A fost un an bun pentru Cercul de Societate și Cultură – după o mică pauză am reînceput să publicăm articole pe blog, am adus oameni noi în echipă, am reușit să facem un training de scriere creativă cu draga de Ana Maria Ciobanu, ne-a onorat cu prezența Cătălin Ștefănescu la una din întâlnirile CSC. Dar, dincolo de toate, cel mai important pentru noi este echipa, felul în care ne-am găsit unii pe alții și am început să credem într-un proiect frumos.
Am investit mult timp și energie în acest proiect, poate singurul proiect în care nu am așteptat o reușita imediată, cum suntem obișnuiți să facem în aceste timpuri. Sunt mândră că am reușit să găsesc, aproape doar printr-un instinct cultural, cei mai potriviți oameni pentru echipă. Din formula inițială, de la începutul anului, am rămas membrii fondatori (eu și Alice), Ilinca Damian și Radu Stoica. Din octombrie ni s-au alăturat Delia Tudor, Daniel Lungu, Ana Mănescu și, ulterior, Marius Ionescu, Elisabeta Ungureanu și Elena Ion. Draga de Miruna Bacali, pe care am cunoscut-o la o conferință internatională la Jena (Germania), s-a alăturat cercului plină de entuziasm și profesionalism, dovadă și cele două articole din top 10.
Apropo de articole, sunt câteva care mi-au plăcut foarte tare și vă invit cu drag să le (re)citiți: Un alt Hamlet de Radu Stoica, Cultura fără vanități de Ionela Tatu, Relația film de artă – film de propagandă în filmele lui Sergei Eisenstein și Leni Riefenstahl de Petru Szedlacsek, Mica Unire printre crinoline și țigări de Ana Mănescu, Martha și Regina de Delia Tudor, Principii și responsabilități versus cruda realitate via internet de Ilinca Damian, Salvador Dali şi Vârsta de aur de Alice Schreiner, Dubravka Ugrešić: Nostalgia post-comunistă și dreptul la propriul trecut de Miruna Bacali, Instituția monarhică în Marea Britanie de Ioana Bugheanu, ‘The best is yet to come for America’ de Adrian Munteanu, Muzica clasică a Imperiului Otoman de Marius Ionescu.
Articolul colectiv pentru ziua națională îmi este tare drag pentru că demonstrează, încă o dată, că suntem o echipă și că avem niște valori comune, vise și așteptări – România mea. Scriam în articol o idee pe care îmi doresc să o subliniez din nou:
Proiectul CSC este felul nostru de a duce mai departe istoria țării noastre și nu numai, felul nostru de a povesti celorlalți istorii spuse altfel, povești despre oameni. Proiectul este maniera noastră de a crede în continuare în România.
Am mai avut două exerciții colective/tematice foarte interesante, despre Revoluția din 1989 și despre Crăciun. Desigur, nu pot încheia acest articol de bilanț fără să amintesc cronica de cerc a întâlnirii cu Cătălin Ștefănescu.
CSC-ul are planuri mari pentru 2013, chiar mai mari decât credea că poate. Șansa să găsești cei mai potriviți oameni pentru cele mai potrivite proiecte apare numai când acei oameni cred într-o Românie altfel, a unei Românii care citește, care merge la teatru, o țară cu bun simț și drag de cultură.
Top 10 cele mai citite articole:
- Toba de tinichea, cel dintâi roman al lui Günter Grass, Daniela Gheorghiță
- Hemingway în Micul Paris, Miruna Bacali
- Literatura contemporană și cititorul revoltat, Ana Mănescu
- Povestea Gării de Nord, Octavian Paraschivescu
- Germania: o afecțiune neîmpărtășită. Peripețiile studenților români peste hotare, Miruna Bacali
- Lansarea volumului “Ţările Române între Imperiul Otoman şi Europa creştină”, de Bogdan Murgescu, Simona Barbu
- Muzica clasică a Imperiului Otoman, Marius Ionescu
- Evoluţia costumului în perioada interbelică (I), Elisabeta Ungureanu
- Iconostasul – scurt istoric și repere dogmatice, Ilinca Damian
- România mea, articol colectiv
Mulțumesc încă o data echipei minunate – Alice, Delia, Ana, Ilinca, Radu, Marius, Daniel, Elena, Elisabeta, colaboratorilor Miruna Bacali, Petru Szedlacsek, Adrian Munteanu, Ioana Bugheanu, Ioana Ionescu (Bugău), Alexandru Costea, Nicoleta Cojoianu, Alexandru Groza, Petruț Suciu, Stella Kalle, Igor Gardelin, Daniela Gheorghiță, Emilian Dranca, Andreea Bogasiu, Anita Sterea și Ionela Tatu. Mulțumiri speciale doamnei profesoare Mirela Murgescu pentru susținere și Anei Maria Ciobanu pentru ajutor și încredere.
Vă așteptăm în 2013 cu proiecte foarte frumoase! 🙂 Să aveți an minunat, plin de realizări, zâmbete și cât mai multe produse culturale de calitate… oameni buni și cărți frumoase!
P.S. Care este articolul vostru preferat? 😀