Astăzi se împlinesc 45 de ani de la capturarea și uciderea lui Ernesto Che Guevara de către armata boliviană, în colaborare cu CIA. Atât în America de Sud, dar și în Europa, au avut loc diferite manifestații în amintirea revoluționarului. În Cuba a avut loc ieri, 8 octombrie, un eveniment omagial în Santa Clara (memorial dedicat lui Che Guevara) la care au participat mai multe oficialități cubaneze, printre care și Ramiro Valdés, vicepreședintele Cubei. O amplă acțiune artistică are loc în capitala cubaneză – expoziție la care participă peste 40 de artiști (pictori, sculptori, fotografi) coordonată de Roberto Chile. În Ecuador, Brigadier General Harry Villegas (Pombo) coleg de luptă al lui Che Guevara, va inaugura bustul revoluționarului, în Portoviejo, capital provinciei Manabi și va lansa cartea autobiografică Pombo, un hombre de la guerrilla del Che (Pombo, a man of Che’s guerrilla). În Vallegrande, Bolivia (locul în care cadavrul lui Che Guevara a fost îngropat pentru 30 de ani) activitățile de comemorare vor începe cu plantarea a 40 de copaci – tribut pentru fiecare membru al unității conduse de Che Guevara în Ñancahuazu. Printre evenimente se numără lansările de carte ale lui Carlos (Calica) Ferrer (From Ernesto to Che) și Efrain Quicañez (The Eaten Bread), iar activitățile comemorative se vor încheia cu un pelegrinaj în localitățile La Higuera (unde Guevara a fost ucis) și La Quebrada del Yuro (unde a fost capturat de armata boliviană).

Evenimente în amintirea lui Che Guevara au loc și în Europa – în Grecia are loc un festival de filme documentare – The Documentary Festival “45th anniversary of the assassination of Che”, organizat de Greek Cinematographic Production Company New Star în colaborare cu ambasada Cubei în Atena. În Barcelona și Berlin au avut loc acțiuni de comemorare a revoluționarului, organizate de comunitățile de cubanezi din țările respective. Cu toate acestea, în Europa și SUA Che Guevara nu este decât un pop icon, în timp ce în America de Sud, el rămâne un adevărat erou. Dincolo de dezbaterea moralității unui personaj ca Ernesto Guevara, articolul de mai jos rememorează contextul capturării sale de către armata boliviană și uciderea sa.

**

Moartea lui Che Guevara în confruntarea cu armata bolivianǎ a fǎcut din el un martir; astǎzi mulţi latino-americani şi-l amintesc şi îl admirǎ pentru ceea ce numesc idealismul său revoluţionar lipsit de compromisuri. În Cuba, Che deţine una dintre cele mai importante poziţii în panteonul eroilor şi martirilor revoluţionari. La mai puţin de o sǎptǎmânǎ dupǎ ce Fidel Castro a aflat cǎ Che fusese ucis de bolivieni, sute de mii de cubanezi s-au adunat în Plaza de la Revolución din Havana. În faţa unui portret imens, flancat de steagurile Cubei, Fidel a rostit un discurs despre importanţa exemplului revoluţionar al lui Che în regimul cubanez. A fost momentul în care s-a creat o conexiune vitală între Che, devenit recent martir, şi fotografia îndoliată, tristă şi evocativă a lui Korda.

Pe 8 octombrie 1967, gherilele au fost încercuite la Quebrada del Yuro de cǎtre 1.800 de soldaţi americani şi trupele militare boliviene. Guevara a fost capturat în timp ce conducea un detaşament de luptǎtori care încerca sǎ iasǎ din canionul Yuro. Rebelii au fost închişi într-o şcoalǎ micǎ, fiecare într-o clasǎ, în acelaşi subsol. Pe 9 octombrie, ambasadorul nord-american din La Paz îl anunţǎ pe generalul Barrientos cǎ Washingtonul estimeazǎ necesarǎ eliminarea fizicǎ a lui Che. A pune capǎt revoltei din Cuba reprezintǎ, pentru SUA, un proiect vechi, pus pe picioare de CIA, încǎ de la episodul Golful Porcilor. Barrientos trimite ordinul de execuţie care ajunge în La Higuerra în jurul orei 10 şi 30 de minute. Asasinul lui Che a fost Mario Teran, un sergent din armata bolivianǎ. Dupǎ ce un medic militar i-a amputat braţele, armata bolivianǎ a transferat cadavrul lui Che într-un loc secret şi a refuzat sǎ dea alte detalii. Patru zile mai târziu, pe 15 octombrie, Castro a anunţat oficial cǎ Guevara este mort şi a proclamat zile de doliu naţional în întreaga Cubǎ.

9 octombrie 1967

Curând dupǎ ce Guevara şi tovarǎşii lui au fost împuşcaţi, ofiţerii superiori de armatǎ şi agentul CIA, Félix Rodríguez, au pǎrǎsit La Higuera cu elicopterul, îndreptându-se spre cartierul general din Vallegrande. Corpul lui Che a fost înfǎşurat într-o pânzǎ şi legat de talpa unui elicopter cu destinaţia Vallegrande, unde, pe aerodrom, aproape jumǎtate din populaţia localitǎţii aştepta sosirea trupului neînsufleţit. Cadavrul a fost depus într-o colibǎ de pǎmânt, separatǎ de clǎdirea principalǎ a spitalului. În aceastǎ incintǎ, mai mulţi oficiali au fǎcut o incizie la nivelul gâtului pentru îmbǎlsǎmare şi i-au luat amprentele. Corpul lui Che a fost expus în spitalul din Vallegrande aproape douǎzeci şi patru de ore. Ce s-a întâmplat cu el apoi a fost un mister pentru întreaga lume. Pe 11 octombrie, generalul Ovando a anunţat cǎ fusese înmormântat în zona Vallegrande. Cu toate acestea, a doua zi cabinetul generalului Ovando a anunţat oficial cǎ trupul fusese incinerat, iar preşedintele Barrientos a afirmat câteva zile mai târziu cǎ cenuşa fusese îngropatǎ într-un loc necunoscut, undeva în regiunea Vallegrande.

