi sau alegem să fim orbi la jocurile politice care se fac în spatele cortinei și care ne pot influența viața pozitiv sau negativ.

Politica este ca o piesă de teatru în care actorii sunt statele și guvernanții lor, iar actele piesei sunt episoadele fericite sau mai puțin fericite din politică, episoade care marchează istoria fiecărui stat. Însă cum putem fi educați în domeniul politicii, cine ne-ar putea deschide orizontul spre această lume difuză, cine ne-ar putea stimula interesul pentru aceasta?

O soluție concludentă la această problemă ar fi Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica. Acesta reunește în distribuțiile sale aspecte fundamentale ale vieții politice cum ar fi conspirațiile politice, organizațiile teroriste, cultura protestului, precum și alte tematici preponderent politice. Acest festival este un manifest la adresa superficialității cu care noi, cetățenii de rând, tratăm viața politică și statul de care aparținem, scopul său fiind acela de a ne scoate din obscuritatea în care trăim și de a ne trezi la realitate. Altfel spus, putem vorbi despre desfășurarea într-un cadru relativ restrâns a unei strategii al cărui obiectiv este insuflarea realității prin intermediul reprezentărilor. (Camelia Coman, studentă în anul I la Facultatea de Științe Politice)

 „Un film este o scriere în imagini”, afirma cineastul şi scriitorul francez Jean Cocteau şi avea dreptate! Privim nişte imagini derulate în faţa ochilor, însă acestea transmit ceva, poartă un mesaj nescris, sunt precum filele unei cărţi ce aşteaptă să fie citite şi interpretate.

Filmele sunt o mărturie a unor vremuri demult apuse, acestea prezintă aspecte inefabile; de aceea, câteodată, imaginile înseamnă totul.

În acest sens, consider că programul „Festivalului internaţional de film – Cinepolitica 2014” este foarte bine structurat. Pornim într-o lungă călătorie, parcurgem momente care au marcat istoria şi călătorim în jurul Terrei. Totodată, filmele cuprinse în program sunt inedite, abordează teme politice actuale, iar valoarea unora dintre ele a fost recunoscută chiar prin nominalizarea la Oscar.

Filmele surprind evenimente din diverse regiuni ale globului, ceea ce contribuie la consolidarea cunoştintelor privind situaţia din anumite ţări. De asemenea, dacă urmărim cu atenţie programul festivalului, observăm că filmele ce vor rula analizează, de fapt, modul în care regimurile totalitare au schimbat şi au afectat vieţile oamenilor.

Deci, indiferent de alegerea efectuată, orice tânăr ar trebui să fie interesat de afacerile interne şi internaţionale de vreme ce maniera în care acestea evoluează ne poate modifica existenţa. Suntem cetăţeni ai planetei, aşa că responsabilitatea noastră este de a cunoaşte situaţia politică trecută, prezentă şi viitoare a unor state importante de pe mapamond.

Cu toate acestea, cred că filmul „Complot pentru Mandela/Plot for peace” trebuie să fie vizionat de tinerii din ziua de azi deoarece îi va ajuta să înţeleagă că pacea se obţine greu, cu multe sacrificii, şi că politica este un joc de putere. Mandela reprezintă un simbol al luptei contra apartheidului, un om care a promovat drepturile populaţiei de culoare, a combătut rasismul şi inegalităţile din Africa de Sud. Acţiunile sale au fost încununate de succes prin faptul că în 1993 Mandela a obţinut Premiul Nobel pentru Pace.

Nu în ultimul rând, am optat pentru acest documentar interesant şi din motive personale. Încă din clipa în care am aflat că sunt născut în aceeaşi zi cu Mandela – 18 iulie –, am simţit că nu trebuie să tratez cu indiferenţă evoluţiile politice survenite în jurul meu.

Felicitări pentru iniţiative! Asemenea vouă, membri ai echipei „Societate şi cultură”, cred cu tărie că tinerii români pot realiza lucruri măreţe dacă îmbină curajul şi creativitatea! (Adrian-Ionuţ Pătru, masterand în anul I la Facultatea de Administraţie şi Afaceri, Universitatea din Bucureşti)