2013 a fost un an fenomenal pentru echipa societatesicultura.ro . Ne-am mutat pe .ro, ne-am conturat proiectul, am găsit oameni frumoși pentru echipă, am scris peste 350 de articole – documentate, personale, cronici de evenimente, recenzii de cărți, recomandări, interviuri. Când am relansat proiectul, mulți oameni incredibili ne-au recomandat, ne-au sunat cei de la Radio Guerrilla, am adunat din jurul nostru energie și zâmbete. Am fost acreditați la Festivalul Internațional George Enescu. Am lansat campania Dascăl vs. Prestator de servicii. Rolul profesorului în România secolului XXI. Campania a fost inițiată de Delia Tudor, urmând două direcții: publicarea de articole tematice și organizarea unor evenimente care să aducă la aceeași masă reprezentanți ai învățământului preuniversitar și universitar într-o discuție cu elevi și studenți despre educație și viitorul său.

Am întâlnit oameni minunați, care ne-au inspirat, am văzut filme interesante și v-am povestit despre ele. Dincolo de toate însă, am scris. Și am scris cât de bine am știut. Învățăm în fiecare zi. Poate nu e senzațional, dar nici nu căutăm can can-uri pentru trafic. Căutăm oameni inteligenți alături de care să creăm o comunitate puternică.

Astăzi vă mulțumim pentru că ne sunteți alături și vă recomandăm cele mai citite articole de pe site :). 13 pentru 2013. Să aveți un an fabulos!

1. Cel mai citit articol de pe societatesicultura.ro este Oana Pellea – Viața este pe zile și fiecare zi are o poveste, primul material din seria Inspirational Sessions, rubrică inițiată de Project Managerul nostru, Simona Rentea.

Inspirational Sessions este o rubrică săptămânală în care membrii echipei, dar și colaboratori și cititori vor propune un astfel de filmuleț. Discursul Oanei Pellea de la TEDx București 2010 este o pledoarie pentru viață, despre faptul că nu ne naștem întâmplător undeva și că depinde de fiecare dintre noi ce facem cu acest context, despre curajul de a-ți asuma emoția, despre curajul și bucuria de a trăi azi oriunde. Acordați-vă 25 de minute pentru acest om minunat…

2. Cel mai citit interviu al anului pe societatesicultura.ro este cel realizat de Diana Trăncuță cu – Gabriel Marica, profesor de istorie la Colegiul Național Iulia Hasdeu – Profesorii sunt fericiți pentru că au posibilitatea să trăiască între tineri care cresc.

E drăguț Domnu’ Trandafir, are vocație, iar pentru ăia mici contează. Un profesor de matematică la liceu e mai mult un meseriaș, nu-i trebuie chip blajin și vorbă blândă, ci pertinență în explicații, ori, asta se exersează. Nu cei mai mari matematicieni sunt cei mai buni profesori, ci aceia care au exersat asta ani buni, ori vocația nu ți-o poți antrena.

3. În top 3 pentru 2013 intră și interviul realizat de Raluca Dinu cu președintele Asociației Studenților din Universitatea Bucureşti, Cosmin Cîrciumaru – Poţi să schimbi lumea şi singur, dar e mai dificil decât atunci când faci parte dintr-o echipă:

Cred că un singur om nu poate schimba lumea pentru că până la urma omul acela va depinde de alţi oameni, va atrage alţi oameni lângă el şi tot la o structură organizatorică se va ajunge. Poţi să schimbi lumea şi singur, dar e mai dificil decât atunci când faci parte dintr-o echipă, dintr-un cadru organizat.

4.  Ce înseamnă să fii student?, articol semnat de psiholog Ion Cosmovici:

Studenţia pentru mine e perioda în care îţi satisfaci nevoia de a cunoaște gratuit istorie, idei, explicaţii și cercetări totodată calmând nevoia de la 15 ani de a schimba lumea, o dorință mult prea romantică, pasională sau plină de iluzii. Practic, cele două sunt antidotul, una pentru alta: nevoia de a cunoaște neutralizează pasiunea de a acţiona, iar pasiunea de a acţiona dă putere cunoașterii.

