Mai întâi de toate, trebuie să mărturisesc că sunt o începătoare în studiul muzicii clasice. În consecință, și în privința muzicii lui George Enescu. Dar, pentru oameni ca mine, există dirijori și orchestre magnifice, care-i ajută să descopere magia fenomenului muzical. Așadar, artiștii care au creat spectacolul sunt dirijorul Vladimir Jurowski, London Philarmonic Orchestra, Corul Academic Radio, dirijorul Dan Mihai Goia și violonistul Leonidas Kavakos.

Întârziind la spectacolul de pe 14 septembrie, am ratat începutul Concertului pentru vioară și orchestră în Re Major op. 77 de J. Brahms, așa că a trebuit să mă concentrez să înțeleg ce se întâmpla pe scena Sălii Palatului. Ce-i drept, nu am reușit întocmai… Am reușit doar să îmi aduc aminte de filmul Aimes-vous Brahms?

Dar! Dar după pauză, totul a fost un vis. Simfonia nr. 3 cu cor în Do Major opus 21 de G. Enescu mi-a produs o revelație. Oricât mă chinuisem să studiez „cazul” lui Enescu, nu-mi venea în minte decât comercialul Enescu. Repet, nu sunt o specialistă, însă ingeniozitatea lui Jurowski mă frapa de-a dreptul; cu cât corpul acestuia se păstra solemn, mai că nemișcat, eram din ce în ce mai atentă la bagheta care coordona muzica unui mulțimi de muzicieni, mâinile acestuia având o putere mai mare decât vibrația unui corp întreg. Mă pierdeam apoi în mișcările produse de orchestră, apoi în glasul corului, până când reveneam la mine însămi și simțeam că era atât de personal, ca o taină. Apoi, forța acestei muzici îmi părea că vine din Romantism (de altfel, Enescu și-a mărturisit profunda admirație pentru Wagner), dar un romantism asumat și soluționat printr-o responsabilitate a actului în sine.

Aș mai putea vorbi de prestația dirijorului, însă pentru umila mea pregătire, cred că e de ajuns. Pe de altă parte, a ajunge la o simțire, a o împrejura, a o străbate și a-i spune povestea — asta mi-a dăruit Enescu în seara aceea, iar Jurowski, prin gestul de la final de a ridica partitura, omagiind-o astfel, a împărțit succesul magiei cu George Enescu. Să nu ne îndoim de profesionismul și arta lui Vladimir Jurowski!

Mai multe detalii despre artiști puteți citi aici, iar programul întregului Festival poate fi consultat aici.

sursa foto