Miercuri seară, pe 7 septembrie, a avut loc recitalul la violoncel al lui David Geringas, unul dintre jurații Concursului Internațional George Enescu.

Încă o dată, parcul Ateneului Român s-a transformat într-un fel de preambul al emoției ce urma să însoțească publicul primului Recital Extraordinar din programul Concursului George Enescu. Cei doi muzicieni, David Geringas (violoncel) și Ian Fountain (pian), și-au făcut apariția discret pe scenă, iar recitalul a început cu Sonata nr. 9, versiune pentru pian și violoncel a lui Szymanowski. Au urmat Sonata lui Laks și Sonata în sol minor op. 19 pentru violoncel și pian a lui Rachmaninov, însă adevărata magie s-a manifestat spre sfârșitul recitalului, atunci când aplauzele publicului continuau frenetic de fiecare dată când muzicienii părăseau scena. Datorită acestei reacții de bun augur, cei doi s-au întors în repetate rânduri pe scenă, într-un acord tacit, și au prelungit concertul cu câteva minute bune.

David Geringas este un reputat violoncelist și dirijor lituanian, cu un repertoriu vast, de la barocul timpuriu și până la compoziții contemporane, fapt ce îi argumentează flexibilitatea și curiozitatea artistică. El a fost studentul lui Rostropovici și câștigătorul medaliei de aur la Concursul Ceaikovski din 1970. La cei 70 de ani, discografia sa se apropie astăzi de 100 de CD-uri și include numeroase albume onorate cu premii importante, inclusiv Grand Prix du Disque pentru înregistrarea sa a celor 12 concerte pentru violoncel ale lui Luigi Boccherini, Diapason d’Or d’Année pentru muzica de cameră a lui Henri Dutilleux și premiul anului de la Deutschen Schallplattenkritik pentru înregistrarea sa a concertelor pentru violoncel ale lui Hans Pfitzner.

Pianistul Ian Fountain este profesor la Royal Academy of Music din Londra, iar la vârsta de 19 ani (în 1989), el a devenit cel mai tânăr câștigător al concursului Arthur Rubinstein Piano Masters în Tel Aviv. A primit lecții de muzică pentru poziția de corist la New College, Oxford și, mai târziu, la Winchester College. A studiat pianul cu Sulamita Aronovsky la RNCM și a concertat în foarte multe locuri în Europa, Statele Unite și Orientul Îndepărtat alături de orchestre și dirijori precum London Symphony și Sir Colin Davis, Israel Philharmonic și Zubin Mehta și Czech Philharmonic și Jiri Belohlavek.

david-geringas

Într-o astfel de conjunctură, cum a fost Recitalul Extraordinar al lui David Geringas, am înțeles, în fine, de ce se spune că muzica reușește să exprime cel mai bine inefabilul, imediat după liniște, dacă ar fi să luăm în considerare remarca lui Aldous Huxley. Alternanța muzică-liniște-aplauze a creat coordonata ideală pentru manifestarea sacrului în profan, chiar acolo, în centrul Bucureștiului, într-o zi de miercuri. Seria recitalurilor extraordinare se continuă până pe data de 25 septembrie, alternând cu finalele din cadrul Concursului George Enescu la secțiunile: Vioară, Violoncel și Pian.

Programul reprezentațiilor este disponibil pe festivalenescu.ro.

surse foto: 1, 2