5. Al treilea interviu din top și al doilea din portofoliul Dianei – Tineri români la ONU – interviu cu Elena Bunoară:

Ca persoană activă în mediul ONG de mulţi ani, pot spune nu doar că tinerii ar trebui să aibă un rol esenţial în dezvoltarea societăţii noastre, ci şi că au început să aibă impactul pe care şi-l doresc în societate. De-a lungul ultimilor ani, am observat cum iniţiativele tinerilor, privind probleme care îi afectează, s-au multiplicat şi au ajuns să aibă efecte reale. Creativi, energici, am început să învăţăm să ne informăm, să ne susţinem cauzele şi să nu renunţăm la primul obstacol întâlnit în cale.

6. Următorul articol în top este interviul Anei Mănescu cu scriitoarea Cristina Nemerovschi  – Noua lolită și-o nouă revistă:

Cred că, în România, absolut orice iese din sfera banalului este în stare să dea naștere la tot felul de controverse. De fiecare dată când alegi să fii sincer, să pui mult din tine într-o carte și să nu mergi pe poteci bătătorite, riști să fii catalogat drept nebun, neobișnuit, ciudat, controversat, pervers.

7. Siria, civilizația dintre civilizații, articolul scris de Iuno Mavlea, a intrat pe locul 7 în topul nostru:

Cu o astfel de istorie, mereu în tranziţie, apar inevitabil mişcări populare care cer drepturi în contradicţie cu a altor populaţii din acelaşi teritoriu. Mai presus de interesele politice, internaţionale sau supranaţionale, conflictul, în acest caz, începe de jos, de la o populaţie dispersată, diversificată, confuză cultural şi, în consecinţă, politic.

8. Cel mai nou membru al echipei noastre, Maria Banu, a intrat în topul celor mai vizualitate articole ale anului 🙂 – Magister Ludi sau Stăpânul jocului cu mărgele de sticlă:

Nu am fost niciodată considerată genul de elev rebel, nici de către părinți, nici de către profesori, pentru că întodeauna „am avut medii mari”. Probabil pentru că mediile sunt în „numerar”. Nu contează atât de mult cum gândești, ci mai degrabă capacitatea de stocare mecanică a informațiilor astfel încât să „împuști” ușor un zece (uneori prin metode mai puțin oneste). Nu contează că ție ți-ar plăcea să studiezi artă cinematografică, „ce ieși tu din facultatea asta?”. M-am lovit de atâtea ori de asemenea probleme încât, în acest sens, m-am considerat mereu un elev nu rebel, ci revoltat. Pentru că întotdeauna contează mai mult aspectul cantitativ, cuantificabil, palpabil, într-un fel, al educației și nu cel calitativ, axiologic.

9. Anul acesta am scris câteva articole și despre sport, dar vă pregătim mai multe pentru 2014. Articolul lui Eduard Popa Baschetul și destrămarea Iugoslaviei a intrat în top 13:

În perioada 1986-1990, doi dintre cei mai buni baschetbaliști europeni din istorie, Drazen Petrovic și Vlade Divac, au jucat în aceeași echipă. Au devenit prieteni apropiați și au câștigat pentru Republica Federală Socialistă Iugoslavia trei medalii de aur și două de bronz la Campionatele Mondiale, Europene și Universiade, culminând cu medalia de argint câștigată la Jocurile Olimpice de la Seul și cu victoria de la Campionatul Mondial din Argentina din 1990, în finala în fața Uniunii Sovietice. Vlade și Drazen au intrat împreună în Liga Profesionistă de Baschet Nord-Americană în anul 1989 („NBA” pentru cunoscători), primul jucând pentru Los Angeles Lakers, iar celălalt pentru Portland Trail Blazers.Această echipă iugoslavă, care mai avea în componența sa și pe viitorul coechipier al lui Michael Jordan la Chicago Bulls, Toni Kukoc, avea să fie considerată una dintre cele mai bune echipe de baschet din istoria Europei. Însă istoria a deturnat-o din drumul său spre glorie și a erodat prieteniile dintre croații și sârbii care o alcătuiau.