Cubanezii vor obţine, treizeci de ani mai târziu, permisiunea de a-l dezgropa pe Che Guevara. În lunile noiembrie şi decembrie ale anului 1995, brigǎzile au început excavaţiile, coordonate de experţi argentinieni şi medici legişti cubanezi. Timp de treisprezece luni, nu gǎsesc nimic,  procesul fiind întrerupt la ordinul primǎriei din Vallegrande. Castro obţine reluarea cǎutǎrilor în mai 1997. Pe 28 iunie 1997 în apropierea pistei din Vallegrande, într-o excavaţie numitǎ de cǎtre tehnicieni zona 7, metrul 21, apare un grup de cadavre într-o groapǎ comunǎ. Împreunǎ cu Che Guevara, mai erau îngropați se aflau patizanii morţi în confruntarea de la Yuro şi cei asasinaţi în şcoalǎ. Trupurile acestora sunt repatriate în Cuba. La treizeci de ani de la moartea sa în Bolivia, Ernesto Che Guevara a fost definitiv înhumat pe 17 octombrie 1997, la Santa Clara, într-un mausoleul dintr-un cartier pentru care el a devenit simbol. Elevii de la Şcoala de Arte au intonat, în onoarea lui Che, celebrul cântec, devenit imn cvasi-oficial, Hasta siempre, Comandante.

În numǎrul din februarie 2007 al revistei Letras Libres apare un articol intitulat Operaţiunea Che. Istoria unei minciuni de stat al ziarişilor Maite Rico şi Bertrard de la Grange, în urma anchetei acestora asupra osemintelor revoluţionarului. Ziariştii susţin ipoteza conform cǎreia trupul lui Che nu ar fi fost cel descoperit în 1997, în Vallegrande, şi cǎ acest eveniment nu ar fi fost decât o acţiune a lui Fidel Castro, care avea nevoie de consolidarea amintirii lui Che şi, implicit, a crezurilor revoluţiei. Mario Vargas Llosa comenteazǎ acest articol, susţinând cǎ printre argumentele principale în susţinerea acestei ipoteze sunt declaraţiile ţǎranilor din Vallegrande conform cǎrora Che ar fi fost incinerat, dar şi lipsa probelor ADN fǎcute cadavrului gǎsit în 1997. Ipoteza inventǎrii unui cadavru nu poate fi imposibilǎ; Fidel era conştient de impactul pe care Che îl avea în conştiinţa popularǎ, iar găsirea rǎmǎşiţelor revoluţionarului ar fi însemnat întoarcerea eroului acasǎ, în locul pentru care Che a luptat.

Memorialul de la Santa Clara.

Mausoleul lui Che Guevara, aflat în Santa Clara (Cuba), adăposteşte rămăşiţele revoluţionarului, dar şi cele ale colegilor săi ucisi în misiunea rebelă din Bolivia, în 1967. Ideea unui astfel de complex aparţine sculptorului cubanez José Delarra, care împreună cu arhitecţii Blanca Hernández şi Alberto Cao, au realizat acest proiect. La construcţie au participat mai mult de 500.000 de oameni din Villa Clara, voluntari în proiect.  Proiectul a început în 1982 şi a fost inaugurat pe 28 decembrie 1988, în prezenţa lui Raul Castro, pe atunci ministru al forţelor armate revoluţionare, data reprezentând a 30-a aniversare a cuceririi Santei Clara de către Che Guevara. Figura de bronz din mijlocul complexului are o înălţime de 6.8 metri şi îl reprezintă pe Guevara din timpul revoluţiei, cu haine sărăcăcioase, cu o armă în mână, inhalatorul necesar pentru astm se află în buzunar. La baza statuii de bronz se află binecunoscuta expresie Hasta la Victoria Siempre! În 1997 rămăşiţele lui Che au fost aduse în Cuba, în cadrul acestui complex din Santa Clara. Pe 17 octombrie, preşedintele Castro a prezidat ceremonia de reîngropare a osemintelor lui Che şi a luptătorilor săi de guerillă, declarând: Nu am venit să-i spunem adio lui Che şi camarazilor săi eroici. Am venit să îi primim acasă. Din octombrie 1997 până în octombrie 2009 peste trei milioane de oameni au vizitat acest complex, din peste 100 de ţări.


sursa foto Surse: http://www.prensa-latina.cu, http://www.cncworld.tv/, http://www.cadenagramonte.cu, http://www.thehindu.com/, http://www.cubanews.ain.cu, http://www.hellocuba.ca

  1. Casteñeda, Jorge G., Compañero. Vie et mort de Che Guevara, Ed. Bernand Grasset, Paris, 1998.
  2. Cormier, Jean, Che Guevara El comandante, Colecţiile Cotidianul, seria a III-a, volumul VII, Decouvertes-Istorie, Ed. Univers, 2007.
  3. Garcia, Fernando Diego, Sola, Oscar, Che. Sueno rebelde.,Ed. Diana, Mexic, 1997.
  4. Harris, Richard, Destinul unui revoluţionar, Ed. Incitatus, Bucureşti, 2003.
  5. Taibo II, Paco Ignacio, Che Guevara: un revoluţionar controversat, Ed. Irecson, Bucureşti, 2006.
  6. Ustariz, Reginaldo, Che Guevara. Viața unui mit, Ed. Litera Intenațional, 2008.

Sursă foto – (1)