Dracula, o piesă de teatru-balet-dans contemporan în regia Cláudiei Martins și a lui Rafael Carriço, m-a surprins și m-a mișcat profund.

Aseară, 16 septembrie, dansatori ai Operei din Macedonia și ai Companiei de Dans Vortice i-au acompaniat pe Cláudia Martins și pe Rafael Carriço pentru o oră și cincisprezece minute de desăvârșire. Cei doi, care sunt și dansatorii principali, s-au inspirat dintr-o multitudine de surse pentru a pune în scenă piesa. Firul narativ urmărește întrucâtva povestea lui Bram Stoker, dar împrumută și din alte legende.

Totul a fost impresionant. Înregistrările cu dialoguri, țipete și râsete răsunau în urechile tuturor, dându-mi impresia că în orice clipă va țipa cineva și din sală. Efectele speciale cu adevărat magnifice: de la figura în alb plutind în spatele scenei, ca într-un râu, la solourile (care erau de fapt duouri) în care balerinele păreau să danseze în aer, la un metru deasupra scenei, la 2 metri, cu capul în jos ori cu brațele spre cer, până la efectele mai subtile prin care mișcările mâinilor și părului și fustelor păreau supranatural de rapide. Aplauze și pentru jocurile de lumini, care se aprindeau strategic pe scena altfel întunecată și erau, în sine, o operă de artă. Rutinele de grup cu mișcări tipice dansului contemporan, când fluide, când sacadate, alternau cu solourile de balet clasic. Repetițiile mișcărilor în diverse scene, legând întreaga piesă, creau iluzia eternității. Muzica, proiecțiile video, decorul, costumele splendide și felul în care, la final, întreaga operă, nu doar scena, s-a umplut de fum.

Jumătate din timp am stat cu stomacul strâns, așteptându-mă ca piesa să se transforme într-o tragedie reală. Cealaltă jumătate am fost în lacrimi, profund mișcată de frumusețea de pe scenă. Dracula — mélange de balet cu dans contemporan, Stoker și legende, muzică clasică și balade de dragoste, oroare și senzual, real cu ireal, teatru cu dans și cu proiecții video, fiori de groază cu fiori de emoție.

Vorbim despre teroare, dar şi despre iubire şi pasiune. (Rafael Carriço)

Mai multe detalii despre artiști puteți citi aici, iar programul întregului Festival poate fi consultat aici.

Trupa de dans Vortice va mai avea un spectacol joi, 19 septembrie, de la ora 19:00, tot la Opera Română – Soliloqui – About Wonderland.

sursa foto