Pe data de 27 mai, la Palatul Şuţu, a avut loc lansarea cărţii GEN90. Într-o încăpere primitoare, dar mai ales într-o atmosferă culturală remarcabilă, nişte tineri frumoşi şi entuziaşti ne arată că a fi noi înşine este primordial într-o societate diversă.

Dar ce reprezintă GEN90? Poate vă întrebaţi. Simplu şi interesant: acum fix un an de zile, un tânăr pe nume Costin Şerban (redactor – şef) a iniţiat un proiect al cărui scop a fost să atragă on-line tineri talentaţi la scris din toată ţara. Exista o singură regulă: tinerii să facă parte din generaţia 90. În rest, erau liberi. Liberi să scrie despre tot ce consideră că are societatea mai de preţ. Liberi să „străbată” cultura de la un capăt la celălalt fără constrângeri. Liberi să devină oricine printr-o viziune largă şi deschisă asupra lumii. Şi au fost, încă sunt şi vor mai fi liberi. Dovadă stă cartea lansată, un review la tot ceea ce au dezbătut aceşti tineri într-un an de la formarea proiectului.

În deschiderea evenimentului, domnul Lucian Pricop, profesor la SNSPA şi un susţinător al revistei, şi-a exprimat admiraţia pentru tinerii scriitori, punând accentul pe sinceritate. În acest spirit s-a continuat şi seara. Unii autori au vorbit deschis despre ceea ce înseamnă pentru ei GEN90, declarându-şi loialitatea faţă de revista care i-a ajutat să-şi exprime gândurile prin cuvintele potrivite. Poate nu ne putem exprima în faţa unui public, dar prin scris, prin GEN90 reuşim să creăm artă, a spus un student la Litere. Au urmat dezbateri pe subiecte precum: societate, artă, cultură etc. Acestea au avut rolul de a ne face să înţelegem mai bine ce presupune de fapt acest proiect, cine sunt oamenii din faţa calculatoarelor şi de ce totul se desfăşoară online.

Spre sfârşitul evenimentului, un tânăr pe nume Mircea Ibadof – regizor în devenire, a împărtăşit cu noi un scurt metraj numit Floare de mai, cu care s-a întors recent de la Cannes. Filmul a fost neaşteptat de captivant. Pentru nişte oameni care abia au depăşit vârsta de 20 de ani, a crea un film atât de bine pus la punct înseamnă enorm. Acest aspect, dar şi ceea ce realizează în fiecare zi tineri din GEN90, reprezintă dovada că generaţiile tinere pot menţine intact spiritul culturii. Şi ce dacă tehnologia a pus stăpânire pe cotidian, iar vremurile nu mai sunt aceleaşi la care se gândesc nostalgici părinţii noştri? Esenţial este că încă există tineri care, deşi sunt ocupaţi, îşi fac timp să deschidă o carte şi să-şi dezvolte noi viziuni. Important este că încă avem curajul de a fi noi înşine, indiferent de cât de superficială a devenit lumea. De remarcat este că acest curaj este valorificat prin tot mai multe proiecte culturale iniţiate de tineri voioşi, carismatici şi isteţi. Pentru că, dincolo de site şi de cartea abia lansată, toţi suntem membri GEN90 într-un fel sau altul. Trebuie doar să ne facem auziţi din mulţime şi să ne ridicăm ferm în picioare când avem ceva de spus. Sunt încântată şi mândră să fiu în generaţia 90. Voi nu?

sursa foto