Jargonul online este tradus hipnotic în dans, fețele zâmbitoare și inimioarele găsindu-și corespondentul pe scenă. #Emojiplay e emoție și cotidian și viață.

Mediul online a devenit parte integrantă din viața noastră și e destul de greu să ne imaginăm cum e viața fără wi-fi, 4G și emojiuri. Nici nu ar avea rost.  Însă cum ne afectează toate acestea abilitățile de comunicare? Suntem mereu conectați, gata să dăm reply la mesaje formate din două-trei propoziții, acestea conținând la rândul lor cuvinte prescurtate, acronime și jargoane.

Dar e normal, îmi veți spune. Același lucru mi-l spun și eu. Totuși, #emojiplay, un spectacol semnat de Gigi Căciuleanu, m-a pus pe gânduri. Evoluție tehnologică, schimbare, îmbunătățire. E cineva însă dispus să recunoască faptul că relațiile interumane sunt pe cale de a deveni la fel de superficiale precum conversațiile pe care le purtăm pe internet?

#Emojiplay reprezintă dramatizarea conversațiior noastre de zi cu zi. Jargonul online este tradus hipnotic în dans, fețele zâmbitoare și inimioarele găsindu-și corespondentul pe scenă. #Emojiplay e emoție și cotidian și viață. M-a făcut să râd gândindu-mă la propria existență în online. Am ajuns la concluzia că oamenii se aseamănă între ei mai mult decât și-ar imagina. Până la urmă, avem de ales între aceleași emojiuri, nu?

EmojiPlay_(1) foto adi bulboaca

Încercăm să ne exprimăm emoțiile prin acești indici semiotici. Să ne exprimăm fericirea, iubirea, tristețea, dezgustul, dezamăgirea. Cuvântul scris își pierde importanța în fața acestor reprezentări vizuale. Treptat, pare că ne vom întoarce la hieroglifele egiptene, ceea ce Gigi Căciuleanu își dorește să evidențieze prin spectacol.

Ajunge-vom oare, mai curând decât bănuim, să nu mai comunicăm decât prin acest fel de imagini, să scriem numai prin semne și să uităm până la urmă de existenţa literelor şi a sintaxei? În viitorul apropiat să se închidă oare bucla înspre îndepărtata Antichitate și să nu mai comunicăm decât prin hieroglife, aidoma celor de pe pereţii din piramidele foarte anticulului Egipt? Să nu mai citim ci, mai degrabă, să descifrăm?

De câte ori ni s-a reproșat că stăm cu telefonul în mână în momente nepotrivite? Că în loc să trăim clipa, suntem mai mult absenți, pierduți pe rețele de socializare? Că în loc să ne bucurăm de oamenii care sunt lângă noi, vorbim cu alții sau vrem să vedem ce fac alții? Scroll, seen, like, reply, comment.

Devine comunicarea într-adevăr superficială? Nu am un răspuns concret, dar știu că lucrurile se schimbă. Continuu. Comunicarea este în mod clar mai facilă. Este atât de simplu să creezi sau să menții legături, să cunoști oameni, să le împărtășești celorlalți lucrurile care contează pentru tine. Important e ca aceste abilități să nu se piardă în online și să se regăsească și în viața de zi cu zi.

EmojiPlay_(15) foto adi bulboaca

#Emojiplay este o piesă care face haz de necaz și arată cum ar suna conversațiile de pe internet în viața reală. Cum ar suna flirtul sau despărțirile sau chiar povestea biblică a lui Adam și a Evei. Și e comic, dar aruncă o lumină asupra direcției în care se duc viețile noastre. Iar în ora aceea și jumătate, cât durează spectacolul, chiar dacă vrei neapărat să vezi cât este ceasul sau dacă ți-a sunat telefonul, te simți prea cu musca pe căciulă să o faci. Ceea ce înseamnă că scopul piesei a fost îndeplinit.

Două universuri se contopesc pe scenă, cel online și cel offline, prin mișcările și emoția dansa(c)torilor Ana Vișan, Irina Strungăreanu, Adrian Nour, Alex Călin. Din echipă fac parte Lelia Marcu-Vladu (asistentă coregrafie), Les Ateliers Nomad (scenografie video și animație), Pro-DJ Event (coloana sonoră), Corina Boboc (costume), Cristian Petru Șimon și Andrei Ștefan Florea (light design) și Petru Roșu (consultant).

EmojiPlay_(6) foto adi bulboaca

Din punctul meu de vedere, un spectacol de teatru coregrafic este alegerea ideală pentru a pune în scenă o piesă cu un astfel de mesaj. Deși sunt două tipuri de limbaj codificat, în #emojiplay cele două se descoperă și completează reciproc, rezultatul fiind o experiență complexă pentru spectator și o înțelegere profundă a actului artistic.

Spectacolul este o producție a Teatrului EXCELSIOR în parteneriat cu „Gigi Căciuleanu Romania Dance Company”.

surse foto: © Adi Bulboacă