Noaptea Literaturii Europene – jurnal de voluntar

Anii din buletin și ceva experiență în mediul ONG îmi dau avantajul să afirm cu zâmbetul pe buze că voluntariatul a evoluat mult în România. Este una din temele care mă interesează foarte mult mai ales datorită faptul că sunt convinsă că voluntariatul este cea mai potrivită metodă de a face pătrățelul fiecăruia un pic mai curat, mai frumos, mai bun.

Voluntariatul în mediul cultural, însă, este una dintre cele mai interesante experiențe pe care le poate avea cineva. Noi ne-am gândit că sunt multe evenimente culturale interesante și căutăm poveștile voluntarilor – acei omuleți simpatici și amabili care ajută echipa de organizare. Dacă ai participat în organizarea unui eveniment cultural, așteptăm un email cu povestea ta la contact@societatesicultura.ro, subiect – jurnal de voluntar.

Începem rubrica Jurnal de Voluntar cu Teo, una dintre cele mai noi prietene a societatesicultura.ro, studentă la Facultatea de Istorie și voluntară la Noaptea Literaturii Europene 2013.[1] (Simona Barbu)

13817_1_3Pe 29 mai, iubitorii de lectură din București au participat la Noaptea Literaturii Europene. Acesta este un proiect îndrăzneț, în cadrul căruia sunt citite pasaje din diferite scrieri europene. Locurile alese sunt unele mai puțin obișnuite. Oamenii se întâlnesc în cafenele, localuri din oraș și urmăresc personalități românești care citesc.

Eu am avut ocazia de a mă alătura, cu mare drag, ca voluntar, Institutului Cultural Român, care a organizat întregul eveniment. Astfel, am format o echipă tânără și dornică de a ajuta la susținerea literaturii în comunitatea noastră. În seara în care s-a desfășurat proiectul, am fost împreună cu alți doi colegi la una dintre locațiile unde se așteptau cu nerăbdare vizitatori de orice vârstă care să ni se alăture. Este vorba despre Zoom Out Lounge, un băruleț cu un aer intim, aflat pe strada Colțea. Lecturarea s-a desfășurat pe terasă, de unde se putea admira o frumoasă panoramă a Bucureștiului. Era locul care găzduia, pentru o seară, literatura vecinilor noștri de la vest, din Ungaria. Reprezentanții Institutului Maghiar din București au ales să fie citite, de către Mircea Dinescu, fragmente din cartea lui Peter EsterhazyO femeie.

Nu citisem încă această operă, iar numele autorului nu îmi era cunoscut. Însă frazele rostite, cu umorul caracteristic, de către domnul Dinescu, m-au făcut să mă folosesc de internetul din dotare pentru a afla mai multe lucruri despre bibliografia și viața autorului, intrigată de imaginea sa despre femei, în general, despre acea ea, iubită de el, despre oricare altă femeie îndrăgită de către orice bărbat care ajunge să-i lectureze cartea. De asemenea, interesul meu s-a îndreptat și înspre site-urile librăriilor, de unde puteam afla cam cât ar trebui să cheltuiesc pentru a putea să sfârșesc acasă lectura începută.

Odată cu lăsarea serii, din ce în ce mai mulți oameni, de toate vârstele, au început să treacă pragul locațiilor Nopții Literaturii Europene. Au fost bătrâni care s-au așezat timizi în locurile din spate, schițând zâmbete discrete odată ce cuvintele se răspândeau în aerul ce devenise răcoros. Cei tineri formau grupuri pline de viață, aducând o pată de culoare în jurul cititorilor. Au fost chiar și părinți care și-au adus copiii la eveniment. Pentru cei mai mici, s-a dovedit că cititul nu este doar o activitate obligatorie pentru școală, poate fi și ceva plăcut, iubit de o mare parte a oamenilor, ce se poate realiza și într-un cadru informal. De asemenea, între public și cititor s-a creat o atmosfera familiară. Domnul Dinescu a stat în pauze alături de oameni și le-a răspuns la curiozități referitoare la viața lui de personalitate publică sau, pur și simplu, au aprofundat ideile transmise de opera literară auzită înainte.

Noi, voluntarii, am interactionat direct cu oamenii care au participat la eveniment. A trebuit sa le fim alături și să îi îndrumăm spre terasa unde ni se desfășura seara literară. Când ajungeau acolo, îi încurajam să ocupe locurile cele mai aproape de cititor, pentru a putea intra cu adevărat în frumoasa atmosferă creată.

Cred că cea mai mare bucurie a organizatorilor a fost dată de chipurile mulțumite ale vizitatorilor și de faptul că, după ce sesiunea de lectură se termina, ei erau foarte curioși să afle unde mai pot merge pentru a audia și alte fragmente literare.

La sfârșitul serii, s-au organizat și mici concursuri pentru participanți. Doamna Csegedi Magdolna, de la Institutul Maghiar, i-a antrenat pe vizitatori într-o competiție în care trebuia să formuleze continuarea unor proverbe ale maghiarilor. Celor prezenți li s-a părut interesant că există multe similitudini între acestea și cele ale românilor. Desigur, au fost oferite și premii care au constat în mici pachete, în care se găseau surprize literare, diferite cărți, pe care oamenii le-au putut lectura în liniștea propriilor locuințe.

Frumos este că Noaptea Literaturii Europene s-a bucurat de un real succes. Se pare că în România mai există încă iubitori de cuvinte, care știu să își folosească timpul liber pentru a savura armonia interioară conferită de literatură. Sperăm ca și în viitor să se mențină vie această pasiune și Bucureștiul să continue să fie un loc boem, dar frumos, în care să putem petrece clipe de calitate.


[1] Noaptea Literaturii Europene este un proiect cultural susţinut de Reţeaua Europeană a Institutelor Naţionale de Cultură (EUNIC).

sursa foto