10. Și primul articol realizat de Raluca pentru societatesicultura.ro a intrat în top 13 în 2013 – O adolescentă normală, la vârsta metamorfozei:

Într-o societate în care fiecare tânăr ar pune mâna pe o carte pe lună şi ar citi-o de bunăvoie şi nesilit de nimeni, cu toţii am fi mai fericiţi. În primul rând, cititul dezvolta imaginaţia enorm, la fel şi vocabularul. Având aceste două calităţi la un nivel ridicat, şi comunicarea dintre ei ar  fi mult mai facilă, prieteniile s-ar lega mult mai uşor. Dovezi sunt: de  exemplu cafenele noastre literare mi se par că ne aduc mult mai aproape unul de altul. Mie personal mi s-a întâmplat de multe ori să revin la o carte pe care am citit-o şi mi-a plăcut foarte mult. Poate era un citat sau chiar capitole întregi. Le-am povestit cuiva şi-am convins persoană respectivă să citească intreag volumul sau chiar seria. O carte poate lega oamenii între ei în mii şi mii de moduri. Posibilităţile sunt infinite. Depinde doar de cel care pune mâna pe ea şi o deschide.

11. Beatrice Mituleci a realizat un interviu cu Maria Cosmescu, dirijoarea corului Ion C. Brătianu din Piteşti – Suntem un tot unitar, o armonie reciprocă:

În primul rând, am avut curaj să mă apuc de aşa ceva, dar curajul obţinut se datorează mai ales elevilor. Pentru că datorită lor am continuat această activitate, ei m-au încurajat. Totodată, de bază este şi pasiunea. Desigur, este important ca un profesor să-şi facă meseria cu pasiune şi să plece acasă mulţumit, dar degeaba există pasiune, dacă nu există material didactic. Şi minunatul material didactic pe care îl am eu şi pe care l-am avut la îndemână era păcat să nu-l prelucrez, să nu-l şlefuiesc şi să nu-l pun într-un cor mixt. Cred că aici este secretul. Şi munca.

12. Diana noastră a intrat cu 3 interviuri în top 13 🙂  – Tot ce am făcut în meseria asta sunt lucruri pe care nu le-am visat niciodată – Liliana Nicolae, jurnalist:

E greu să o iei la pas pentru a descoperi oameni, locuri, povești?

Nu e greu, dacă o faci cu interes și dacă-ți place. Mai mult decât atât, e minunat, chiar dacă nu e întotdeauna simplu . E minunat tocmai pentru descoperirile de care vorbeai: oameni, povești, locuri. La Radio România Actualități există o emisiune de documentare radio, care chiar asta prezintă: oameni, povești, locuri. Și ai spune că după mai bine de 20 de ani de meserie le-ai făcut și le-ai văzut pe toate. Eu încă nu m-am plictisit. Mereu aflu lucruri noi, mereu meseria asta mă pune în situații neprevăzute.

13. În top 13 intră și articolul Mădălinei Haiducu, una dintre cele mai noi membre ale echipei – Excelenţă prin simplitate:

Soarta elevilor din acea vreme nu este foarte diferită de soarta elevilor din zilele noastre. Numai simplitatea vieţii şi respectul pentru cei din jur erau mult mai bine impregnate decât azi. Profesori de calibru au avut şi ei – un exemplu fiind Camil Petrescu la orele de limba română –, dar şi eu ma pot mândri cu dascălii mei, oameni de valoare de la care am învătat enorm de multe lucruri folositoare. Poveştile vor fi mereu aceleaşi, numai decorul va fi diferit. Oamenii vor rămâne mereu aceiaşi, însă numai în noi stă puterea de selecţie pentru a face, în final, diferenţa în societatea de care aparţinem…