Cultura fără vanități

de Ionela Tatu

Există oameni fără nicio vocație deosebită care știu să prețuiască și să admire; acest simplu fapt îi salvează de la mediocritate. În schimb, mediocritatea autentică nu-i iartă geniului că se deosebește de ea. Octavian Paler… Scrisori imaginare

De curând am recitit cartea cu minunatele scrisori imaginare ale domnului Octavian Paler și am realizat câteva lucruri importante care au săpat adânc în universul meu spiritual. Mi-am confirmat încă o dată că o carte bună este ca un părinte care te educă și te ghidează în viață.

Am înțeles că a te întoarce la o carte pe care deja ai citit-o este o experiență minunată. Pornești în călătorie cu impresia că deja cunoști conținutul și harta detaliilor, dar descoperi o lume complet nouă. La fel se întâmplă cu orice artefact al culturii, revederea este întotdeauna mai frumoasă! Înțelegem lucrurile din jur pe baza experienței noastre spirituale, materiale, intelectuale și emoționale. Iubirea pentru un adolescent înseamnă emoție, ciocolată și ramuri de cireși, în timp ce pentru o persoană matură poate să însemne împlinire, ceai și flori în ghiveci. Apoi am descoperit faptul că pentru a prețui cultura trebuie să te lepezi de orice vanitate, să admiri orice idee, comportament și artefact cultural. Trebuie să înțelegi rostul culturii în societate și importanța moștenirii sale. Apoi cultura nu înseamnă critică, ci bogăție și presupune să îți deschizi sufletul.

Cei care explică geniul lui Baudelaire prin sifilis și pe cel al lui Van Gogh prin nebunie n-au decât s-o facă mai departe dacă nu vor să priceapă nimic din misterul artei.

Un alt lucru important pe care l-am realizat este faptul că lumea culturală nu este o lume a scepticilor, ci este o lume a celor care cred…în visele lor. Nu poate să fie o lume blazată, cu sentimente tocite, ci este o lume care fierbe, care se frământă și care naște lucruri minunate.

 Piramidele există în deșert tocmai pentru că au existat oameni care au crezut atât de mult în ceva, încât au ridicat un munte ca să o dovedească.

Am descoperit și faptul că pentru a aprecia cultura trebuie să iubești viața, locurile și oamenii. Cultura se referă la activitatea umană, ține de condiția noastră și cred că nu ai cum să o iubești  dacă nu iubești implicit și oamenii.

 A iubi înseamnă, poate, a lumina partea cea mai frumoasă din noi.

Citind scrisorile domnului Paler am înțeles faptul că relația noastră cu tot ce înseamnă cultură este una extrem de personală. Domnul nostru drag arată acest lucru în cel mai frumos fel: prin scrisori personale adresate lui Camus, Rousseau sau Descartes. Ce este mai personal decât o scrisoare? A adresa scrisori unor umbre înseamnă curajul de a dialoga. Înseamnă curajul de a se exprima și libertatea de a gândi ale celui care creează cultura și ale celui care o primește… Cultura te îndeamnă să ai timp pentru a admira, a prețui și a te reîntoarce la ea. Te îndeamnă să te oprești la marginea timpului, să uiți de goana cotidiană și să te bucuri.

A fost o vreme când nu descoperisem încă timpul și trăiam înăuntrul lui cu o superbă sfidare. Eternitatea și clipa mi se păreau simple speculații, iar eu eram ocupat să trăiesc.

Poate cel mai frumos lucru pe care l-am înțeles este faptul că a aprecia cultura înseamnă să iubești marea, cerul albastru, pescărușii leneși, să respiri aer sărat și să cunoști povestea unei dimineți pe țărmul mării în care se naște o nouă zi.

Mai am o scoică și câteva pietre,

Cum să clădesc din ele o mare

și-un țărm unde să stau pe nisip…

Cărțile se scriu în singurătate, dar împotriva lor. Cultura se naște în singurătate, dar împotriva ei. Este liantul care unește societatea, este moștenirea noastră pe care trebuie să o ducem mai departe. Datorăm acest lucru domnului Octavian Paler și scrisorilor sale! La prima lectura a acestei cărți am înțeles prea puține dintre aceste lucruri, altfel aș fi avut curajul să scriu atunci acest articol. Și asta nu pentru că sunt o ignorantă, ci pentru că am căpătat curajul de a mă lepăda de vanități pentru a aprecia și prețui cultura!

___

Ionela Tatu urmează cursurile masterale de zi ale Facultății de Comunicare și Relatii Publice, SNSPA, cu specializarea în Publicitate. A absolvit Facultatea de Istorie – UB, în 2008, specializarea Istorie Contemporană Românească, cu o teza de licență interesantă: Calea Victoriei în anii ’30. În prezent, este Account Executive într-o agenție de publicitate și își dorește să se dezvolte în acestă direcție.

Sursa Octavian Paler –  Scrisori imaginare, sursa foto – aici