Într-o perioadă în care cultura a intrat într-o perioadă tulbure (culminând cu desființarea TVR Cultural), există un eveniment internațional de excepție care are loc la fiecare doi ani și care face din București a veritable Mecca for great music-making.[1] Ieri a avut loc conferința de lansare a programului celei de-a XXI ediții a Festivalului Internațional George Enescu și trebuie să recunosc că am intrat imediat în atmosfera magică de festival. Conferința de presă a avut loc în Aula Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Muzeul Național „George Enescu” din București. La eveniment au participat:  Directorul Festivalului, dl. Ioan Holender; Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii, dl. Victor Opaschi și Preşedintele – Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu; reprezentanți ai partenerilor şi sponsorilor.

Am avut onoarea de a face parte din echipa biroului de presă al festivalului pentru ediția a XX-a și a fost o experiență inedită să lucrez la un eveniment grandios pentru care România a fost în atenția presei internaționale. Am afirmat în numeroase rânduri că Enescu Festival este singurul brand real pe care România îl are în portofoliul său. De altfel, Aneta Bogdan afirma în ianuarie 2011 faptul că Festivalul Enescu este unul din puţinii asociatori care pun într-o lumină pozitivă Bucu­reştiul şi, mai departe, România. Acesta trebuie înţeles şi sprijinit ca un veritabil brand de destinaţie, un Signature Festival al Bucureştiului.[2] Cred că Festivalul rămâne, până mediul cultural din România va căpăta din nou o imagine clară și coerentă național și internațional, singura modalitate de a sta la masa actorilor internaționali importanți.

Conform comunicatului de presă organizatorii își propun să consolideze eforturile demarate in 2011 pentru poziționarea Festivalului ca brand cultural de țară, în condițiile în care cultura poate spune o poveste care să genereze atât solidaritatea opiniei publice interne, cât și interesul și încrederea audiențelor din străinătate, de specialitate, sau din cadrul publicului larg. În acest scop, într-o primă etapă va fi demarată o campanie de comunicare externă, prin care vor fi difuzate clipul de promovare a Festivalului de către televiziunile partenere (CNN – din 29 octombrie şi Euronews – din 1 noiembrie), programul evenimentului și informații relevante despre Festival. În etapa următoare, în paralel cu promovarea externă, va începe și campania de comunicare internă. Programul de mediatizare internă şi internațională, de confirmare şi susținere a brandului de țară,  va fi realizat în colaborare cu Coproducătorii Festivalului (Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune şi Primăria Municipiului Bucureşti), cu reprezentanți ai unor trusturi media importante (Antena 3 , România TV), ai unor publicații importante (Jurnalul Național, România Liberă, Hotnews.ro, Flacăra, Q Magazin etc ), de partenerii media externi (CNN, Euronews, Mezzo, Rfi, Deutsche Welle) şi de reprezentanții PR ai Festivalului din Franța, Germania, Italia şi Marea Britanie.[3]

Ediția XXI

Ediția din 2013, a XXI-a de la înființare (1958), se va desfășura în perioada 1-28 septembrie și va găzdui peste 150 de evenimente, dintre care: 6 concerte de muzică românească; 14 recitaluri şi concerte camerale; 14 mari orchestre cu 28 de concerte; 21 de ansambluri orchestrale şi camerale;  8 concerte  “Enescu şi contemporanii săi”; 4 spectacole de operă; 2 spectacole de balet; 48 de concerte în cadrul concursului internațional; manifestări în Piața Festivalului timp de 21 de zile; expoziţii de artă plastică; Simpozionul de muzicologie. Au confirmat deja participarea unele din cele mai renumite formații din lume, printre care: Royal Concertgebouw Amsterdam / Maris Jansons, Staatskapelle Berlin / Daniel Barenboim, Orchestra dell’Accademia Santa Cecilia di Roma / Antonio Pappano, Orchestre de Paris / Näme Järvi, London Philharmonic Orchestra / Vladimir Jurowski, Pittsburg Symphony Orchestra, Radio Berlin / Marek Janovski ( cu prezentarea tetralogiei Wagneriene ), Royal Stockholm / Sakari Oramo, Münchener Philharmoniker / Symion Bychkov, Saint Martin in the Fields / Sir Nevil Marriner, Evgeny Kissin, Muray Perahia, Pinchas Zuckermann, Orchestra Națională Rusă / Michail Pletnev, Fazil Say, Turls Mörk. Alături de aceștia vor performa artiştii şi formațiile din România : Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Filarmonica “George Enescu”, Filarmonicile din Cluj, Iaşi şi Timişoara, Opera Națională Bucureşti, Orchestra Națională de Tineret şi mulți alții.

Nu devii bătrân fiindcă ai trăit un anumit număr de ani, devii bătrân fiindcă ai dezertat de la idealul tău. Anii ridează pielea, dar renunțarea la ideal ridează sufletul.