Aromânii reprezintă „une nation oubliée”, aceasta a fost concluzia cu note de tristețe de la finalul conferinței Istorii de ieri și de azi despre aromâni, pe care istoricul Neagu Djuvara a susținut-o joi, 23 mai, în cadrul Facultății de Istorie. Conferința a fost parte a manifestării culturale „Ziua aromânilor la Universitatea din Bucureşti”, organizată de studenţii care au urmat cursul despre vlahii din Balcani şi din Carpaţii nordici al domnului profesor Marius Diaconescu, în parteneriat cu Societatea Culturală Aromână şi cu sprijinul revistei Historia, în calitate de partener media.
Cei prezenți în amfiteatrul Nicolae Iorga – și nu au fost deloc puțini – au avut ocazia să asculte despre originile aromâne ale familiei Djuvara, evocat fiind mai ales bunicul Trandafir Djuvara, diplomat de carieră, care a editat, pe când se afla la Paris, primul album macedo-român. Cât despre cercetările privind aromânii pe care Neagu Djuvara le-a desfășurat și care au stat la baza volumului Aromânii: istorie, limbă, destin, acestea au fost inițiate pe când autorul urma noi studii de licență, de data aceasta de limba sârbo-croată, în cadrul Institutului național limbi și civilizații orientale de la Paris. Discuția a evoluat apoi pe același ton jovial și tineresc pe care domnul Djuvara îl păstrează, fiind abordate subiecte precum situația aromânilor din Grecia sau procesul de dispariție a dialectului aromân.
Îl felicităm pe domnul profesor Marius Diaconescu, coordonatorul proiectului, pentru organizarea evenimentului, dar mai ales pentru că a reușit să strângă o echipă de studenți dedicați și entuziaști. Aceștia și-au dovedit pasiunea mai ales în partea a doua a zilei, când a avut loc sesiunea de comunicări a cărei temă centrală a fost reprezentată de aromâni și de istoria lor. Prezentările lor despre Moscopole s-au completat în chip fericit, oferind o imagine cuprinzătoare a orașului numit Ierusalimul aromânilor, iar intervențiile despre tradițiile și personalitățile aromâne au trezit curiozități asupra unor istorii mai puțin cunoscute. Sperăm că aceștia vor urma îndemnul domnului Neagu Djuvara de a cerceta și de a scrie în continuare despre istoria armânilor și dorim succes întregii echipe în realizarea enciclopediei personalităților aromâne pe care o plănuiesc pentru viitor.
sursa foto 1, 2 – Simona Barbu