La începutul lunii februarie 2014 a fost anunțată lista scurtă a câştigătorilor ediţiei 2014 a Premiilor Sony World Photography, una dintre cele mai importante competiţii de fotografie din lume. Aceasta cuprinde numele a patru români la secțiunile “Open” și “Youth”. Fotografi din 166 de ţări au trimis aproape 140.000 de imagini, cel mai mare număr de înscrieri din istoria celor şapte ani ai concursului. Dintre acestea, juriul a selectat o listă reprezentativă a celor mai bune lucrări fotografice contemporane din întreaga lume. Toate imaginile listei finale vor fi expuse la Somerset House, Londra, între 1 și 18 mai, ca parte a Expoziţiei Premiilor Mondiale Sony World Photography.

Fotografii români Vlad Eftenie (categoria Low light), Bogdan Ivan (categoria Oameni) şi Roibu Grigore (categoria Panoramă) se află pe lista scurtă a secţiunii Open, o competiţie deschisă tuturor fotografilor, în care jurizarea ţine cont de o singură fotografie. Juriul a selectat până la zece imagini pentru fiecare categorie. Totodată, Iringo Simon s-a aflat pe lista scurtă a secţiunii Youth, categoria Cultură. [1]

Iringo Simon este o tânără de 17 ani, talentată și pasionată de fotografie, dar și de hip-hop & street dance. Crede în faptul că pentru a putea trăi o viață fericită, oamenii ar trebui să își facă timp pentru pasiunile lor și nu numai pentru câștigarea banilor, cheltuiți mai apoi pe lucruri neesențiale. M-a surprins perspectiva ei asupra pasiunii sale, modestia unui tânăr pentru care selecția într-o astfel de competiție nu înseamnă recunoaștere, cât înseamnă responsabilitatea de a crește pasiunea în carieră.

Care este povestea fotografiilor înscrise la Sony World Photography Awards?

Cele două fotografii au fost făcute în 2013, la carnavalul tradițional secuiesc din Ciceu (județul Harghita). Oamenii au venit din satele învecinate pentru a înmormânta iarna și să-și ardă păpușile. Mi-am dorit să nu prezint carnavalul în poze obișnuite, tocmai de aceea am și făcut fotografiile în alb-negru, gândindu-mă ca accentul să nu fie pus pe culorile carnavalului, ci pe înmormântarea iernii. În prima fotografie, privită de la picioarele oamenilor, accentul este pus pe marionetă (păpușă), astfel încât să se poată simți starea acesteia. A doua fotografie a fost făcută în mijlocul mulțimii, foarte aproape de oameni, ca și cum aș fi dansat cu ei. Mi-am dorit să transmit, prin aceste fotografii, atmosfera carnavalului. Am ales fotografiile împreună cu tatăl meu, fotograf amator și el. De fapt, el a fost cel care m-a încurajat să intru în concurs, anul trecut fotografia sa aflându-se în primele 50 la secțiunea Wildlife. Anul aceasta a venit rândul meu.

Ce reprezintă fotografie pentru tine? Hobby sau carieră?

Am început să fiu interesată de fotografie în urmă cu patru ani. Tatăl meu fotografia din când în când și am început să fiu și eu curioasă de procesul realizării unui fotografii. Tatăl meu are un rol important în această pasiune și în felul în care aceasta a evoluat. Mergem în excursii împreună, facem fotografii și mai apoi le analizăm. Sunt fotograf amator. E drept,  hobby-ul s-a transformat în pasiune și acesta poate fi primul pas spre profesionalism. Sony World Photography Awards este un eveniment foarte important pentru că oferă tinerilor pasionați de fotografie o posibilitate de afirmare a creativității. Firesc, îmi doresc o carieră în domeniu, dar pentru asta am nevoie de mult mai multă experiență, mai am mult de învățat, am nevoie de un echipament mai avansat. Dar știu că dacă sunt perseverentă și loială pasiunii, totul o să vină firesc.

Ești adepta creării unei povești în jurul unei fotografii sau crezi că fotografia nu ar trebui să transmită povești, ci mai degrabă senzații?

O fotografie este o poveste, trimite senzații către privitori, depinde de tematica fotografiei. Nu stabilesc de la început ce ar trebui să conțină mai mult fotografiile mele. Pentru mine, cel mai important este să pot transmite ceva celui care privește fotografia, să gândească puțin altfel și să vadă ce este în spatele fotografiei, să se despartă de generalitățile vieții obișnuite măcar pentru un minut. Nu am avut încă o expoziție, dar aș alege ca tematică pentru prima expoziție fotografiile care redau frumusețea lucrurilor simple din jurul nostru, dar pe care nu le observăm din cauza faptului că fiecare ne ocupăm doar de sine.

Despre World Photography Organisation WPO oferă suport pentru fotografii profesionişti şi amatori, respectiv studenţii de fotografie, oferind o platformă globală de comunicare pentru industria foto, unde pot discuta despre curentele actuale din fotojurnalism, fotografie artistică şi fotografie comercială. WPO derulează iniţiative şi programe variate în cadrul comunităţii globale, inclusiv programe comerciale, culturale şi educaţionale, desfăşurând şi activităţi culturale la care poate participa publicul. La ora actuală portofoliul WPO include: Sony World Photography Awards; Competiţia World Photography Student Focus şi Youth on Assignment. În plus, WPO a lansat recent Photo Shanghai, primul Art Fair internaţional din Asia şi Pacific dedicat fotografiei.